WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Ga mee met de STRIPTREIN

Ga mee met de STRIPTREIN

2 november, 8.38 uur: van CS Amsterdam – CS Maastricht - CS Amsterdam

Op 2 november verschijnt het eerste nummer van het nieuwe stripmagazine Por Dios. Speciaal voor deze gelegenheid rijdt er op die dag de Striptrein. In samenwerking met de NS vertrekt op dinsdagochtend 2 november om 8.38 uur een groot gezelschap vooraanstaande stripmakers vanaf Amsterdam CS naar Maastricht CS en weer terug. In de speciale Por Dios coupé kan iedereen terecht voor handtekeningen, foto’s en een goed gesprek met de makers van Por Dios.

De Por Dios coupé is de eerste coupé van het tweede deel van de trein. Uiteraard niet te missen door de uitbundige aankleding met stripfiguren voor de ramen. In het reisgezelschap bevinden zich onder andere: Romano Molenaar (Storm) - Jorg de Vos (Storm) - Martin Lodewijk (Agent 327) - Carry Brugman (De Partners) - Eric Heuvel (January Jones, De ontdekking) - Gerben Valkema (Elsje) - Uco Egmond (Eppo) - René Leisink (Argus) - Minck Oosterveer (Ronson Inc, Nicky Saxx) - Jan Dirk Barreveld (Eugène, Amorfati) - Pieter Hogenbirk (Rembrandt, De Ruyter) - Daniel van den Broek (Jan Jans en de Kinderen, Uuterwaerdt) - Herman Roozen (Eppo, Uuterwaerdt) - Fred de Heij (Haas) - René Uilenbroek (Soeperman) - IJsbrand Oost (Max Miller) - Gerard Leever (Suus en Sas, Gleevers Dagboek) - Frank Jonker (Donald Duck, Bob Evers) - Marq van Broekhoven (Jodocus de barbaar)

Je kunt deze en andere striptekenaars treffen en meereizen vanaf de volgende stations en tijden:
HEENREIS:
08:38 Amsterdam Centraal
08:45 Amsterdam Amstel
09:05 Utrecht Centraal
09:36 's Hertogenbosch
09:58 Eindhoven
10:32 Roermond
10:48 Sittard
11:04 Maastricht

TERUGREIS:
11:26 Maastricht
11:40 Sittard
11:58 Roermond
12:12 Weert
12:29 Eindhoven
12:51 's Hertogenbosch
13:22 Utrecht Centraal
13:43 Amsterdam Amstel
13:52 Amsterdam Centraal

Isabel 28-10-2010

Douwe Dabbert-tekenaar Piet Wijn overleden

Douwe Dabbert-tekenaar Piet Wijn overleden

Striptekenaar Piet Wijn is woensdagavond 6 oktober op 81-jarige leeftijd overleden. Dat is bekend gemaakt door Thom Roep, die Wijn's bekendste stripserie schreef, Douwe Dabbert.

Pieter Cornelis Wijn is geboren op 17 mei 1929 en gaat in 1947 werken bij de Toonderstudio's op de tekenfilmafdeling. Hij begint zijn stripcarrière bij het Tom Poes Weekblad en tekent vervolgens een aantal realistische strips zoals Aram. Begin jaren zestig keert Wijn terug bij de Toonderstudio's en werkt hij mee aan o.a. Tom Poes en Panda. Wijn kan zich uitleven op Koning Hollewijn, een dagstrip met ondertekst en een satire op de samenleving. Ook begint hij met de sprookjesachtige kinderstrip Puk en Poppedijn voor weekblad De Spiegel. De strip, met allerlei dieren, kabouters, elfen en prachtige decors ligt Wijn erg goed. Momenteel wordt Puk en Poppedijn opnieuw in boekvorm uitgebracht door uitgeverij Boumaar.

In 1973 begint hij ook verhalen te maken voor het meisjesblad Tina zoals de historische serie Gloria van Goes en Maartje. Onverwachts succes komt in 1975, als het eerste Douwe Dabbert verhaal 'De verwende prinses' in weekblad Donald Duck verschijnt en onmiddellijk aanslaat. De verhalen rondom de goedmoedige dwerg en zijn toverknapzak bereiken een groot en breed publiek. Wijn ontving in 1984 de Stripschapprijs voor zijn oeuvre. Minder bekend is dat in hetzelfde jaar ook een Douwe Dabbert film is uitgebracht, De poort naar Oost.

