WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Striptekenaar Jacques Martin overleden

Striptekenaar Jacques Martin overleden

De Franse striptekenaar Jacques Martin is op 21 januari 2009 op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Casterman.

Martin raakte vooral bekend als de bedenker van de Gallo-Romeinse held 'Alex'. Martin was ook bekend van de stripreeks 'Lefranc' en van zijn medewerking aan diverse avonturen in het weekblad 'Kuifje'.

De striptekenaar werd op 25 september 1921 in Straatsburg geboren. Op 25-jarige leeftijd trok Martin naar België. Samen met Hergé en Edgar Pierre Jacobs ('Blake en Mortimer') vormden ze de drie grootste vertegenwoordigers van de zogenaamde "Brusselse school" en de geestelijke vaders van de 'klare lijn'.

In 1948 is Alex voor het eerst te bewonderen in het weekblad Kuifje (met het avontuur 'Alex de Onversaagde'). In datzelfde weekblad kan men in 1952 zijn nieuwe creatie Lefranc bekijken ('Het sein staat op rood').

In 1953 trad hij toe tot de studio Hergé, waar hij 19 jaar lang zal werken aan diverse avonturen van Kuifje. In 1984 schrijft hij de scenario's voor 'Xan/Tristan Madoc' en voor 'Arno'. Recente initiatieven van Martin, tijdens zijn laatste levensjaren nagenoeg blind en veroordeeld het tekenwerk aan anderen over te laten, waren 'Keos' en 'Orion', die zich afspelen in het antieke Griekenland en Egypte, en 'Lois', gesitueerd aan het hof van Lodewijk XIV.

Van de strip 'Alex', avonturen ten tijde van de ook herhaaldelijk in de strip opduikende Julius Caesar, zijn in heel Europa meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

Gedurende de laatste jaren van zijn leven was de striptekenaar nagenoeg blind. Martin schreef in deze periode nog wel scenario's maar liet het tekenen aan anderen over.

Isabel 22-01-2010

Wie is de Grootste Stripheld van Nederland?

Wie is de Grootste Stripheld van Nederland?

Die vraag werd op maandag 11 januari beantwoord in een met stripmakers en stripliefhebbers volgepakt Paradiso in Amsterdam door de grootste striptekenaar van Nederland, Jan Kruis. Tijdens een speciaal voor deze gelegenheid georganiseerd feestje voor de Nederlandse stripwereld werd de trofee voor de Grootste Stripheld van Nederland officieel door Jan Kruis uitgereikt aan Henk Kuijpers, want Franka is de Grootste Stripheld van Nederland geworden. Onze felicitaties gaan naar Henk Kuijpers, de geestelijk vader van deze populaire stripheldin. Franka maakte 35 jaar geleden haar entree in het stripweekblad Pep en beleeft nu haar avonturen in Eppo Stripblad, dat momenteel het slot publiceert van de honderdvijftig pagina’s tellende Ishtar trilogie, Het zilveren vuur.

Franka en Henk, nogmaals gefeliciteerd!

MW 12-01-2010

De Grootste Stripheld van Nederland

De Grootste Stripheld van Nederland

De stemmen zijn geteld en wie de Grootste Stripheld van Nederland is geworden maken we tijdens een sfeervolle presentatie bekend op 11 januari in Paradiso Amsterdam (aanvang 14.00 uur). De presentatie is in handen van Howard Komproe met acts van Lamelos. De Grootste Stripheld van Nederland Award zal uiteindelijk worden uitgereikt door Jan Kruis.

Wil je hier als Eppo-lezer bij zijn? Stuur dan een email naar info@eppo.nu en je ontvangt een toegangskaart voor 1 persoon. Opgeven kan tot 9 januari 2010.

RvB 05-01-2010

  Storm