WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Het Atelier van Franquin, Jijé, Morris en Will

Het Atelier van Franquin, Jijé, Morris en Will

Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal in Brussel brengt tot 30 januari 2011 een ode aan vier grote Belgische stripmakers van het stripweekblad Robbedoes. Deze expositie is een initiatief van Isabelle Franquin, de dochter van André. In een passend decor wordt aan de hand van zeldzame tekeningen, strippagina’s, documenten en foto’s het leven in de vredige gezinswoning van Franquin in Waterloo in beeld gebracht en hoe die werd omgetoverd tot een bruisend atelier. Deze kruisbestuiving van vier jonge striptekenaars leidde tot een ongeziene creativiteit en zette België definitief op de kaart als het koninkrijk van de negende kunst.

Met deze uitzonderlijke tentoonstelling ontsluiert het BCB een legendarisch avontuur : de samenwerking tussen vier voorlopers van het belgische stripverhaal, die liefde en leed deelden en hun savoir-faire en talent erna doorgaven onder de vorm van de zogenaamde “School van Marcinelle”.

Het verhaal begint bij de ontmoeting tussen Franquin en Morris in een animatiestudio –die overigens verdween aan het einde van de oorlog. Het brengt hen vervolgens in Marcinelle waar de zetel van de Dupuis-uitgave zich vestigt en ze kennis maken met Jijé, de veelzijdige tekenaar van de Robbedoes-reeks. Deze verwelkomt hen in zijn atelier dat hij deelt met Will, die op zijn beurt ook de nieuwe stiel onder de knie wil krijgen, waarna ze samen het nieuwe genre omschrijven en coderen.

Het vervolg is een werkelijk succesverhaal van deze “Bende van vier” en met hun affiniteit en vriendschap inspireren ze ook artiesten als Peyo, Roba, Greg, Jidéhem, Goscinny, Delporte, Rosy, Tillieux, Fournier, Macherot en hun companen.

Na een bruisende historische inleiding, kan de bezoeker binnenstappen in de wondere wereld van een imaginair atelier om uitzonderlijke documenten te ontdekken, originele platen, de weinig gekende gedetailleerde samenwerking en onuitgegeven getuigenissen van een groep vrienden die hele generaties lezers betovert.

Belgisch Stripcentrum (Zandstraat 20 • B 1000 Brussel • België)

Isabel 24-06-2010

Nieuwe ‘Iron Man’ zorgt voor digitale revolutie bij Marvel

Nieuwe ‘Iron Man’ zorgt voor digitale revolutie bij Marvel

Voor het eerst zal een strip uit de stal van de uitgeverij Marvel op dezelfde dag zowel in papieren als in digitale vorm verschijnen. De Amerikaanse uitgeverij, bekend van strips als Spiderman en X-Men, treedt daarmee in de voetsporen van kleinere uitgeverijen als IDW Publishing die deze methode al langer toepassen.

Niet dat Marvel Comics de digitale snelweg om comics te verkopen, nog niet voldoende had verkend. De comics die de uitgeverij uitbracht werden echter tot nu toe steeds eerst als printversie aangeboden. Pas maanden later werden de digitale versies online geplaatst. De comic Invincible Iron Man Annual #1 zal dus de geschiedenis ingaan als eerste strip uit de Marvel-stal die op hetzelfde moment gedrukt én digitaal zal worden aangeboden. Of het hier over een historisch moment gaat, zal vooral de uitkomst van dit experiment moeten uitmaken. Als de uitslag bevredigend is voor de uitgeverij – zoals het aanboren van een nieuw lezerspubliek – zal deze proef zeker navolging krijgen. De digitale versie van de strip kost vreemd genoeg ook een dollar meer. Invincible Iron Man Annual #1 telt 80 bladzijden en drie hoofdstukken en is vanaf 30 juni te koop.

Isabel 21-06-2010

Kuifje op 21 juni voor de rechtbank

Kuifje op 21 juni voor de rechtbank

Onze olijke reporter Kuifje heeft het aan de stok met het gerecht en het is nog maar de vraag of het goed met hem afloopt. De Congolees Mbutu Bienvenue probeert al jaren het stripboek Tintin au Congo, dat wij kennen als Kuifje in Afrika, te laten verbieden, omdat het racistisch zou zijn.

