WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Roodhaar de knapste stripbabe

Roodhaar de knapste stripbabe

De Belgische stripsite stripspeciaalzaak.be is in een paar jaar een onmisbare bron voor informatie geworden voor iedereen die strips verzamelt of er achter de schermen mee te maken heeft. Ze hebben onder andere één van de meest complete publicatielijsten op het internet. Dit jaar hebben ze besloten een lijst van de mooiste stripbabes samen te stellen. Lezers van de site mochten een lijst van hun tien favorieten insturen, waaruit uiteindelijk een lijst van 540 bekende en minder bekende stripheldinnen werd samengesteld. De vijftig meest verkozen schoonheden, werd van commentaar voorzien en gezamelijk in een fraai vormgegeven pdf gestopt, die gratis te downloaden is op de site.

Enige hoogtepunten voor de Eppo-lezers: op de 43ste plaats de sexy spion 90-60-90 uit Gilles de Geus. Op de 25ste plaats: Olga Lawina van Agent 327. Op de 15 plaats, niet Nederlands, maar wel in Eppo: Esther Verkest. Op de tweede plaats onze eigen Franka. En op de eerste plaats met een kwaststreek voorsprong: Roodhaar.

Isabel 21-12-2010

NACHTMERRIE

NACHTMERRIE 'KANAAL 13' HERLEEFT

In 1986 smijt de redactie van het populaire tijdschrift Eppo de gag-serie 'Kanaal 13' uit het blad. Het stripverhaal over een kleinschalige omroep met een directeur die het geen enkel probleem vindt om ideeën van andere omroepen te jatten, is te seksistisch volgens de toenmalige redactie.

'Daar kijkt men 24 jaar later met een glimlach naar', dachten de auteurs Gerard Leever (Gleever) en Jan van Die. Ze bundelden alle 29 verhalen tot een kloek digitaal iPad-stripalbum van 127 pagina's en stuurden het ter goedkeuring naar Apple.

Tot hun afgrijzen herhaalde de geschiedenis zich. Tot tweemaal toe wordt de cover van het album afgekeurd omdat die te seksistisch zou zijn. Inmiddels is een compromis bereikt: in Apples winkel is een brave versie te zien. Als je het boek aanschaft, waarbij je aan moet geven dat je 12 jaar of ouder bent, krijg je de ongekuiste versie in je bezit.

Je kunt het digitale album hier kopen: http://itunes.apple.com/app/kanaal-13/id398922271?mt=8#

Isabel 02-12-2010

Elsje op de cover van de cd voor Music For Life

Elsje op de cover van de cd voor Music For Life

Van 18 tot en met 24 december organiseert Studio Brussel voor de vijfde keer Music For Life. Een zes dagen durende radiomarathon vanuit Het Glazen Huis, waarbij luisteraars geld bieden om hun favoriete plaat op de radio te horen.

Naast een geldinzamelactie wil Music for Life ook de nodige bewustmaking creëren voor een 'stille ramp': een wereld- probleem waar het Rode Kruis zich voor inzet, maar wat niet dagelijks de schijnwerpers van de media haalt.

Dit jaar vestigt Music for Life de aandacht op het lot van weeskinderen die hun ouders hebben verloren aan AIDS. Het ingezamelde bedrag zal dan ook integraal besteed worden aan duurzame hulpprogramma's van het Rode Kruis voor deze kinderen: scholing, materiële en psychologische bijstand en toegang tot gezondheidszorg.

Pianodocenten Bran Mondelaers en Johan Thaens vonden dat een signaal naar dit humaan-muzikaal project vanuit het deeltijds kunstonderwijs niet mocht ontbreken. De uitdaging vormde meteen een uitgelezen kans om onze musicerende jongeren gevoelig te maken voor een wereldproblematiek en tezelfdertijd hun muzikale menswording daarin concreet een plaats te geven.

'BEATHOVEN NOT INCLUDED' is een professioneel uitgebrachte CD, waarop 41 leerlingen van het Noord-Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs Neerpelt (NIKO) 28 popnummers uitvoeren op piano, en dit in een solo-, vierhandig of zeshandig arrangement. Het is een bruisende album vol overgave van enthousiaste en bewuste jongelui die willen dat hun pianospel betekenis heeft voor vele miljoenen weeskinderen.

Je kunt de cd bestellen via de volgende website!!

Isabel 29-11-2010

Por Dios! Wat een trein!

Por Dios! Wat een trein!

Wie op 2 november in de ochtend langs het spoor van Amsterdam naar Maastricht zijn ogen open hield, kon een heuse striptrein langs zien razen. Ter ere van de lancering van het eerste nummer van Por Dios reed er om 08.38 uur een trein vol bekende stripmakers van Amsterdam naar Maastricht en weer terug. Stripfans die toevallig waren binnengekomen of speciaal voor deze unieke stripreis een kaartje hadden gekocht, konden hun idolen aan het werk zien of er een praatje mee maken.

In de trein en op de perrons werden gratis exemplaren uitgedeeld van Por Dios, die in de coupé door de tekenaars gesigneerd konden worden. Het was zo gezellig, dat sommige tekenaars achteraf zelfs verklaarden dat ze helemaal niet gemerkt hebben dat ze ook nog in Maastricht zijn geweest. Ook de tekenaars namen trots hun eigen exemplaar mee naar huis. Bij de bekendmaking van Por Dios merkten we al, dat ook de tekenaars zelf heel enthousiast zijn over dit blad, omdat het vol staat met strips die hen inspireerden.

Maar het leukst was het om in de trein te merken, dat het blad ook goed werd opgepakt door jonge lezers. Het enthousiasme van alle aanwezigen sloeg over op de toegestroomde pers, die in sommige gevallen zelfs verklaarde dat het verschijnen van Por Dios een bewijs is van het feit dat de strip weer helemaal terug is in Nederland.

De feestelijke dag werd afgesloten met een borrel en een hapje in de stationsrestauratie op Amsterdam Centraal, waar door alle aanwezigen werd teruggekeken op een zeer geslaagde presentatie. Met dank aan de Nederlandse Spoorwegen!

Isabel 15-11-2010

Op 13 november naar Dronten voor Flevostrip!

Op 13 november naar Dronten voor Flevostrip!

Meer dan dertig jaar na de Elfde dag van het Beeldverhaal en vijf jaar na de laatste Wordt Vervolgd Clubdag organiseert De Meerpaal in Dronten weer een stripfestival. Met allerlei activiteiten op het gebied van strips maar vooral met veel stripmakers. Want daarvoor kom je naar een stripfestival.

Stripmakers die al hebben toegezegd om te komen signeren in de stand van Eppo zijn Gerben Valkema, Eric Hercules, Fred de Heij, Rob van Bavel, Dick Heins, Carry Brugman en Jorg de Vos.

Hoofdgast is François Walthéry, de tekenaar van Natasja. Ook Martin Lodewijk, Theo van den Boogaard, Kees Sparreboom, Marc Verhaegen, Willy Lohmann, Daniel van den Broek, Tijn Snoodijk, René Leisink, Eelco Koper, Pieter Hogenbirk, Jeroen Jager, Martin-Jan van Santen, Paul Reichenbach, Peter Nuyten, Meinder Buynink, Shanna Paulissen, Marissa Delbressine, Marianne Elsendoorn en Gerard Leever zullen er zijn. Ongetwijfeld komen daar nog meer stripmakers bij. Hou daarom www.flevostrip.nl goed in de gaten.

Flevostrip begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

MW 10-11-2010

Ga mee met de STRIPTREIN

Ga mee met de STRIPTREIN

2 november, 8.38 uur: van CS Amsterdam – CS Maastricht - CS Amsterdam

Op 2 november verschijnt het eerste nummer van het nieuwe stripmagazine Por Dios. Speciaal voor deze gelegenheid rijdt er op die dag de Striptrein. In samenwerking met de NS vertrekt op dinsdagochtend 2 november om 8.38 uur een groot gezelschap vooraanstaande stripmakers vanaf Amsterdam CS naar Maastricht CS en weer terug. In de speciale Por Dios coupé kan iedereen terecht voor handtekeningen, foto’s en een goed gesprek met de makers van Por Dios.

De Por Dios coupé is de eerste coupé van het tweede deel van de trein. Uiteraard niet te missen door de uitbundige aankleding met stripfiguren voor de ramen. In het reisgezelschap bevinden zich onder andere: Romano Molenaar (Storm) - Jorg de Vos (Storm) - Martin Lodewijk (Agent 327) - Carry Brugman (De Partners) - Eric Heuvel (January Jones, De ontdekking) - Gerben Valkema (Elsje) - Uco Egmond (Eppo) - René Leisink (Argus) - Minck Oosterveer (Ronson Inc, Nicky Saxx) - Jan Dirk Barreveld (Eugène, Amorfati) - Pieter Hogenbirk (Rembrandt, De Ruyter) - Daniel van den Broek (Jan Jans en de Kinderen, Uuterwaerdt) - Herman Roozen (Eppo, Uuterwaerdt) - Fred de Heij (Haas) - René Uilenbroek (Soeperman) - IJsbrand Oost (Max Miller) - Gerard Leever (Suus en Sas, Gleevers Dagboek) - Frank Jonker (Donald Duck, Bob Evers) - Marq van Broekhoven (Jodocus de barbaar)

Je kunt deze en andere striptekenaars treffen en meereizen vanaf de volgende stations en tijden:
HEENREIS:
08:38 Amsterdam Centraal
08:45 Amsterdam Amstel
09:05 Utrecht Centraal
09:36 's Hertogenbosch
09:58 Eindhoven
10:32 Roermond
10:48 Sittard
11:04 Maastricht

TERUGREIS:
11:26 Maastricht
11:40 Sittard
11:58 Roermond
12:12 Weert
12:29 Eindhoven
12:51 's Hertogenbosch
13:22 Utrecht Centraal
13:43 Amsterdam Amstel
13:52 Amsterdam Centraal

Isabel 28-10-2010

Douwe Dabbert-tekenaar Piet Wijn overleden

Douwe Dabbert-tekenaar Piet Wijn overleden

Striptekenaar Piet Wijn is woensdagavond 6 oktober op 81-jarige leeftijd overleden. Dat is bekend gemaakt door Thom Roep, die Wijn's bekendste stripserie schreef, Douwe Dabbert.

