WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Stripdagen Haarlem: Feest in de Kleine Zaal in de Philharmonie!

Stripdagen Haarlem: Feest in de Kleine Zaal in de Philharmonie!

In de Kleine Zaal van de Philharmonie kun je op 5 en 6 juni genieten van bijzondere films, interviews met stripauteurs, live muziek en live tekenen. Niet te missen: de Strip met soundtrack Weer over naar jou: in Vlaanderen al een laaiend succes, en op de Stripzondag voor het eerst in Nederland te zien!
Hier is het hele programma voor de Kleine Zaal.

Zaterdag 5 juni:
•12.00 uur: Sword Of The Stranger
Anime. Fantastische visual effects en actie. Met dank aan www.filmfreaks.nl>
•14.00 uur: interviews: de prijswinnaars
Jeroen Mirck spreekt met de prijswinnaars van de Stripdagen Haarlem 2010
•15.00 uur: Filosofie in beeld
Margreet de Heer behandelt de geschiedenis van de filosofie in 20 minuten!
•15.30 uur: Live tekenjam
Met muziek van Supercity laten tekenaars zien wat ze in huis hebben Feest!

Zondag 6 juni:
•12.00 uur: Taxatie: Tussen strip en kunst
Breng strips en parafernalia mee en het Stripschap taxeert het op waarde
•13.00 uur: Strip of strop!
Een stripquiz uit de keuken van Van Speyk. En Russische muziekjes
•14.00 uur: Weer over naar jou
Strip met soundtrack. Exclusieve Nederlandse première van in Vlaanderen zeer succesvol programma. Het boek is uitgeven door Bries: www.bries.be
•15.00 uur: Reprise: Weer over naar jou
•16.00 uur: interviews met internationale auteurs
Jeroen Mirck interviewt internationale striptoppers. Met onder voorbehoud Charles Burns! Met dank aan www.oogenblik.nl

MW 31-05-2010

Doe mee met de Letterenloop en steun Run4Schools op zondag 6 juni 2010

Doe mee met de Letterenloop en steun Run4Schools op zondag 6 juni 2010

Tijdens Stripdagen Haarlem op 4 t/m 6 juni vindt op zondag 6 juni in Haarlem ook de Letterenloop plaats. Schrijvers, journalisten, cabaretiers, mensen uit het boekenvak, lezers en andere enthousiaste deelnemers lopen dan hard voor het goede doel. Met de Letterenloop wordt namelijk op een sportieve manier geld opgehaald voor Stichting Run4Schools, een Nederlandse organisatie die in het township Mitchell's Plain bij Kaapstad kinderen voor criminaliteit en prostitutie wil behoeden. Veel BN-ers zullen aan de start verschijnen, waaronder Thomas Acda, Kees van Beijnum, Elvin Post en Elle van Rijn. Dolf Jansen weet nog niet zeker of het hem gaat lukken erbij te zijn. De bekende dj Jeroen van Inkel zal als speaker optreden. De pep-talk vlak voor de start komt van Emile Ratelband! Kijk voor meer informatie op 'www.letterenloop.nl.

Evenals in voorgaande jaren heeft Joost Swarte ook voor de Letterenloop 2010 de logo’s ontworpen.

MW 27-05-2010

Al meer dan 17.000 bezoekers naar Jan Kruis-expositie in Stripmuseum

Al meer dan 17.000 bezoekers naar Jan Kruis-expositie in Stripmuseum

Jan, Jans en de kinderen en de rode ‘je-weet-wel-kater’ blijken onverminderd populair. Dat blijkt uit het enorme aantal bezoekers dat in amper drie maanden tijd een bezoek bracht aan de expositie rondom het werk van hun geestelijk vader Jan Kruis in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Tot nu toe kwamen al meer dan 17.000 bezoekers af op ‘Het Theater van Jan Kruis’. Een opvallende ruwe schatting leert dat zo’n 80% van het vrouwelijke geslacht is.

