WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Ronson Inc. is terug!

Ronson Inc. is terug!

Deze week gaat het nieuwe verhaal van de western strip Ronson Inc.: Goudeerlijk van start in Eppo Stripblad. Het is het tweede verhaal in de serie van scenarist Willem Ritstier en tekenaar Minck Oosterveer. Vorig jaar werd het eerste verhaal De afrekening voorgepubliceerd in Eppo Stripblad. De afrekening verscheen dit jaar in boekvorm.

Wat vooraf ging: “In Dalbart, een goudmijnersstadje in het westen van de States, krijgt het befaamde detectivebureau van de Pinkertons zware concurrentie van Ronson Inc., een klein detectivebureau. De gladde boys van Pinkerton leveren er een verbeten strijd met de leden van Ronson Inc. Deze laatsten zijn stuk voor stuk vechtersbazen. De inzet van de strijd is het garanderen van de veiligheid van reizigers, het escorteren van goudladingen en allerlei andere waardevolle voorwerpen en personen. Tijdens een goudtransport wordt de volledige bende van Ronson Inc. in een hinderlaag gelokt door de Pinkertons.”

Speciaal voor deze Eppo maakte Minck Oosterveer een coverillustratie, die vervolgens door Jorg de Vos geschilderd werd in acryl.

Het eerste album van het duo Ritstier en Oosterveer kan nog steeds besteld worden in de Eppo webshop!!

Isabel 28-07-2010

Peter van Straaten wint de Jacobus van Looyprijs

Peter van Straaten wint de Jacobus van Looyprijs

De Nederlandse tekenaar Peter van Straaten heeft de Jacobus van Looyprijs gewonnen voor zijn illustraties en cartoons. Naast cartoons schreef Peter van Straaten ook boeken, novelles en werken voor toneel en televisie.

De jury loofde de "treffende wijze waarop van Straaten woord en beeld combineert. Met zijn sobere cartooneske tekenstijl en raak geformuleerd zinnetjes weet hij feilloos de vinger op de zere plek te leggen".

De prijs wordt vijfjaarlijks uitgereikt door de Stichting Jacobus van Looy aan "dubbeltalenten" die zowel schrijver als kunstenaar zijn. De uitreiking van de prijs, ter waarde van €2500, valt samen met de opening van een tentoonstelling op vrijdag 17 september 2010 in De Hallen in Haarlem. Ter gelegenheid van deze bekroning verschijnt er in september een nieuwe titel van zijn naam verschijnen: Drank!. Het boek bevat de beste verhalen en tekeningen over een van Van Straatens favoriete onderwerpen: alcohol en al zijn benevelende effecten.

isabel 23-07-2010

Stripbeurs Breda breidt uit (en verhuist naar september)

Stripbeurs Breda breidt uit (en verhuist naar september)

Stripbeurs Breda wordt een volwassen stripfestival. De jaarlijkse beurs verhuist naar de binnenstad van Breda en naar een andere maand. In plaats van februari wordt de beurs nu georganiseerd op 10 en 11 september 2011.

De beurs wordt gehouden in het Chassé Theater. Stripstands zullen het gehele theater vullen. Daarnaast worden ook andere locaties bij het festival betrokken, zoals Het Stadskantoor dat naast het Chassé Theater ligt, het Graphic Design museum, De Grote Kerk en het Centrum voor Beeldcultuur. Op die plekken komen gespecialiseerde markten, exposities en presentaties. Het stripfestival Breda wordt een jaarlijks festival met de ambitie alle facetten van het beeldverhaal te belichten: van strip tot graphic novel.

Twee jaar geleden is voor het eerst sinds lange tijd weer een stripbeurs in Breda gehouden. Veel stripmakers en stripliefhebbers, uit binnen- en buitenland wisten de weg naar Breda te vinden en waren erg blij met dit initiatief van de jonge organisatie Stichting Strips in Beeld. Ook de tweede editie was een succes. De Nederlandse stripwereld had er een evenement bij van internationaal niveau.

Breda heeft zich de laatste jaren ontpopt als een stad waarin de beeldcultuur een belangrijke rol speelt. De gemeente draagt het stripfestival een warm hart toe en ondersteunt de initiatieven van harte. Dankzij die steun kan het festival deze snelle groei doormaken en wordt ook de toekomst van het festival gewaarborgd.

Stripbeurs Breda: 10 en 11 september 2011

Isabel 20-07-2010

Nieuw strip in Eppo Stripblad: Circus Tent

Nieuw strip in Eppo Stripblad: Circus Tent

Vanaf Eppo 14 zal er iedere 2 weken een aflevering van Circus Tent in de Eppo verschijnen. Deze circusstrip wordt in zijn geheel gemaakt door Jordi Peters.

Jordi haakte in 2005 aan bij het tekenaargezelschap dat de wisselstrip verzorgde voor dagblad Metro. Aanvankelijk nam hij een strip over van René Leisink, genaamd Ted, maar na enige tijd zag Circus Tent het eerste levenslicht. Helaas werd de stekker in 2006 uit de wisselstrip getrokken. Maar nu zijn directeur Tent en co terug voor nieuwe en doldwaze capriolen met hun Circus Tent.