Pieter Cornelis Wijn is geboren op 17 mei 1929 en gaat in 1947 werken bij de Toonderstudio's op de tekenfilmafdeling. Hij begint zijn stripcarrière bij het Tom Poes Weekblad en tekent vervolgens een aantal realistische strips zoals Aram. Begin jaren zestig keert Wijn terug bij de Toonderstudio's en werkt hij mee aan o.a. Tom Poes en Panda. Wijn kan zich uitleven op Koning Hollewijn, een dagstrip met ondertekst en een satire op de samenleving. Ook begint hij met de sprookjesachtige kinderstrip Puk en Poppedijn voor weekblad De Spiegel. De strip, met allerlei dieren, kabouters, elfen en prachtige decors ligt Wijn erg goed. Momenteel wordt Puk en Poppedijn opnieuw in boekvorm uitgebracht door uitgeverij Boumaar.

In 1973 begint hij ook verhalen te maken voor het meisjesblad Tina zoals de historische serie Gloria van Goes en Maartje. Onverwachts succes komt in 1975, als het eerste Douwe Dabbert verhaal 'De verwende prinses' in weekblad Donald Duck verschijnt en onmiddellijk aanslaat. De verhalen rondom de goedmoedige dwerg en zijn toverknapzak bereiken een groot en breed publiek. Wijn ontving in 1984 de Stripschapprijs voor zijn oeuvre. Minder bekend is dat in hetzelfde jaar ook een Douwe Dabbert film is uitgebracht, De poort naar Oost.

Eind jaren tachtig raakte Wijn door een lichte beroerte deels verlamd en leerde hij tekenen met zijn linkerhand. De verandering in tekenstijl valt bijna niemand op. "De expressie moest toch een uitweg hebben". Tijdens het 23ste Douwe Dabbert verhaal werd hij door een tweede beroerte getroffen, dat hem noodzaakte om het fijne penseel definitief neer te leggen. Dick Matena voltooide grotendeels het tekenwerk voor 'De wonderlijke raamvertelling'.

Vanwege zijn voorliefde voor het sprookjesgenre is hij ook wel De Magiër van het Nederlandse stripverhaal genoemd. Samen met Marten Toonder, Hans G. Kresse en Pieter Kuhn wordt Piet Wijn gerekend tot De Grote Vier van de Nederlandse Strip.

RS 11-10-2010

Por Dios - Vanaf 2 november overal in Nederland verkrijgbaar.

Por Dios - Vanaf 2 november overal in Nederland verkrijgbaar.

Storm, De Generaal, Agent 327, Franka, Elsje, Familie Fortuin, De Stamgasten, Lucky Luke en Blueberry, wie kent ze niet? Vanaf oktober zijn al deze striphelden samen te vinden in een nieuw magazine: Por Dios.
Por Dios is een nieuw maandblad, boordevol stripverhalen voor het hele gezin. Het eerste nummer verschijnt in november.Een schitterende glossy met daarin uitsluitend complete verhalen van o.a. Storm, Franka, Lucky Luke, Agent 327, Blueberry en Bernard Prince aangevuld met korte verhalen en gags van o.a. Elsje, De Stamgasten, Stampede, Soeperman en Familie Fortuin. De grootste verrassing is echter de terugkeer van De Generaal, de legendarische strip van Peter de Smet, die voor Por Dios digitaal is gerestaureerd en opnieuw wordt ingekleurd.

Door Por Dios wordt het nu mogelijk om opnieuw kennis te maken met de striphelden en de verhalen waar iedereen mee is opgegroeid. En hoe! Want bijna alle klassieke strips zijn digitaal gerestaureerd en opnieuw ingekleurd. De redactie van Por Dios kan namelijk gebruik maken van het Eppo archief dat een paar jaar geleden letterlijk en figuurlijk werd gered door het Stripdocumentatiecentrum Nederland en Het Stripschap - Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. Deze schatkamer van Eppo is momenteel gehuisvest in een enorme bunker in de Bijlmermeer waar ook miljoenen andere tijdschriften, boeken en kranten worden beheerd.

Por Dios verschijnt maandelijks en telt 68 pagina's. Ieder nummer bevat telkens een compleet stripverhaal. In nummer 1 is dat De robots van Danderzei uit de serie Storm. Voor 4,95 krijgt de lezer een compleet stripalbum plus nog ruim 20 pagina's met extra strips.

Je kunt je hier al aanmelden voor een abonnement op Por Dios of het eerste nummer los bestellen!

Isabel 07-10-2010

Stripmakers blikken terug op De Stripdagen Houten 2010

Stripmakers blikken terug op De Stripdagen Houten 2010

Het Eppo team was benieuwd naar de ervaringen van de stripmakers op de Stripdagen in Houten van afgelopen weekend. Hier enkele reacties!

Mark van Herpen: "Hoogtepunt van elke beurs is de zorg die jullie, en iedereen in de stand, aan de stripmakers geven. Ging het hier thuis maar zo....... Ik vond de beurs zelf wat rustig maar weet niet of er in absolute aantallen ook minder mensen zijn geweest.
Wat ik altijd (naast genoemde zorg) superleuk aan een beurs vind is het contact met collega stripmakers. Het grootste gedeelte van de tijd als tekenaar zit je toch alleen te werken en naar papier en computerscherm te staren. Voor de meesten zal gelden dat ze in hun omgeving met weinig mensen, vrienden of familie eindeloos kunnen doorzagen over strips, welk papier te gebruiken etc etc. Op zo'n beurs zijn alle (strip)malloten bij elkaar zowel voor als in de stand. Ook het directe contact met de lezers is erg leuk. Gelukkig komen alleen de mensen die je strip leuk vinden (of helemaal niet kennen.....) naar je toe. Dat zijn de dingen die ik altijd erg leuk vind aan een stripbeurs."

IJsbrand Oost: "Wat mij betreft was het een zeer geslaagde beurs. Ik was blij verrast om te zien hoeveel mensen mij kwamen vragen wanneer het nieuwe Max Miller verhaal nu zou verschijnen. Gelukkig kon ik ze vertellen dat het tekenen van het eerste lange verhaal nu snel vordert en dat de publicatie over niet al te lange tijd start in Eppo stripblad."

Isabel 01-10-2010

Romano Molenaar blikt terug op De Stripdagen Houten 2010

Romano Molenaar blikt terug op De Stripdagen Houten 2010

Romano: "Elk jaar is de beurs in Houten er 1 waar ik naar uitkijk-- De lokatie is goed en ook zo de bereikbaarheid.
Signeren lijkt altijd vertrouwd en de sfeer is er goed.
Hoogte punten zijn er natuurlijk--zoals het animo voor de strips die --denk ik zelf- toch elk jaar weer een beetje terrein wint.
Het gezicht van dit soort beurzen is de laatste jaren toch wel gestegen--men presenteert zich steeds professioneler en dat helpt om het naar een hoger niveau te tillen als collectief geheel.

Het was erg gezellig ook bij de Eppo stand en het lijkt alsof de tijd daar altijd een vlucht neemt--Voor je het weet is het al weer 2 uur..en dan moet je nog pauzeren. Al met al een geslaagde beurs!"

Isabel 28-09-2010

Stripdagen Houten 2010

Stripdagen Houten 2010

Aankomend weekend vinden voor de 6de keer de Stripdagen in Expo Houten plaats. Dit jaar is het thema 100 Jaar Scouting – Strips op het Spoor. Stripmakers uit zowel binnen- en buitenland zullen op de beurs aanwezig zijn. Naast diverse activiteiten worden er ook belangrijke stripprijzen uitgereikt.
De Stripschapprijs gaat dit jaar naar Jesse van Muylwijck. De P.Hans Frankfurtherprijs naar Ger van Wulften en de Bulletje en Boonestaak schaal wordt overhandigd aan Rupert van der Linden. Tevens zijn er 15 albums genomineerd voor “Beste album van het jaar 2010” in 5 categorieën. Ook het eerste album van de Eppo strip Haas De weg terug is genomineerd in de categorie Nederlands avontuur en vermaak.

Eppo is natuurlijk ook aanwezig in Houten. De Eppo stand is te vinden recht voor de ingang van Expo Houten(standnummer 14). De volgende stripmakers zullen dit weekend signeren in de stand.