Op 21 juni zal de rechtbank van eerste aanleg in Brussel uitspraak doen over de ontvankelijkheid van de klacht. Mbutu Bienvenue heeft naast de uitgeverij Casterman ook de erfgenamen van Hergé gedagvaard.

Volgens de verdediging dateert het album uit de jaren 1930 uit België's koloniale periode en weerspiegelt het de paternalistische houding van de blanken destijds -de zwarten worden voorgesteld als lui en laf, en Kuifje prijst het kolonialisme. De Britse Commissie voor Rassengelijkheid vroeg boekenwinkel Borders in 2007 al om het album uit de rekken te halen. "Het boek bevat weerzinwekkende racistische vooroordelen. De ‘wilde inboorlingen' zien eruit als apen en praten als imbecielen. De enige aanvaardbare plaats om dit te vertonen, zou een museum zijn. Met een groot bord: ‘ouderwets racistisch geleuter, " zei een woordvoerder van de Commissie toen. In het VK wordt het album nu met een waarschuwingssticker op de cover verkocht, maar dat vinden de aanklagers een halfslachtige maatregel.

Bron: Express.be

isabel 17-06-2010

Prijswinnaars

Prijswinnaars

Samen met Uitgeverij Nieuw Amsterdam mocht Eppo Stripblad 5 exemplaren van het boek De Ronde van Gallië weggeven. Naar aanleiding van het Asterix album De ronde van Gallia maakte culinair journalist, schrijver en historicus Jeroen Thijssen voor dagblad Trouw dezelfde reis die onze Gallische helden 2000 jaar eerder hadden gemaakt. Zijn verslagen van deze reis zijn gebundeld in het boek De Ronde van Gallië,

De vraag die gesteld werd was: Noem alle strips die tekstschrijver René Goscinny en tekenaar Alber t Uderzo samen hebben gemaakt.

De 5 gelukkige winnaars zijn:
• Daan van den Bos uit Zwolle
• Richard van Slingerland uit Schoonhoven
• Martijn Moree uit Naarden
• Hennie Vaessen uit Oosterbeek
• Frits Terwijn uit Elst

De winnaars kunnen het album dit weekend in de brievenbus verwachten!!

Isabel 11-06-2010

We hebben hem!

We hebben hem!

Vanaf nummer 12 staat het nieuwe avontuur van Bernard Prince in Eppo. Hermann heeft op scenario van zijn zoon Yves Huppen de reeks weer opgepikt en met Dreiging op de stroom een prachtalbum afgeleverd. De voorpublicatie loopt tot een maand voordat het album in de winkels ligt. Dat betekent dat in Eppo 19 het verhaal afgerond zal zijn en we dus in de komende nummers veel van Bernard Prince, Barney Jordan en Djinn zullen zien.

Isabel 07-06-2010

Stripdagen Haarlem: Signeerschema

Stripdagen Haarlem: Signeerschema

Aankomend weekend vindt de 10de editie van De Stripdagen in Haarlem plaats. Wij zijn daar natuurlijk ook weer aanwezig met onze Eppo stand. Wij zijn te vinden op de uitgeversbeurs in de Philharmonie stand 5 (Lange Begijnestraat 11).

Diverse tekenaars en schrijvers zullen gedurende deze 2 dagen in onze stand signeren. Hieronder een overzicht van de aanwezige artiesten.

Zaterdag: Romano Molenaar, Jorg de Vos, Carry Brugman, Willen Ritstier, Minck Oosterveer, Pieter Hogenbirk, Marq van Broekhoven, Frank Jonker, Gerard Leever, Mark van Herpen, Dick Heins, Fred de Heij, Herman Roozen, Eric Hercules, Gerben Valkema, Jan Dirk Barreveld, IJsbrand Oost, Daan Jippes, Mark Retera en René Leisink.

Zondag: Romano Molenaar, Jorg de Vos, Pieter Hogenbirk, Minck Oosterveer, Dick Heins, Fred de Heij, Uco Egmond, Eric Hercules, Gerben Valkema, Kim Duchateau, René Leisink, Gerard Leever en Eric Heuvel.

Isabel 04-06-2010

  Elsje