WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Kees Kousemaker overleden

Kees Kousemaker overleden

Afgelopen dinsdag is op 68 jarige leeftijd Kees Kousemaker overleden. De Nederlandse stripwereld heeft iemand verloren die met hart en ziel leefde voor de strip en die voor iedereen een bron van inspiratie was.

Kees was in 1968 samen met zijn vrouw Evelien de oprichter van Stripwinkel Lambiek in Amsterdam, de eerste stripwinkel ter wereld, en de initiatiefnemer van de Comiclopedia, de wereldwijd populairste stripencyclopedie.

Kees heeft ook een aantal boeken over strips geschreven, wederom samen met Evelien, waaronder Wordt Vervolgd - Striplexicon der Lage Landen in 1987. Hij kreeg voor zijn verdiensten aan de Nederlandse stripwereld een Koninklijke Onderscheiding en de P. Hans Frankfurtherprijs.

MW 29-04-2010

Nieuwe stripprijs: de Willy Vandersteenprijs

Nieuwe stripprijs: de Willy Vandersteenprijs

Sinds 19 april hebben Vlaanderen en Nederland er een nieuwe stripprijs bij: de Willy Vandersteenprijs. Deze nieuwe prijs is in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis de Buren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem. De prijs bekroont het volgens de jury beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar, en zal afwisselend worden uitgereikt in Haarlem en Turnhout.

De winnaar krijgt 5.000 euro en daarnaast een tentoonstelling over het boek, die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De Willy Vandersteenprijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout. Op 4 juni dit jaar zal de prijs voor het eerst uitgereikt worden tijdens de Stripdagen in Haarlem.

De prijs draagt de naam van Willy Vandersteen (1913-1990), schepper van onder meer 'Suske en Wiske' en wellicht de populairste stripmaker ooit in het Nederlandse taalgebied.

De jury staat onder leiding van voorzitster Leen Vandersteen, de dochter van Willy Vandersteen, die zelf niet stemgerechtigd is, maar wel de debatten zal leiden. De jury bestaat uit Hein Van Putten (artdirector van De Volkskrant), Ineke Horst (uitbaatster Stripwinkel Sjors in Dordrecht), Noël Slangen (communicatiespecialist en stripkenner), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en het Turnhoutse stripfestival) en Frank Van Leemput (advocaat en stripkenner).

Isabel 21-04-2010

Presentatie eerste album Haas

Presentatie eerste album Haas

Op 14 april vond de presentatie van HAAS plaats in het Verzetsmuseum in Amsterdam. De presentatie was in handen van Jos van Waterschoot, adjunct-conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Het eerste exemplaar is uitgereikt aan drs. Crista Huisman van Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarbij tevens 50 exemplaren werden gedoneerd voor educatie.

Voor Rob van Bavel en Fred de Heij was het een speciale belevenis om juist in het Verzetsmuseum hun eerste gezamenlijke album te presenteren. Het boek werd goed ontvangen en de genodigden spraken ook hun waardering uit over het fraaie formaat en opmerkelijke vormgeving. Haas wordt namelijk uitgegeven als grafische roman en onderscheidt zich daardoor van de reguliere stripuitgaves.

Naast het eerste verhaal 'De weg terug' bevat het ook een uitgebreid dossier over de tot stand koming van de strip. Het boek is nu te bestellen via de Epposhop voor de introductieprijs van eur 14,95.

Isabel 16-04-2010

Hanco Kolk als kunstenaar voor Kasteel Groeneveld

Hanco Kolk als kunstenaar voor Kasteel Groeneveld

Jaarlijks bindt Kasteel Groeneveld te Baarn gedurende een maand kunstenaars aan zich. Striptekenaar Hanco Kolk (Gilles de Geus, Meccano, S1ngle) is in 2010 te gast en zal in de maand april zich verpozen in de schouwkamer van het kasteel. Daar werkt hij aan een kunstwerk dat muurbreed in de Hasselaerzaal zal komen te hangen. Ook ontmoet hij in deze periode diverse kunstenaars, beleidsmakers en publiek.

Hanco houdt momenteel een weblog bij over zijn kunstwerk voor Kasteel Groeneveld, met leuke teksten en ook diverse tekeningen.

Kasteel Groeneveld - Groeneveld 2, 3744 ML Baarn. www.kasteelgroeneveld.nl - Tel. 035-5420446

RS 13-04-2010

Haas De weg terug

Haas De weg terug

14 april wordt het eerste boek van Haas De weg terug gepresenteerd in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Haas is de eerste vervolgstrip van eigen bodem, die zich afspeelt tegen de achtergrond van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De redactie van Eppo omschrijft Haas als een grafische roman op literair niveau. De schrijfstijl van Van Bavel zorgt voor een vlot en avontuurlijk verhaal, realistisch en helder in beeld gebracht door De Heij, waardoor het een hedendaagse vertelling is geworden in een ouderwetse setting.

Het verhaal: Brabant 1942. Vanuit het dorp Drimmelbergen wordt er een verzetsgroep aangestuurd door een Rooms Katholieke priester met de schuilnaam HAAS. Na de Antwerpse Jodenrazzia's van 11 september weten een rabbijn en een jong meisje Drimmelbergen te bereiken. Echter, ze willen terug naar Antwerpen en vragen HAAS om hen daarbij te helpen. Wat volgt is een onvergetelijke reis, dwars door bezet gebied waarbij zowel het geloof als de idealen van de priester en de rabbijn zwaar op de proef worden gesteld.

Haas is het eerste project waarbij Van Bavel en De Heij samenwerken. Inmiddels werken ze al weer aan het tweede verhaal Blind vertrouwen dat aansluit op De weg terug.

Uitvoering: hardcover • Omvang: 64 pagina's
Formaat: 17 x 23 cm • Prijs: eur 14,95

Het luxe album ligt vanaf 16 april in de winkels, maar is nu al te bestellen via de Eppo webshop. Het album wordt dan de 15de verstuurd, zodat je het een dag later in huis hebt!

Isabel 08-04-2010

Speciale Aanbieding voor Eppo Lezers!

Speciale Aanbieding voor Eppo Lezers!

Voor de release van het eerste Storm album door Romano Molenaar en Jorg de Vos, dook de Nederlandse zanger Ralph van Manen de studio in om een ode aan zijn favoriete stripheld op te nemen.
Het resultaat was het nummer Storm Inside dat door Uitgeverij Don Lawrence Collection op single werd uitgebracht.

De laatste exemplaren van deze gelimiteerde single zijn nu te koop in de Eppo shop voor eur 6,95.

Isabel 06-04-2010

Geert wel of niet als stripfiguur?

Geert wel of niet als stripfiguur?

Helaas voor Geert, maar de aankondiging van zijn eigen strip in Eppo was een 1 april grap van de redactie, en gezien de vele reacties was hij ook erg geslaagd. Met dank aan alle betrokkenen, en in het bijzonder aan Dick Heins die in no-time voor ons de tekening van Geert maakte.

Inmiddels is de Eppo-redactie weer terug naar de waan van de dag en heeft zich weer helemaal gestort op Eppo nummer 8!

rob 01-04-2010

  Storm