Zaterdag:
Jorg de Vos, Romano Molenaar, Dick Heins, Minck Oosterveer, Carry Brugman, Willem Ritstier, Pieter Hogenbirk, Marq van Broekhoven, Luc Cromheecke, Gerard Leever, Eric Heuvel, Fred de Heij, Herman Roozen, Danker Jan Oreel, Mars Gremmen, Daniel van de Broek, IJsbrand Oost, Uco Egmond, Mark van Herpen en René Uilenbroek.

Zondag:
Jorg de Vos, Romano Molenaar, Dick Heins, Minck Oosterveer, Pieter Hogenbirk, Fred de Heij, Luc Cromheecke, Marq van Broekhoven, Eric Heuvel, IJsbrand Oost, Mark Retera en Mark van Herpen.

Ook dit jaar ontvang je als Eppo abonnee een korting van eur 2,50 op de entreeprijs en het programmaboek ontvang je gratis! Vergeet dus niet jouw kortingskaart mee te nemen!

Isabel 23-09-2010

Ger van Wulften terecht onderscheiden met Frankfurtherprijs

Ger van Wulften terecht onderscheiden met Frankfurtherprijs

Stripuitgever Ger van Wulften is de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs voor bijzondere verdiensten voor het Nederlandse beeldverhaal. De prijs wordt op zaterdag 25 september uitgereikt tijdens De Stripdagen in Houten.

Van Wulften maakte 40 jaar geleden zijn entree in de stripwereld als grafisch vormgever bij stripweekblad Pep, en ontwierp tevens de logo’s van Eppo en Stripkoerier. Zijn grafisch talent gebruikte hij ook bij het verzorgen van talloze stripalbums en speciale uitgaven, en is dat altijd blijven doen. Vanaf de jaren zeventig ging Van Wulften zich manifesteren als een van de belangrijkste Nederlandse stripuitgevers. Via zijn bladen Gummi en De Balloen kon het Nederlandse publiek kennis maken met volwassen strips van binnen-en buitenlandse stripauteurs. Dick Matena, Peter Pontiac, Will Eisner, Jacques Tardi en Marcel Gotlib zijn slechts een greep uit de imposante lijst van tekenaars. Met uitgeverij Espee ontketende Van Wulften een ware revolutie door het introduceren van vernieuwende Nederlandse striptekenaars bij een groot publiek. De familie Doorzon, Joop Klepzeiker en de albums van Hein de Kort stonden jarenlang bovenaan de bestverkopende strips van Nederland, en hadden bovendien een grote impact op toekomstige stripmakers. Ook met het organiseren van speciale stripevenementen -en prijsuitreikingen was Van Wulften baanbrekend. Zo kreeg Peter van Straaten in 1988 de Joop Klepzeiker-prijs voor zijn strip Vader en Zoon. Het promoten en uitgeven van nieuw striptalent is altijd Van Wulften’s grote drijfveer geweest. Dat doet hij nog steeds met uitgeverij Xtra, waar ook het blad Pulpman verschijnt met strips van Haas-tekenaar Fred de Heij. En mocht je je afvragen wie tegenwoordig de Eppo zo fraai vormgeeft… dat is Ger van Wulften!

Ger, namens de hele Eppo redactie: van harte gefeliciteerd met het winnen van de P. Hans Frankfurtherprijs! Zeer verdiend.

RS 21-09-2010

Vernissage Storm artwork

Vernissage Storm artwork

Niets is mooier dan het origineel. Daarom wordt het artwork van Storm niet alleen aangeboden via internet en een digitale verkoopcatalogus, maar willen we ook iedereen de kans geven om de prachtige schilderijen van Don Lawrence, Romano Molenaar en Jorg de Vos in het echt te beleven. Van 16 t/m 18 september 2010 organiseert Uitgeverij Don Lawrence Collection in Oosterhout een verkooptentoonstelling waarin het originele artwork van de serie Storm wordt tentoongesteld en te koop aangeboden.

De toegang is gratis maar wel alleen te bezoeken op afspraak. De openingstijden zijn op donderdag 16 en vrijdag 17 september van 19.00 uur tot 22.00 uur, zaterdag 18 september van 12.00 tot 17.00 uur. Op vrijdagavond is Romano Molenaar aanwezig. Op zaterdag Jorg de Vos.

Wilt u de tentoonstelling bezichtigen dan kunt u zich aanmelden via info@storm.nl. Geeft u dan wel duidelijk aan op welke dag en hoe laat u langs wilt komen. Na aanmelding ontvangt u de uitnodiging met meer informatie over o.a. de locatie in Oosterhout. Via dit e-mailadres is ook de digitale catalogus van het artwork aan te vragen die na de verkooptentoonstelling wordt toegestuurd.

Isabel 06-09-2010

Stripschapprijs 2010 voor Jesse van Muylwijck

Stripschapprijs 2010 voor Jesse van Muylwijck

De Stripschapprijs 2010 is toegekend aan Jesse van Muylwijck voor zijn gehele oeuvre. De tekenaar is vooral bekend door zijn komische krantenstrip De Rechter, waarvan in september deel 18 zal verschijnen. De belangrijkste Nederlandse stripprijs zal op zaterdag 25 september aan Van Muylwijck worden uitgereikt tijdens het stripevenement De Stripdagen in Houten.

Jesse van Muylwijck (Groningen, 19 maart 1961) is een eigenzinnige stripmaker, die desondanks geheel in de mainstream werkt. De Rechter verschijnt al 17 jaar in 14 kranten, en inmiddels heeft Van Muylwijck meer dan 5000 afleveringen getekend.

De commissie van de Stripschapprijzen huldigt Van Muylwijck niet alleen vanwege de duur of het succes van zijn strip. ‘Het maken van een krantenstrip is een eenzame bezigheid, waarbij het vaak lijkt alsof je buiten alle clubs en stromingen valt. Toch is wat Van Muylwijck doet een typische uiting van de mogelijkheden van de strip. Terwijl andere tekenaars moeten worstelen om een platform te vinden voor hun talent, heeft Jesse van Muylwijck een vorm gevonden waarmee hij dagelijks meer dan drie en een half miljoen lezers van alle leeftijden bereikt. Daarmee houdt hij de strip levend, dus hulde voor hem en voor alle kranten die hem die gelegenheid geven’, aldus de commissie die Van Muylwijck’s stijl primitief en toegankelijk noemt.

De Stripdagen (25 & 26 september 2010) - Expo Houten - Houten (nl) Info: www.destripdagen.nl

RS 31-08-2010

Mars Gremmen: “Lezersbrieven illustreren op vijf manieren.”

Mars Gremmen: “Lezersbrieven illustreren op vijf manieren.”

Mars Gremmen omschreef voor de rubriek "De Commentator" van De Strip Speciaalzaak hoe hij de lezersbrieven in Eppo illustreert.

"Wat doet een stripmaker die te moe, te lamlendig, of te druk is met Wikipedia-pagina's doorspitten naar ziektes en afwijkingen die hij — dat kan niet anders! — onder de leden heeft (laatste zelfdiagnose: syndroom van Down) om niet aan het ontwikkelen van een leuke, nieuwe strip te hoeven werken? Die houdt alledrie zijn fans zoet met het met tekeningetjes opvullen van de postpagina in een stripblad. In mijn geval elke twee weken vier cartoons voor Stripblad Eppo. "Mars Gremmen, hoe gaat dat in zijn werk?! Vertel ons alles!" Ik hoor het hier in mijn oren schallen en zal jullie niet langer in spanning laten zitten."

MANIER 1: Als er een stripfiguur in een brief wordt genoemd dan probeer ik die zo mogelijk in de tekening te gebruiken.

MANIER 2: De briefschrijver te kakken zetten.

MANIER 3: Als ik geen mogelijkheid zie om een grap rond andermans stripfiguur te bedenken dan kan ik nog mijn toevlucht zoeken in een grap over de stripmaker zelf.

MANIER 4: is bij het bedenken van een cartoon één zinnetje uit de brief halen en hem letterlijk uittekenen.

MANIER 5: Laatste noodgreep, voor als ik het écht niet meer weet en mijn inspiratie totaal droogstaat, is het mijzelf met behulp van grote borsten richten op de libido van de gemiddelde hetero Eppo-lezer.

Lees het hele interview van "De Commentator" hier!

Isabel 10-08-2010

Yvon Jaspers door Fred de Heij

Yvon Jaspers door Fred de Heij

Op 3 augustus was Fred de Heij te zien in het televisieprogramma Sterren op het doek. In dit programma worden bekende Nederlanders geportretteerd door drie kunstenaars. De presentatie ligt in handen van Hanneke Groenteman. De bekende Nederlander kiest één van de schilderijen om mee naar huis te nemen. De overgebleven schilderijen worden geveild voor het goede doel (Ronald McDonald Kinderfonds).

In deze aflevering was de BN-er Yvon Jaspers. De kunstenaars waren Fred de Heij, Rob de Reus en Ans Schumacher. Uiteindelijk heeft Yvon voor het schilderij van Rob de Reus gekozen. Dat betekent dat het portret van Fred geveild wordt. Via deze link kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen op het werk van Fred. De veiling loopt nog tot maandagavond 8 uur!