Eind jaren tachtig raakte Wijn door een lichte beroerte deels verlamd en leerde hij tekenen met zijn linkerhand. De verandering in tekenstijl valt bijna niemand op. "De expressie moest toch een uitweg hebben". Tijdens het 23ste Douwe Dabbert verhaal werd hij door een tweede beroerte getroffen, dat hem noodzaakte om het fijne penseel definitief neer te leggen. Dick Matena voltooide grotendeels het tekenwerk voor 'De wonderlijke raamvertelling'.

Vanwege zijn voorliefde voor het sprookjesgenre is hij ook wel De Magiër van het Nederlandse stripverhaal genoemd. Samen met Marten Toonder, Hans G. Kresse en Pieter Kuhn wordt Piet Wijn gerekend tot De Grote Vier van de Nederlandse Strip.

RS 11-10-2010

Por Dios - Vanaf 2 november overal in Nederland verkrijgbaar.

Por Dios - Vanaf 2 november overal in Nederland verkrijgbaar.

Storm, De Generaal, Agent 327, Franka, Elsje, Familie Fortuin, De Stamgasten, Lucky Luke en Blueberry, wie kent ze niet? Vanaf oktober zijn al deze striphelden samen te vinden in een nieuw magazine: Por Dios.
Por Dios is een nieuw maandblad, boordevol stripverhalen voor het hele gezin. Het eerste nummer verschijnt in november.Een schitterende glossy met daarin uitsluitend complete verhalen van o.a. Storm, Franka, Lucky Luke, Agent 327, Blueberry en Bernard Prince aangevuld met korte verhalen en gags van o.a. Elsje, De Stamgasten, Stampede, Soeperman en Familie Fortuin. De grootste verrassing is echter de terugkeer van De Generaal, de legendarische strip van Peter de Smet, die voor Por Dios digitaal is gerestaureerd en opnieuw wordt ingekleurd.

Door Por Dios wordt het nu mogelijk om opnieuw kennis te maken met de striphelden en de verhalen waar iedereen mee is opgegroeid. En hoe! Want bijna alle klassieke strips zijn digitaal gerestaureerd en opnieuw ingekleurd. De redactie van Por Dios kan namelijk gebruik maken van het Eppo archief dat een paar jaar geleden letterlijk en figuurlijk werd gered door het Stripdocumentatiecentrum Nederland en Het Stripschap - Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. Deze schatkamer van Eppo is momenteel gehuisvest in een enorme bunker in de Bijlmermeer waar ook miljoenen andere tijdschriften, boeken en kranten worden beheerd.

Por Dios verschijnt maandelijks en telt 68 pagina's. Ieder nummer bevat telkens een compleet stripverhaal. In nummer 1 is dat De robots van Danderzei uit de serie Storm. Voor 4,95 krijgt de lezer een compleet stripalbum plus nog ruim 20 pagina's met extra strips.

Je kunt je hier al aanmelden voor een abonnement op Por Dios of het eerste nummer los bestellen!

Isabel 07-10-2010

Stripmakers blikken terug op De Stripdagen Houten 2010

Stripmakers blikken terug op De Stripdagen Houten 2010

Het Eppo team was benieuwd naar de ervaringen van de stripmakers op de Stripdagen in Houten van afgelopen weekend. Hier enkele reacties!

Mark van Herpen: "Hoogtepunt van elke beurs is de zorg die jullie, en iedereen in de stand, aan de stripmakers geven. Ging het hier thuis maar zo....... Ik vond de beurs zelf wat rustig maar weet niet of er in absolute aantallen ook minder mensen zijn geweest.
Wat ik altijd (naast genoemde zorg) superleuk aan een beurs vind is het contact met collega stripmakers. Het grootste gedeelte van de tijd als tekenaar zit je toch alleen te werken en naar papier en computerscherm te staren. Voor de meesten zal gelden dat ze in hun omgeving met weinig mensen, vrienden of familie eindeloos kunnen doorzagen over strips, welk papier te gebruiken etc etc. Op zo'n beurs zijn alle (strip)malloten bij elkaar zowel voor als in de stand. Ook het directe contact met de lezers is erg leuk. Gelukkig komen alleen de mensen die je strip leuk vinden (of helemaal niet kennen.....) naar je toe. Dat zijn de dingen die ik altijd erg leuk vind aan een stripbeurs."

IJsbrand Oost: "Wat mij betreft was het een zeer geslaagde beurs. Ik was blij verrast om te zien hoeveel mensen mij kwamen vragen wanneer het nieuwe Max Miller verhaal nu zou verschijnen. Gelukkig kon ik ze vertellen dat het tekenen van het eerste lange verhaal nu snel vordert en dat de publicatie over niet al te lange tijd start in Eppo stripblad."

Isabel 01-10-2010

  Douwe Dabbert