Peters heeft een voorliefde voor geschiedenis en ouderwetse dingen, een gegeven dat aansluit bij de setting en aankleding van een circus. Ga naar een willekeurig circus in de wereld en je krijgt de indruk dat de tijd plots is blijven stilstaan tussen de 19de en 20ste eeuw. Een eigenzinnige wereld uit vervlogen tijden, gevangen in de moderne wereld. Het heeft iets sprookjesachtigs.

Isabel 14-07-2010

Herman van Veen - 65 jaar in woord en beeld

Herman van Veen - 65 jaar in woord en beeld

Herman van Veen is op 14 maart 65 jaar geworden en dat wordt uiteraard op vele manieren gevierd. Zo is er tot en met 15 oktober een grote overzichtstentoonstelling te zien in Emmerich, net over de Duitse grens bij Arnhem.

Herman van Veen exposeert zijn gehele oeuvre en heeft aan allerlei medewerkers door de jaren heen gevraagd om ook hun werk te exposeren. Zo zijn bijdragen te zien van de fotograaf Peter Thomsen en illustrator en striptekenaar Harald Siepermann, met wie Herman van Veen Alfred Jodocus Kwak heeft gemaakt. Ook worden originele stroken van de dagstrip Hermanus, getekend door Jan Bart Dieperink, tentoon gesteld.

Op de website van Herman van Veen meer over deze unieke expositie: www.hermanvanveen.com

MW 12-07-2010

Oktoknopie in Spanje

Oktoknopie in Spanje

Oktoknopie mag dan voorlopig in Nederland gestopt zijn, vanaf september zullen de avonturen van de roze-paarse alleskunner verschijnen in het Spaanse jeugdmagazine National Geographic Kids van uitgeverij Panini. Dit zijn strips die al eerder in Taptoe werden gepubliceerd. Oktoknopie zal in het Spaans Oktavio gaan heten. De contacten hiervoor zijn gelegd op de Ficomic, de stripbeurs in Barcelona waar Gerard Leever te gast was in mei dit jaar.

Isabel 10-07-2010

Signeersessie in Galerie Lambiek met Maaike Hartjes en Ben Westervoorde

Signeersessie in Galerie Lambiek met Maaike Hartjes en Ben Westervoorde

Maaike Hartjes en Ben Westervoorde komen op vrijdag 9 juli, vanaf 16.00 uur, hun nieuwe stripboek, respectievelijk ‘Donker’ en ‘Siglo XXV’, signeren in Galerie Lambiek. Leuk detail; Maaike heeft meegeschreven aan Siglo XXV en Ben heeft Maaike destijds een beetje op sleeptouw genomen in Afrika.

Over 'Donker'
Maaike Hartjes vertrekt in 2006 twee weken naar Zuid-Afrika om workshops te geven in een universiteitsstadje. Ze komt in aanraking met de restanten van het kolonialisme en de apartheid, maar vooral met haar eigen vooroordelen. Maaike Hartjes brengt met haar eigen, unieke kijk op de wereld onderwerpen uit het dagelijkse Zuid-Afrikaanse leven in beeld. Donker is een persoonlijk reisverslag in een land vol extremen.

Over Siglo XXV
Omdat het te druk wordt op aarde hebben Toby en zijn familie besloten te emigreren naar Siglo XXV, een ruimtestation gesitueerd tussen Saturnus en Uranus. Op dit station wonen aliens uit het hele universum. Zo'n verhuizing is niet niks en Toby heeft besloten zijn vrienden op aarde via de intergalactic email op de hoogte te houden van zijn ervaringen op Siglo XXV. Deze ervaringen worden verteld in grappige 1-pagina verhaaltjes.

Stripwinkel en Galerie Lambiek is te vinden aan de Kerkstraat 132 in Amsterdam. Meer info: www.lambiek.net

MW 08-07-2010

De presentatie van De verkipping met Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

De presentatie van De verkipping met Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

Op woensdag 7 juli wordt om 14.00 uur De verkipping, het nieuwste boek van kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp en (strip)tekenaar Kees de Boer gepresenteerd op Kasteel Groeneveld in Baarn. Tijdens de presentatie leest Tjibbe Veldkamp eerst het verhaal voor, waarbij Kees de Boer ‘live’ zal tekenen. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd. Daarna is er tot 17.00 uur gelegenheid om het boek te laten signeren door de auteurs.

Tjibbe Veldkamp schreef De verkipping toen hij in maart 2009 als kunstenaar in huis aan Kasteel Groeneveld was verbonden. Het verhaal gaat over een boer die zijn varkens verkipt omdat ze te weinig eieren leggen. Op basis van het verhaal maakte Kasteel Groeneveld een familietentoonstelling op de zolder van het kasteel. Daar is de echte Verkipmachine te zien en nog veel meer.

De tentoonstelling loopt nog tot eind september 2010. Uitgeverij Terra Lannoo brengt De verkipping nu ook als boek. Kasteel Groeneveld is te vinden aan het Groeneveld 2 in Baarn. Meer info: www.kasteelgroeneveld.nl en 035-5420446.

MW 05-07-2010

  January Jones