MW 06-08-2010

Nieuwe strip in Eppo Stripblad: Hel - De koffers van Raz Fadraz

Nieuwe strip in Eppo Stripblad: Hel - De koffers van Raz Fadraz

In Eppo 16 gaat weer een nieuwe Nederlandse stripproductie van start, het spannende avonturenverhaal De koffers van Raz Fadraz. Heldin Hel speelt hierin de hoofdrol. Het verhaal wordt getekend door Danker Jan Oreel en het scenario is van niemand minder dan Franka-tekenaar Henk Kuijpers!

De koffers van Raz Fadraz is een ouderwets avonturenverhaal in de sfeer van Franka. Het is een soort proloog voor een serie en is ontstaan omdat Henk meer ideeën had dan hij zelf kon verwerken. Net als Franka is Hel een meisje, dat de wereld afreist om mysteries en misdaden op te lossen.

Het verhaal werd officieel voor de oude Eppo geschreven, maar wordt in de nieuwe Eppo gepuliceerd.

Isabel 04-08-2010

Fred de Heij in Sterren op het doek

Fred de Heij in Sterren op het doek

Inmiddels is bekend geworden wanneer Fred de Heij te zien is in het televisieprogramma Sterren op het doek, dat omroep MAX op Nederland 2 uitzendt. In de uitzending van dinsdag 3 augustus, en daarna op Uitzending gemist, schildert Fred de Heij televisiepresentatrice en actrice Yvon Jaspers, bekend van Het Klokhuis, Rozengeur & Wodka Lime en uiteraard het zeer succesvolle Boer zoekt vrouw. Yvon Jaspers wordt in de uitzending van Sterren op het doek van 3 augustus door drie schilders geportretteerd. We zijn benieuwd welk portret Yvon mee naar huis neemt.

MW 02-08-2010

Ronson Inc. is terug!

Ronson Inc. is terug!

Deze week gaat het nieuwe verhaal van de western strip Ronson Inc.: Goudeerlijk van start in Eppo Stripblad. Het is het tweede verhaal in de serie van scenarist Willem Ritstier en tekenaar Minck Oosterveer. Vorig jaar werd het eerste verhaal De afrekening voorgepubliceerd in Eppo Stripblad. De afrekening verscheen dit jaar in boekvorm.

Wat vooraf ging: “In Dalbart, een goudmijnersstadje in het westen van de States, krijgt het befaamde detectivebureau van de Pinkertons zware concurrentie van Ronson Inc., een klein detectivebureau. De gladde boys van Pinkerton leveren er een verbeten strijd met de leden van Ronson Inc. Deze laatsten zijn stuk voor stuk vechtersbazen. De inzet van de strijd is het garanderen van de veiligheid van reizigers, het escorteren van goudladingen en allerlei andere waardevolle voorwerpen en personen. Tijdens een goudtransport wordt de volledige bende van Ronson Inc. in een hinderlaag gelokt door de Pinkertons.”

Speciaal voor deze Eppo maakte Minck Oosterveer een coverillustratie, die vervolgens door Jorg de Vos geschilderd werd in acryl.

Het eerste album van het duo Ritstier en Oosterveer kan nog steeds besteld worden in de Eppo webshop!!

Isabel 28-07-2010

Peter van Straaten wint de Jacobus van Looyprijs

Peter van Straaten wint de Jacobus van Looyprijs

De Nederlandse tekenaar Peter van Straaten heeft de Jacobus van Looyprijs gewonnen voor zijn illustraties en cartoons. Naast cartoons schreef Peter van Straaten ook boeken, novelles en werken voor toneel en televisie.

De jury loofde de "treffende wijze waarop van Straaten woord en beeld combineert. Met zijn sobere cartooneske tekenstijl en raak geformuleerd zinnetjes weet hij feilloos de vinger op de zere plek te leggen".

De prijs wordt vijfjaarlijks uitgereikt door de Stichting Jacobus van Looy aan "dubbeltalenten" die zowel schrijver als kunstenaar zijn. De uitreiking van de prijs, ter waarde van €2500, valt samen met de opening van een tentoonstelling op vrijdag 17 september 2010 in De Hallen in Haarlem. Ter gelegenheid van deze bekroning verschijnt er in september een nieuwe titel van zijn naam verschijnen: Drank!. Het boek bevat de beste verhalen en tekeningen over een van Van Straatens favoriete onderwerpen: alcohol en al zijn benevelende effecten.

isabel 23-07-2010

Stripbeurs Breda breidt uit (en verhuist naar september)

Stripbeurs Breda breidt uit (en verhuist naar september)

Stripbeurs Breda wordt een volwassen stripfestival. De jaarlijkse beurs verhuist naar de binnenstad van Breda en naar een andere maand. In plaats van februari wordt de beurs nu georganiseerd op 10 en 11 september 2011.

De beurs wordt gehouden in het Chassé Theater. Stripstands zullen het gehele theater vullen. Daarnaast worden ook andere locaties bij het festival betrokken, zoals Het Stadskantoor dat naast het Chassé Theater ligt, het Graphic Design museum, De Grote Kerk en het Centrum voor Beeldcultuur. Op die plekken komen gespecialiseerde markten, exposities en presentaties. Het stripfestival Breda wordt een jaarlijks festival met de ambitie alle facetten van het beeldverhaal te belichten: van strip tot graphic novel.

Twee jaar geleden is voor het eerst sinds lange tijd weer een stripbeurs in Breda gehouden. Veel stripmakers en stripliefhebbers, uit binnen- en buitenland wisten de weg naar Breda te vinden en waren erg blij met dit initiatief van de jonge organisatie Stichting Strips in Beeld. Ook de tweede editie was een succes. De Nederlandse stripwereld had er een evenement bij van internationaal niveau.

Breda heeft zich de laatste jaren ontpopt als een stad waarin de beeldcultuur een belangrijke rol speelt. De gemeente draagt het stripfestival een warm hart toe en ondersteunt de initiatieven van harte. Dankzij die steun kan het festival deze snelle groei doormaken en wordt ook de toekomst van het festival gewaarborgd.

Stripbeurs Breda: 10 en 11 september 2011

Isabel 20-07-2010

Nieuw strip in Eppo Stripblad: Circus Tent

Nieuw strip in Eppo Stripblad: Circus Tent

Vanaf Eppo 14 zal er iedere 2 weken een aflevering van Circus Tent in de Eppo verschijnen. Deze circusstrip wordt in zijn geheel gemaakt door Jordi Peters.

Jordi haakte in 2005 aan bij het tekenaargezelschap dat de wisselstrip verzorgde voor dagblad Metro. Aanvankelijk nam hij een strip over van René Leisink, genaamd Ted, maar na enige tijd zag Circus Tent het eerste levenslicht. Helaas werd de stekker in 2006 uit de wisselstrip getrokken. Maar nu zijn directeur Tent en co terug voor nieuwe en doldwaze capriolen met hun Circus Tent.

Peters heeft een voorliefde voor geschiedenis en ouderwetse dingen, een gegeven dat aansluit bij de setting en aankleding van een circus. Ga naar een willekeurig circus in de wereld en je krijgt de indruk dat de tijd plots is blijven stilstaan tussen de 19de en 20ste eeuw. Een eigenzinnige wereld uit vervlogen tijden, gevangen in de moderne wereld. Het heeft iets sprookjesachtigs.

Isabel 14-07-2010

Herman van Veen - 65 jaar in woord en beeld

Herman van Veen - 65 jaar in woord en beeld

Herman van Veen is op 14 maart 65 jaar geworden en dat wordt uiteraard op vele manieren gevierd. Zo is er tot en met 15 oktober een grote overzichtstentoonstelling te zien in Emmerich, net over de Duitse grens bij Arnhem.

Herman van Veen exposeert zijn gehele oeuvre en heeft aan allerlei medewerkers door de jaren heen gevraagd om ook hun werk te exposeren. Zo zijn bijdragen te zien van de fotograaf Peter Thomsen en illustrator en striptekenaar Harald Siepermann, met wie Herman van Veen Alfred Jodocus Kwak heeft gemaakt. Ook worden originele stroken van de dagstrip Hermanus, getekend door Jan Bart Dieperink, tentoon gesteld.

Op de website van Herman van Veen meer over deze unieke expositie: www.hermanvanveen.com

MW 12-07-2010

Oktoknopie in Spanje

Oktoknopie in Spanje

Oktoknopie mag dan voorlopig in Nederland gestopt zijn, vanaf september zullen de avonturen van de roze-paarse alleskunner verschijnen in het Spaanse jeugdmagazine National Geographic Kids van uitgeverij Panini. Dit zijn strips die al eerder in Taptoe werden gepubliceerd. Oktoknopie zal in het Spaans Oktavio gaan heten. De contacten hiervoor zijn gelegd op de Ficomic, de stripbeurs in Barcelona waar Gerard Leever te gast was in mei dit jaar.

Isabel 10-07-2010

Signeersessie in Galerie Lambiek met Maaike Hartjes en Ben Westervoorde

Signeersessie in Galerie Lambiek met Maaike Hartjes en Ben Westervoorde

Maaike Hartjes en Ben Westervoorde komen op vrijdag 9 juli, vanaf 16.00 uur, hun nieuwe stripboek, respectievelijk ‘Donker’ en ‘Siglo XXV’, signeren in Galerie Lambiek. Leuk detail; Maaike heeft meegeschreven aan Siglo XXV en Ben heeft Maaike destijds een beetje op sleeptouw genomen in Afrika.