Het vooraf beoogde totaal aantal van 20.000 bezoekers in ruim vijf maanden, wordt naar verwachting al in ruim drie maanden bereikt. Sinds de opening eind februari bezochten al meer dan 17.000 liefhebbers de expositie ‘Het Theater van Jan Kruis’ in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. In de expositie is een grote rol weggelegd voor Jan, Jans en de kinderen, de semiautobiografische creatie van Kruis, die al veertig jaar in vrouwenweekblad Libelle verschijnt. Dat verklaart waarschijnlijk ook het opmerkelijke aandeel vrouwelijke bezoekers: een ruwe schatting van het museum leert dat zo’n 80% van de bezoekers vrouw is. Oorspronkelijk zou de expositie te zien zijn tot en met 5 september. Als de bezoekersstroom aanhoudt overweegt Het Nederlands Stripmuseum Groningen de expositie te verlengen tot een nader te bepalen tijdstip.

‘Het Theater van Jan Kruis’

‘Het Theater van Jan Kruis’ heeft een theatrale uitstraling. De bezoeker komt door een poort van gordijnen binnen in een soort schouwburgfoyer met een intieme en enigszins klassieke uitstraling. Hier hangt het werk verdeeld over de onderdelen Komedie, Drama en Avontuur. Op deze manier kan de bezoeker goed zien hoe Jan Kruis telkens weer zijn figuren als echte acteurs opvoert. Met behulp van een touch-screen kan men animaties, interviews en ook de tv-verhaaltjes van Jan, Jans en de kinderen bekijken. In een carrouseltheater kunnen bezoekers aanschuiven bij de familie Tromp.

Isabel 22-05-2010

Winnaar Willy Vandersteenprijs

Winnaar Willy Vandersteenprijs

De jonge Vlaamse stripmaker Brecht Evens (1986) heeft met zijn album ‘Ergens waar je niet wil zijn’ de allereerste Willy Vandersteenprijs gewonnen, de nieuwe prestigieuze Vlaams-Nederlandse albumprijs. De prijs is in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout. De prijs wordt voortaan afwisselend uitgereikt op de stripfestivals van Haarlem en Turnhout, en bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. Er is een geldbedrag van 5.000 euro aan verbonden; bovendien wordt over het winnende album een tentoonstelling gemaakt die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn.

Op vrijdag 4 juni bij de opening van Stripdagen Haarlem ontvangt Evens de prijs, die de naam draagt van Willy Vandersteen (1913-1990), de geestelijke vader van onder meer ‘Suske en Wiske’, uit handen van Leen Vandersteen, de dochter van de tekenaar. De Vlaams-Nederlandse jury voor de nieuwe prijs bestond uit Leen Vandersteen (niet-stemgerechtigd juryvoorzitter), Ineke Horst (uitbaatster stripwinkel Sjors Dordrecht) Noël Slangen (communicatiespecialist, stripliefhebber), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en stripfestival Turnhout), Frank Van Leemput (advocaat, stripliefhebber) en Hein Van Putten (art director De Volkskrant, stripliefhebber).

Het bekroonde boek, ‘Ergens waar je niet wil zijn’ (uitgeverij Oogachtend, 2009), werd uit een 300-tal titels geselecteerd, en is ondertussen aan een internationale carrière begonnen. De Franse editie verscheen onlangs bij Actes Sud, en kreeg laaiend enthousiaste kritieken, volgende maand verschijnt de Engelstalige uitgave bij Drawn&Quarterly, de prestigieuze Amerikaans-Canadese graphic novel-uitgever, waar ook Chris Ware, Daniel Clowes en Charles Burns hun werk uitgeven.

Isabel 20-05-2010

Stripdagen Haarlem 2010

Stripdagen Haarlem 2010

Op 5 en 6 juni worden de Stripdagen Haarlem georganiseerd in en rond het centrum van Haarlem. Het belooft opnieuw een feestje te worden, waarbij de Eppostand met veel Eppoauteurs te vinden is in Theater De Philharmonie in de Lange Begijnestraat.

Nog even een tip: de tentoonstelling van het werk van Lis Lawrence in Galerie Année. Hoewel ze geen strips maakt, was Lis vanwege haar huwelijk met Don Lawrence sterk verbonden met de Nederlandse stripwereld. Zelf schildert ze al jaren landschappen en stillevens die opvallen door kleur en compositie. Een aantal van haar schilderijen zijn straks te bezichtigen in Haarlem en aan de kijker de vraag of er misschien een vleugje Don Lawrence in haar werk te bekennen is.