Over 'Donker'
Maaike Hartjes vertrekt in 2006 twee weken naar Zuid-Afrika om workshops te geven in een universiteitsstadje. Ze komt in aanraking met de restanten van het kolonialisme en de apartheid, maar vooral met haar eigen vooroordelen. Maaike Hartjes brengt met haar eigen, unieke kijk op de wereld onderwerpen uit het dagelijkse Zuid-Afrikaanse leven in beeld. Donker is een persoonlijk reisverslag in een land vol extremen.

Over Siglo XXV
Omdat het te druk wordt op aarde hebben Toby en zijn familie besloten te emigreren naar Siglo XXV, een ruimtestation gesitueerd tussen Saturnus en Uranus. Op dit station wonen aliens uit het hele universum. Zo'n verhuizing is niet niks en Toby heeft besloten zijn vrienden op aarde via de intergalactic email op de hoogte te houden van zijn ervaringen op Siglo XXV. Deze ervaringen worden verteld in grappige 1-pagina verhaaltjes.

Stripwinkel en Galerie Lambiek is te vinden aan de Kerkstraat 132 in Amsterdam. Meer info: www.lambiek.net

MW 08-07-2010

De presentatie van De verkipping met Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

De presentatie van De verkipping met Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

Op woensdag 7 juli wordt om 14.00 uur De verkipping, het nieuwste boek van kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp en (strip)tekenaar Kees de Boer gepresenteerd op Kasteel Groeneveld in Baarn. Tijdens de presentatie leest Tjibbe Veldkamp eerst het verhaal voor, waarbij Kees de Boer ‘live’ zal tekenen. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd. Daarna is er tot 17.00 uur gelegenheid om het boek te laten signeren door de auteurs.

Tjibbe Veldkamp schreef De verkipping toen hij in maart 2009 als kunstenaar in huis aan Kasteel Groeneveld was verbonden. Het verhaal gaat over een boer die zijn varkens verkipt omdat ze te weinig eieren leggen. Op basis van het verhaal maakte Kasteel Groeneveld een familietentoonstelling op de zolder van het kasteel. Daar is de echte Verkipmachine te zien en nog veel meer.

De tentoonstelling loopt nog tot eind september 2010. Uitgeverij Terra Lannoo brengt De verkipping nu ook als boek. Kasteel Groeneveld is te vinden aan het Groeneveld 2 in Baarn. Meer info: www.kasteelgroeneveld.nl en 035-5420446.

MW 05-07-2010

Het Atelier van Franquin, Jijé, Morris en Will

Het Atelier van Franquin, Jijé, Morris en Will

Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal in Brussel brengt tot 30 januari 2011 een ode aan vier grote Belgische stripmakers van het stripweekblad Robbedoes. Deze expositie is een initiatief van Isabelle Franquin, de dochter van André. In een passend decor wordt aan de hand van zeldzame tekeningen, strippagina’s, documenten en foto’s het leven in de vredige gezinswoning van Franquin in Waterloo in beeld gebracht en hoe die werd omgetoverd tot een bruisend atelier. Deze kruisbestuiving van vier jonge striptekenaars leidde tot een ongeziene creativiteit en zette België definitief op de kaart als het koninkrijk van de negende kunst.

Met deze uitzonderlijke tentoonstelling ontsluiert het BCB een legendarisch avontuur : de samenwerking tussen vier voorlopers van het belgische stripverhaal, die liefde en leed deelden en hun savoir-faire en talent erna doorgaven onder de vorm van de zogenaamde “School van Marcinelle”.

Het verhaal begint bij de ontmoeting tussen Franquin en Morris in een animatiestudio –die overigens verdween aan het einde van de oorlog. Het brengt hen vervolgens in Marcinelle waar de zetel van de Dupuis-uitgave zich vestigt en ze kennis maken met Jijé, de veelzijdige tekenaar van de Robbedoes-reeks. Deze verwelkomt hen in zijn atelier dat hij deelt met Will, die op zijn beurt ook de nieuwe stiel onder de knie wil krijgen, waarna ze samen het nieuwe genre omschrijven en coderen.

Het vervolg is een werkelijk succesverhaal van deze “Bende van vier” en met hun affiniteit en vriendschap inspireren ze ook artiesten als Peyo, Roba, Greg, Jidéhem, Goscinny, Delporte, Rosy, Tillieux, Fournier, Macherot en hun companen.

Na een bruisende historische inleiding, kan de bezoeker binnenstappen in de wondere wereld van een imaginair atelier om uitzonderlijke documenten te ontdekken, originele platen, de weinig gekende gedetailleerde samenwerking en onuitgegeven getuigenissen van een groep vrienden die hele generaties lezers betovert.

Belgisch Stripcentrum (Zandstraat 20 • B 1000 Brussel • België)

Isabel 24-06-2010

Nieuwe ‘Iron Man’ zorgt voor digitale revolutie bij Marvel

Nieuwe ‘Iron Man’ zorgt voor digitale revolutie bij Marvel

Voor het eerst zal een strip uit de stal van de uitgeverij Marvel op dezelfde dag zowel in papieren als in digitale vorm verschijnen. De Amerikaanse uitgeverij, bekend van strips als Spiderman en X-Men, treedt daarmee in de voetsporen van kleinere uitgeverijen als IDW Publishing die deze methode al langer toepassen.

Niet dat Marvel Comics de digitale snelweg om comics te verkopen, nog niet voldoende had verkend. De comics die de uitgeverij uitbracht werden echter tot nu toe steeds eerst als printversie aangeboden. Pas maanden later werden de digitale versies online geplaatst. De comic Invincible Iron Man Annual #1 zal dus de geschiedenis ingaan als eerste strip uit de Marvel-stal die op hetzelfde moment gedrukt én digitaal zal worden aangeboden. Of het hier over een historisch moment gaat, zal vooral de uitkomst van dit experiment moeten uitmaken. Als de uitslag bevredigend is voor de uitgeverij – zoals het aanboren van een nieuw lezerspubliek – zal deze proef zeker navolging krijgen. De digitale versie van de strip kost vreemd genoeg ook een dollar meer. Invincible Iron Man Annual #1 telt 80 bladzijden en drie hoofdstukken en is vanaf 30 juni te koop.

Isabel 21-06-2010

Kuifje op 21 juni voor de rechtbank

Kuifje op 21 juni voor de rechtbank

Onze olijke reporter Kuifje heeft het aan de stok met het gerecht en het is nog maar de vraag of het goed met hem afloopt. De Congolees Mbutu Bienvenue probeert al jaren het stripboek Tintin au Congo, dat wij kennen als Kuifje in Afrika, te laten verbieden, omdat het racistisch zou zijn.

Op 21 juni zal de rechtbank van eerste aanleg in Brussel uitspraak doen over de ontvankelijkheid van de klacht. Mbutu Bienvenue heeft naast de uitgeverij Casterman ook de erfgenamen van Hergé gedagvaard.

Volgens de verdediging dateert het album uit de jaren 1930 uit België's koloniale periode en weerspiegelt het de paternalistische houding van de blanken destijds -de zwarten worden voorgesteld als lui en laf, en Kuifje prijst het kolonialisme. De Britse Commissie voor Rassengelijkheid vroeg boekenwinkel Borders in 2007 al om het album uit de rekken te halen. "Het boek bevat weerzinwekkende racistische vooroordelen. De ‘wilde inboorlingen' zien eruit als apen en praten als imbecielen. De enige aanvaardbare plaats om dit te vertonen, zou een museum zijn. Met een groot bord: ‘ouderwets racistisch geleuter, " zei een woordvoerder van de Commissie toen. In het VK wordt het album nu met een waarschuwingssticker op de cover verkocht, maar dat vinden de aanklagers een halfslachtige maatregel.

Bron: Express.be

isabel 17-06-2010

Prijswinnaars

Prijswinnaars

Samen met Uitgeverij Nieuw Amsterdam mocht Eppo Stripblad 5 exemplaren van het boek De Ronde van Gallië weggeven. Naar aanleiding van het Asterix album De ronde van Gallia maakte culinair journalist, schrijver en historicus Jeroen Thijssen voor dagblad Trouw dezelfde reis die onze Gallische helden 2000 jaar eerder hadden gemaakt. Zijn verslagen van deze reis zijn gebundeld in het boek De Ronde van Gallië,

De vraag die gesteld werd was: Noem alle strips die tekstschrijver René Goscinny en tekenaar Alber t Uderzo samen hebben gemaakt.

De 5 gelukkige winnaars zijn:
• Daan van den Bos uit Zwolle
• Richard van Slingerland uit Schoonhoven
• Martijn Moree uit Naarden
• Hennie Vaessen uit Oosterbeek
• Frits Terwijn uit Elst

De winnaars kunnen het album dit weekend in de brievenbus verwachten!!

Isabel 11-06-2010

We hebben hem!

We hebben hem!

Vanaf nummer 12 staat het nieuwe avontuur van Bernard Prince in Eppo. Hermann heeft op scenario van zijn zoon Yves Huppen de reeks weer opgepikt en met Dreiging op de stroom een prachtalbum afgeleverd. De voorpublicatie loopt tot een maand voordat het album in de winkels ligt. Dat betekent dat in Eppo 19 het verhaal afgerond zal zijn en we dus in de komende nummers veel van Bernard Prince, Barney Jordan en Djinn zullen zien.

Isabel 07-06-2010

Stripdagen Haarlem: Signeerschema

Stripdagen Haarlem: Signeerschema

Aankomend weekend vindt de 10de editie van De Stripdagen in Haarlem plaats. Wij zijn daar natuurlijk ook weer aanwezig met onze Eppo stand. Wij zijn te vinden op de uitgeversbeurs in de Philharmonie stand 5 (Lange Begijnestraat 11).

Diverse tekenaars en schrijvers zullen gedurende deze 2 dagen in onze stand signeren. Hieronder een overzicht van de aanwezige artiesten.

Zaterdag: Romano Molenaar, Jorg de Vos, Carry Brugman, Willen Ritstier, Minck Oosterveer, Pieter Hogenbirk, Marq van Broekhoven, Frank Jonker, Gerard Leever, Mark van Herpen, Dick Heins, Fred de Heij, Herman Roozen, Eric Hercules, Gerben Valkema, Jan Dirk Barreveld, IJsbrand Oost, Daan Jippes, Mark Retera en René Leisink.

Zondag: Romano Molenaar, Jorg de Vos, Pieter Hogenbirk, Minck Oosterveer, Dick Heins, Fred de Heij, Uco Egmond, Eric Hercules, Gerben Valkema, Kim Duchateau, René Leisink, Gerard Leever en Eric Heuvel.

Isabel 04-06-2010

Stripdagen Haarlem: Feest in de Kleine Zaal in de Philharmonie!

Stripdagen Haarlem: Feest in de Kleine Zaal in de Philharmonie!

In de Kleine Zaal van de Philharmonie kun je op 5 en 6 juni genieten van bijzondere films, interviews met stripauteurs, live muziek en live tekenen. Niet te missen: de Strip met soundtrack Weer over naar jou: in Vlaanderen al een laaiend succes, en op de Stripzondag voor het eerst in Nederland te zien!
Hier is het hele programma voor de Kleine Zaal.

Zaterdag 5 juni:
•12.00 uur: Sword Of The Stranger
Anime. Fantastische visual effects en actie. Met dank aan www.filmfreaks.nl>
•14.00 uur: interviews: de prijswinnaars
Jeroen Mirck spreekt met de prijswinnaars van de Stripdagen Haarlem 2010
•15.00 uur: Filosofie in beeld
Margreet de Heer behandelt de geschiedenis van de filosofie in 20 minuten!
•15.30 uur: Live tekenjam
Met muziek van Supercity laten tekenaars zien wat ze in huis hebben Feest!

Zondag 6 juni:
•12.00 uur: Taxatie: Tussen strip en kunst
Breng strips en parafernalia mee en het Stripschap taxeert het op waarde
•13.00 uur: Strip of strop!
Een stripquiz uit de keuken van Van Speyk. En Russische muziekjes
•14.00 uur: Weer over naar jou
Strip met soundtrack. Exclusieve Nederlandse première van in Vlaanderen zeer succesvol programma. Het boek is uitgeven door Bries: www.bries.be
•15.00 uur: Reprise: Weer over naar jou
•16.00 uur: interviews met internationale auteurs
Jeroen Mirck interviewt internationale striptoppers. Met onder voorbehoud Charles Burns! Met dank aan www.oogenblik.nl

MW 31-05-2010

Doe mee met de Letterenloop en steun Run4Schools op zondag 6 juni 2010

Doe mee met de Letterenloop en steun Run4Schools op zondag 6 juni 2010

Tijdens Stripdagen Haarlem op 4 t/m 6 juni vindt op zondag 6 juni in Haarlem ook de Letterenloop plaats. Schrijvers, journalisten, cabaretiers, mensen uit het boekenvak, lezers en andere enthousiaste deelnemers lopen dan hard voor het goede doel. Met de Letterenloop wordt namelijk op een sportieve manier geld opgehaald voor Stichting Run4Schools, een Nederlandse organisatie die in het township Mitchell's Plain bij Kaapstad kinderen voor criminaliteit en prostitutie wil behoeden. Veel BN-ers zullen aan de start verschijnen, waaronder Thomas Acda, Kees van Beijnum, Elvin Post en Elle van Rijn. Dolf Jansen weet nog niet zeker of het hem gaat lukken erbij te zijn. De bekende dj Jeroen van Inkel zal als speaker optreden. De pep-talk vlak voor de start komt van Emile Ratelband! Kijk voor meer informatie op 'www.letterenloop.nl.

Evenals in voorgaande jaren heeft Joost Swarte ook voor de Letterenloop 2010 de logo’s ontworpen.

MW 27-05-2010

Al meer dan 17.000 bezoekers naar Jan Kruis-expositie in Stripmuseum

Al meer dan 17.000 bezoekers naar Jan Kruis-expositie in Stripmuseum

Jan, Jans en de kinderen en de rode ‘je-weet-wel-kater’ blijken onverminderd populair. Dat blijkt uit het enorme aantal bezoekers dat in amper drie maanden tijd een bezoek bracht aan de expositie rondom het werk van hun geestelijk vader Jan Kruis in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Tot nu toe kwamen al meer dan 17.000 bezoekers af op ‘Het Theater van Jan Kruis’. Een opvallende ruwe schatting leert dat zo’n 80% van het vrouwelijke geslacht is.

Het vooraf beoogde totaal aantal van 20.000 bezoekers in ruim vijf maanden, wordt naar verwachting al in ruim drie maanden bereikt. Sinds de opening eind februari bezochten al meer dan 17.000 liefhebbers de expositie ‘Het Theater van Jan Kruis’ in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. In de expositie is een grote rol weggelegd voor Jan, Jans en de kinderen, de semiautobiografische creatie van Kruis, die al veertig jaar in vrouwenweekblad Libelle verschijnt. Dat verklaart waarschijnlijk ook het opmerkelijke aandeel vrouwelijke bezoekers: een ruwe schatting van het museum leert dat zo’n 80% van de bezoekers vrouw is. Oorspronkelijk zou de expositie te zien zijn tot en met 5 september. Als de bezoekersstroom aanhoudt overweegt Het Nederlands Stripmuseum Groningen de expositie te verlengen tot een nader te bepalen tijdstip.

‘Het Theater van Jan Kruis’

‘Het Theater van Jan Kruis’ heeft een theatrale uitstraling. De bezoeker komt door een poort van gordijnen binnen in een soort schouwburgfoyer met een intieme en enigszins klassieke uitstraling. Hier hangt het werk verdeeld over de onderdelen Komedie, Drama en Avontuur. Op deze manier kan de bezoeker goed zien hoe Jan Kruis telkens weer zijn figuren als echte acteurs opvoert. Met behulp van een touch-screen kan men animaties, interviews en ook de tv-verhaaltjes van Jan, Jans en de kinderen bekijken. In een carrouseltheater kunnen bezoekers aanschuiven bij de familie Tromp.

Isabel 22-05-2010

Winnaar Willy Vandersteenprijs

Winnaar Willy Vandersteenprijs

De jonge Vlaamse stripmaker Brecht Evens (1986) heeft met zijn album ‘Ergens waar je niet wil zijn’ de allereerste Willy Vandersteenprijs gewonnen, de nieuwe prestigieuze Vlaams-Nederlandse albumprijs. De prijs is in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout. De prijs wordt voortaan afwisselend uitgereikt op de stripfestivals van Haarlem en Turnhout, en bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. Er is een geldbedrag van 5.000 euro aan verbonden; bovendien wordt over het winnende album een tentoonstelling gemaakt die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn.

Op vrijdag 4 juni bij de opening van Stripdagen Haarlem ontvangt Evens de prijs, die de naam draagt van Willy Vandersteen (1913-1990), de geestelijke vader van onder meer ‘Suske en Wiske’, uit handen van Leen Vandersteen, de dochter van de tekenaar. De Vlaams-Nederlandse jury voor de nieuwe prijs bestond uit Leen Vandersteen (niet-stemgerechtigd juryvoorzitter), Ineke Horst (uitbaatster stripwinkel Sjors Dordrecht) Noël Slangen (communicatiespecialist, stripliefhebber), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en stripfestival Turnhout), Frank Van Leemput (advocaat, stripliefhebber) en Hein Van Putten (art director De Volkskrant, stripliefhebber).

Het bekroonde boek, ‘Ergens waar je niet wil zijn’ (uitgeverij Oogachtend, 2009), werd uit een 300-tal titels geselecteerd, en is ondertussen aan een internationale carrière begonnen. De Franse editie verscheen onlangs bij Actes Sud, en kreeg laaiend enthousiaste kritieken, volgende maand verschijnt de Engelstalige uitgave bij Drawn&Quarterly, de prestigieuze Amerikaans-Canadese graphic novel-uitgever, waar ook Chris Ware, Daniel Clowes en Charles Burns hun werk uitgeven.

Isabel 20-05-2010

Stripdagen Haarlem 2010

Stripdagen Haarlem 2010

Op 5 en 6 juni worden de Stripdagen Haarlem georganiseerd in en rond het centrum van Haarlem. Het belooft opnieuw een feestje te worden, waarbij de Eppostand met veel Eppoauteurs te vinden is in Theater De Philharmonie in de Lange Begijnestraat.