Voor meer informatie over de Stripdagen Haarlem kun je terecht op de website www.stripdagenhaarlem.nl

Isabel 19-05-2010

Bert Bus koninklijk onderscheiden voor Malorix

Bert Bus koninklijk onderscheiden voor Malorix

Bert Bus (1931) kreeg tijdens de jaarlijkse lintjesregen op 29 april een Koninklijke onderscheiding, en is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde in de gemeente Velsen. Ook oudgediende collega Nico van Dam en diens vrouw Joli kregen deze onderscheiding. De erkenning is er vooral voor hun archeologische werk in Velsen en in Bus' geval specifieker zelfs voor zijn historische strip Malorix, dat zich in Velsen afspeelt. Rond Malorix werd een erfgoedproject voor het basisonderwijs gemaakt.

De strip, over de strijd tussen Friezen en Romeinen, werd in de jaren 1983-1985 in Eppo gepubliceerd en verscheen in 1996 in album. Een heruitgave van Malorix kwam uit in 2007.

Bus werkte lange tijd vooral voor Sjors. Hij stond bekend om zijn realistische sciencefiction -en historische strips. Vervolgens startte hij vanaf 1976 een lange carrière als stripmaker in Eppo, en tekende een aantal verhalen van Stef Ardoba en vervolgens Malorix. Hij sloot zijn striploopbaan af met Russ Bender om daarna van een verdiende pensioen te genieten.

RS 10-05-2010

Moeders in de hoofdrol op Moederdag in het Nederlands Stripmuseum in Groningen

Moeders in de hoofdrol op Moederdag in het Nederlands Stripmuseum in Groningen

Moeders kunnen gratis op de koffie bij Jans op zondag 9 mei

Jans, de bekendste stripmoeder van Nederland, nodigt aanstaande zondag alle moeders van Nederland uit in Het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Hier kunnen ze genieten van alles dat de Nederlandstalige strip te bieden heeft, gratis een workshop striptekenen volgen met op het papier hun eigen gezin in de hoofdrol en krijgen zij een leuke verrassing als aandenken. Reden genoeg om moeder aankomende zondag te trakteren op een gezellig dagje Stripmuseum.

Op Moederdag spelen moeders de hoofdrol in Het Nederlands Stripmuseum in Groningen en kunnen zij onder meer genieten van het leukste stripgezin van Nederland: Jan, Jans en de kinderen. Op Moederdag mogen moeders, onder begeleiding van hun kinderen, gratis naar binnen. Ook mogen zij om 13.00 en 15.00 uur gratis deelnemen aan tekenworkshops rondom het thema ‘moeders’ en krijgen ze een leuk ‘Jan, Jans en de kinderen-presentje’. Het Nederlands Stripmuseum Groningen verwacht zondag 9 mei dan ook vele moeders inclusief familie in het museum. Vaders en zonen kunnen deze dag onder meer terecht bij de tentoonstelling ‘De bronnen van Pandarve’ over de stoere ruimtereiziger Storm van Martin Lodewijk en Don Lawrence. Op Vaderdag (zondag 20 juni) zal het Nederlands Stripmuseum vaders op een vergelijkbare manier in het zonnetje zetten. Voor meer informatie: www.stripmuseum.nl

mw 07-05-2010

Nieuwe strip in Eppo Stripblad: De Vries

Nieuwe strip in Eppo Stripblad: De Vries

Een krantenbericht over een aanrijding... Personenkaarten uit een dossiermap... Het waren de eerste tekenen van leven die de lezers van Eppo kregen van de nieuwe actieserie De Vries. In Eppo nummer 9 gaat dit verhaal dan eindelijk van start!

Een spannend verhaal, met veel actie, geloofwaardige personages en vooral mooie realistische tekeningen. Dat waren de onderwerpen waar door de tekenaar en scenarist over gesproken werd. Het basisidee werd al snel aangevuld met spannende plotwendingen, menselijk drama en een onthullende climax. Zo werd De Vries geboren. Eerst onder een aantal andere namen, maar zoals zo vaak in creatieve processen is slechts weinig definitief tot het gedrukt wordt.

De Vries wordt getekend door Patrick van Oppen en geschreven door Sytse Algera. Het eerste verhaal Pro Justitia zal 14 afleveringen gaan tellen.

Isabel 05-05-2010

  Douwe Dabbert