Nog even een tip: de tentoonstelling van het werk van Lis Lawrence in Galerie Année. Hoewel ze geen strips maakt, was Lis vanwege haar huwelijk met Don Lawrence sterk verbonden met de Nederlandse stripwereld. Zelf schildert ze al jaren landschappen en stillevens die opvallen door kleur en compositie. Een aantal van haar schilderijen zijn straks te bezichtigen in Haarlem en aan de kijker de vraag of er misschien een vleugje Don Lawrence in haar werk te bekennen is.

Voor meer informatie over de Stripdagen Haarlem kun je terecht op de website www.stripdagenhaarlem.nl

Isabel 19-05-2010

Bert Bus koninklijk onderscheiden voor Malorix

Bert Bus koninklijk onderscheiden voor Malorix

Bert Bus (1931) kreeg tijdens de jaarlijkse lintjesregen op 29 april een Koninklijke onderscheiding, en is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde in de gemeente Velsen. Ook oudgediende collega Nico van Dam en diens vrouw Joli kregen deze onderscheiding. De erkenning is er vooral voor hun archeologische werk in Velsen en in Bus' geval specifieker zelfs voor zijn historische strip Malorix, dat zich in Velsen afspeelt. Rond Malorix werd een erfgoedproject voor het basisonderwijs gemaakt.

De strip, over de strijd tussen Friezen en Romeinen, werd in de jaren 1983-1985 in Eppo gepubliceerd en verscheen in 1996 in album. Een heruitgave van Malorix kwam uit in 2007.

Bus werkte lange tijd vooral voor Sjors. Hij stond bekend om zijn realistische sciencefiction -en historische strips. Vervolgens startte hij vanaf 1976 een lange carrière als stripmaker in Eppo, en tekende een aantal verhalen van Stef Ardoba en vervolgens Malorix. Hij sloot zijn striploopbaan af met Russ Bender om daarna van een verdiende pensioen te genieten.

RS 10-05-2010

Moeders in de hoofdrol op Moederdag in het Nederlands Stripmuseum in Groningen

Moeders in de hoofdrol op Moederdag in het Nederlands Stripmuseum in Groningen

Moeders kunnen gratis op de koffie bij Jans op zondag 9 mei

Jans, de bekendste stripmoeder van Nederland, nodigt aanstaande zondag alle moeders van Nederland uit in Het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Hier kunnen ze genieten van alles dat de Nederlandstalige strip te bieden heeft, gratis een workshop striptekenen volgen met op het papier hun eigen gezin in de hoofdrol en krijgen zij een leuke verrassing als aandenken. Reden genoeg om moeder aankomende zondag te trakteren op een gezellig dagje Stripmuseum.

Op Moederdag spelen moeders de hoofdrol in Het Nederlands Stripmuseum in Groningen en kunnen zij onder meer genieten van het leukste stripgezin van Nederland: Jan, Jans en de kinderen. Op Moederdag mogen moeders, onder begeleiding van hun kinderen, gratis naar binnen. Ook mogen zij om 13.00 en 15.00 uur gratis deelnemen aan tekenworkshops rondom het thema ‘moeders’ en krijgen ze een leuk ‘Jan, Jans en de kinderen-presentje’. Het Nederlands Stripmuseum Groningen verwacht zondag 9 mei dan ook vele moeders inclusief familie in het museum. Vaders en zonen kunnen deze dag onder meer terecht bij de tentoonstelling ‘De bronnen van Pandarve’ over de stoere ruimtereiziger Storm van Martin Lodewijk en Don Lawrence. Op Vaderdag (zondag 20 juni) zal het Nederlands Stripmuseum vaders op een vergelijkbare manier in het zonnetje zetten. Voor meer informatie: www.stripmuseum.nl

mw 07-05-2010

Nieuwe strip in Eppo Stripblad: De Vries

Nieuwe strip in Eppo Stripblad: De Vries

Een krantenbericht over een aanrijding... Personenkaarten uit een dossiermap... Het waren de eerste tekenen van leven die de lezers van Eppo kregen van de nieuwe actieserie De Vries. In Eppo nummer 9 gaat dit verhaal dan eindelijk van start!

Een spannend verhaal, met veel actie, geloofwaardige personages en vooral mooie realistische tekeningen. Dat waren de onderwerpen waar door de tekenaar en scenarist over gesproken werd. Het basisidee werd al snel aangevuld met spannende plotwendingen, menselijk drama en een onthullende climax. Zo werd De Vries geboren. Eerst onder een aantal andere namen, maar zoals zo vaak in creatieve processen is slechts weinig definitief tot het gedrukt wordt.

De Vries wordt getekend door Patrick van Oppen en geschreven door Sytse Algera. Het eerste verhaal Pro Justitia zal 14 afleveringen gaan tellen.

Isabel 05-05-2010

Kees Kousemaker overleden

Kees Kousemaker overleden

Afgelopen dinsdag is op 68 jarige leeftijd Kees Kousemaker overleden. De Nederlandse stripwereld heeft iemand verloren die met hart en ziel leefde voor de strip en die voor iedereen een bron van inspiratie was.

Kees was in 1968 samen met zijn vrouw Evelien de oprichter van Stripwinkel Lambiek in Amsterdam, de eerste stripwinkel ter wereld, en de initiatiefnemer van de Comiclopedia, de wereldwijd populairste stripencyclopedie.

Kees heeft ook een aantal boeken over strips geschreven, wederom samen met Evelien, waaronder Wordt Vervolgd - Striplexicon der Lage Landen in 1987. Hij kreeg voor zijn verdiensten aan de Nederlandse stripwereld een Koninklijke Onderscheiding en de P. Hans Frankfurtherprijs.

MW 29-04-2010

Nieuwe stripprijs: de Willy Vandersteenprijs

Nieuwe stripprijs: de Willy Vandersteenprijs

Sinds 19 april hebben Vlaanderen en Nederland er een nieuwe stripprijs bij: de Willy Vandersteenprijs. Deze nieuwe prijs is in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis de Buren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem. De prijs bekroont het volgens de jury beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar, en zal afwisselend worden uitgereikt in Haarlem en Turnhout.

De winnaar krijgt 5.000 euro en daarnaast een tentoonstelling over het boek, die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De Willy Vandersteenprijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout. Op 4 juni dit jaar zal de prijs voor het eerst uitgereikt worden tijdens de Stripdagen in Haarlem.

De prijs draagt de naam van Willy Vandersteen (1913-1990), schepper van onder meer 'Suske en Wiske' en wellicht de populairste stripmaker ooit in het Nederlandse taalgebied.

De jury staat onder leiding van voorzitster Leen Vandersteen, de dochter van Willy Vandersteen, die zelf niet stemgerechtigd is, maar wel de debatten zal leiden. De jury bestaat uit Hein Van Putten (artdirector van De Volkskrant), Ineke Horst (uitbaatster Stripwinkel Sjors in Dordrecht), Noël Slangen (communicatiespecialist en stripkenner), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en het Turnhoutse stripfestival) en Frank Van Leemput (advocaat en stripkenner).

Isabel 21-04-2010

Presentatie eerste album Haas

Presentatie eerste album Haas

Op 14 april vond de presentatie van HAAS plaats in het Verzetsmuseum in Amsterdam. De presentatie was in handen van Jos van Waterschoot, adjunct-conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Het eerste exemplaar is uitgereikt aan drs. Crista Huisman van Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarbij tevens 50 exemplaren werden gedoneerd voor educatie.

Voor Rob van Bavel en Fred de Heij was het een speciale belevenis om juist in het Verzetsmuseum hun eerste gezamenlijke album te presenteren. Het boek werd goed ontvangen en de genodigden spraken ook hun waardering uit over het fraaie formaat en opmerkelijke vormgeving. Haas wordt namelijk uitgegeven als grafische roman en onderscheidt zich daardoor van de reguliere stripuitgaves.

Naast het eerste verhaal 'De weg terug' bevat het ook een uitgebreid dossier over de tot stand koming van de strip. Het boek is nu te bestellen via de Epposhop voor de introductieprijs van eur 14,95.

Isabel 16-04-2010

Hanco Kolk als kunstenaar voor Kasteel Groeneveld

Hanco Kolk als kunstenaar voor Kasteel Groeneveld

Jaarlijks bindt Kasteel Groeneveld te Baarn gedurende een maand kunstenaars aan zich. Striptekenaar Hanco Kolk (Gilles de Geus, Meccano, S1ngle) is in 2010 te gast en zal in de maand april zich verpozen in de schouwkamer van het kasteel. Daar werkt hij aan een kunstwerk dat muurbreed in de Hasselaerzaal zal komen te hangen. Ook ontmoet hij in deze periode diverse kunstenaars, beleidsmakers en publiek.

Hanco houdt momenteel een weblog bij over zijn kunstwerk voor Kasteel Groeneveld, met leuke teksten en ook diverse tekeningen.

Kasteel Groeneveld - Groeneveld 2, 3744 ML Baarn. www.kasteelgroeneveld.nl - Tel. 035-5420446

RS 13-04-2010

Haas De weg terug

Haas De weg terug

14 april wordt het eerste boek van Haas De weg terug gepresenteerd in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Haas is de eerste vervolgstrip van eigen bodem, die zich afspeelt tegen de achtergrond van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De redactie van Eppo omschrijft Haas als een grafische roman op literair niveau. De schrijfstijl van Van Bavel zorgt voor een vlot en avontuurlijk verhaal, realistisch en helder in beeld gebracht door De Heij, waardoor het een hedendaagse vertelling is geworden in een ouderwetse setting.

Het verhaal: Brabant 1942. Vanuit het dorp Drimmelbergen wordt er een verzetsgroep aangestuurd door een Rooms Katholieke priester met de schuilnaam HAAS. Na de Antwerpse Jodenrazzia's van 11 september weten een rabbijn en een jong meisje Drimmelbergen te bereiken. Echter, ze willen terug naar Antwerpen en vragen HAAS om hen daarbij te helpen. Wat volgt is een onvergetelijke reis, dwars door bezet gebied waarbij zowel het geloof als de idealen van de priester en de rabbijn zwaar op de proef worden gesteld.

Haas is het eerste project waarbij Van Bavel en De Heij samenwerken. Inmiddels werken ze al weer aan het tweede verhaal Blind vertrouwen dat aansluit op De weg terug.

Uitvoering: hardcover • Omvang: 64 pagina's
Formaat: 17 x 23 cm • Prijs: eur 14,95

Het luxe album ligt vanaf 16 april in de winkels, maar is nu al te bestellen via de Eppo webshop. Het album wordt dan de 15de verstuurd, zodat je het een dag later in huis hebt!

Isabel 08-04-2010

Speciale Aanbieding voor Eppo Lezers!

Speciale Aanbieding voor Eppo Lezers!

Voor de release van het eerste Storm album door Romano Molenaar en Jorg de Vos, dook de Nederlandse zanger Ralph van Manen de studio in om een ode aan zijn favoriete stripheld op te nemen.
Het resultaat was het nummer Storm Inside dat door Uitgeverij Don Lawrence Collection op single werd uitgebracht.

De laatste exemplaren van deze gelimiteerde single zijn nu te koop in de Eppo shop voor eur 6,95.

Isabel 06-04-2010

Geert wel of niet als stripfiguur?

Geert wel of niet als stripfiguur?

Helaas voor Geert, maar de aankondiging van zijn eigen strip in Eppo was een 1 april grap van de redactie, en gezien de vele reacties was hij ook erg geslaagd. Met dank aan alle betrokkenen, en in het bijzonder aan Dick Heins die in no-time voor ons de tekening van Geert maakte.

Inmiddels is de Eppo-redactie weer terug naar de waan van de dag en heeft zich weer helemaal gestort op Eppo nummer 8!

rob 01-04-2010

Geert als stripfiguur

Geert als stripfiguur

Het zat er natuurlijk al enige tijd aan te komen. Nederlands meest spraakmakende politicus krijgt zijn eigen strip. In het komende nummer van Eppo (nummer 8) zal Geert zijn intrede maken als stripfiguur.

In zijn eerste avontuur, getiteld 'Geerts geheime missie' verlaat Geert tijdelijk de Nederlandse politiek vanwege een persoonlijke missie. Hij gaat namelijk de gevreesde terrorist Ben Laden zoeken in Afghanistan waar deze staatsvijand zich al jaren schuilhoudt. In de traditie van James Bond zal hij trachten Ben Laden te overmeesteren en over te dragen aan de autoriteiten. Dat Geert meerdere malen in aanvaring komt met de cultuur en gewoontes van de Afghaanse bevolking zorgt volgens scenarist Jaap den Havik voor hilarische momenten. De strip wordt getekend door Dick Heins die al een aantal succesvolle stripreeksen op zijn naam heeft staan.

Eppo biedt inmiddels alweer twee jaar een podium voor nieuwe strips en weet zeker dat deze humoristische strip een groot succes zal worden onder haar lezers.

Isabel 24-03-2010

Wie gaat er trouwen en wie blijft er S1NGLE?

Wie gaat er trouwen en wie blijft er S1NGLE?

NET 5 brengt vanaf dinsdag 23 maart alweer het derde seizoen van S1NGLE! In deze lightdramaserie draait het om de drie vriendinnen Stella (Katja Schuurman), Fatima (Bracha van Doesburgh) en Nienke (Eva Van der Gucht). De grootste gemene deler in hun vriendschap is altijd hun vrijgezellenstatus geweest.
Dit seizoen stapt echter één van hen in het huwelijksbootje en dit heeft de nodige gevolgen… Naast de vertrouwde karakters is er een bijzondere gastrol weggelegd voor de met een Emmy Award bekroonde acteur Pierre Bokma. S1NGLE is elke week om 20.30 uur te zien.

Liefdesperikelen
In het derde seizoen van de succesvolle serie van Nederlandse makelij vinden er heel wat verschuivingen plaats op het gebied van de liefde. Zo krijgt Fatima, die haar singlestatus al een tijdje geleden vaarwel heeft gezegd, opeens hevige last van vrijheidsdrang. Stella daarentegen is steeds vaker bang om alleen over te blijven. Ze is de korte, onstuimige relaties meer dan zat. Nienke besluit juist dat het tijd is om haar liefdesleven aan te pakken en gaat volop achter de mannen aan. Wat betekenen al deze veranderingen voor de dames? En vooral: wie stapt er uiteindelijk in het huwelijksbootje en wie blijft er single?

Gastrollen
Dit seizoen zijn er bovendien enkele opmerkelijke gastrollen. Zo is Pierre Bokma te zien als Riemko, een man die ervan overtuigd is dat hij de eigenlijke bewoner van Fatima’s huis is. Bokma ontving tijdens zijn carrière maar liefst drie Gouden Kalveren én een Emmy Award. Ook zangeres Frédérique Spigt is in een gastrol te zien. Zij is betrokken bij een speeddate-avond.

De televisieserie S1ngle is natuurlijk gebaseerd op de gelijknamige strip van Peter de Wit en Hanco Kolk. Het script is geschreven door Ger Apeldoorn en Wim Bax.

MW 23-03-2010

Nieuwe strip in Eppo Stripblad

Nieuwe strip in Eppo Stripblad

Volgende keer in Eppo Stripblad de nieuwe strip van Eric Heuvel en Rob van Bavel: Alleen rond de wereld.
"Meisje (14) zeilt solo rond de wereld".

Alleen rond de wereld is een avonturenstrip voor alle leeftijden. Dat deze nieuwe serie geïnspireerd is door recente gebeurtenissen in het nieuws, is duidelijk. Zonder de discussie opnieuw op te laten laaien, willen de makers in ieder geval laten zien dat het ook mogelijk is om je avonturen op papier te beleven.

Het verhaal: "Het was haar grootste wens en nu gaat deze in vervulling. Yin wilde het jongste meisje ooit zijn, dat de wereld rond zou zeilen. Ondanks politiek getouwtrek en bemoeizuchtige ambtenaren heeft ze Nederland achter zich gelaten en is ze begonnen aan haar wereldreis en daarmee het vervullen van haar droom.

Yin is een Nederlands meisje, maar heeft een Indonesische moeder en een Nederlandse vader. Ze is 14 jaar oud en zit in het derde jaar van het vwo. Via internet volgt ze onderwijs aan de wereldschool en houdt ze contact met het thuisfront. Ze is brutaal, inventief, heeft gevoel voor humor, doorzettingsvermogen en is gruwelijk verwend. Op jonge leeftijd heeft ze GBS (Guillain-Barré Syndrome) gehad, maar is daarvan goed hersteld. Mede daardoor beschikt ze over de wilskracht om haar droom te beleven, samen met haar beste maatje Zorro, een kapucijners hulpaap die ze niet wou laten gaan nadat ze haar ziekte overwonnen had."

Isabel 19-03-2010

Marq van Broekhoven over Jodocus de Barbaar

Marq van Broekhoven over Jodocus de Barbaar

Marq van Broekhoven is sinds begin dit jaar weer helemaal terug met de publicatie van Jodocus de Barbaar: Een prinses ontsnapt in Eppo Stripblad. Het is Marq's eerste langere verhaal en wordt niet alleen door hem getekend, maar ook geschreven en ingekleurd.

Overigens, in Eppo nummer 3 kun je Marq's Boekenkast lezen, over zijn favoriete boeken. En in Eppo nummer 5 lees je Marq's (prachtige) reactie over Jan Kruis.

Stripjournalist Michael Minneboo is zo gecharmeerd van Jodocus de Barbaar dat hij Marq grondig aan de tand voelde over zijn strip. Lees het interview op Minneboo's website!

RS 16-03-2010

Ronson Inc. De Afrekening

Ronson Inc. De Afrekening

Op de stripbeurs in Breda werd afgelopen weekend het eerste album van Ronson Inc. gepresenteerd. Tekenaar Minck Oosterveer en schrijver Willem Ritstier waren beide aanwezig op de beurs. In de Eppo stand signeerde zij het nieuwe album.

Het album is vanaf heden in hardcover (formaat: 23 x 31,5 cm) versie in de Eppo webshop te bestellen voor eur 17,95.

"Het kleine detectivebureau Ronson Inc., dat kantoor houdt in het ongure mijnstadje Dalbart, deinst voor geen opdracht terug. Vooral niet als het daarmee het gerenommeerde bureau Pinkerton kan dwarszitten. Ergens zit namelijk kwaad bloed, en dat bloed vloeit in overvloed wanneer de Pinkerton agenten van geen wijken weten. Gelukkig beschikt Ronson Inc. over een handvol kleurrijke medewerkers die eigen lijk geen haar beter zijn dan het tuig waarop ze jagen, al was het alleen al om de Pinkerton agenten het leven onmogelijk te maken."

Isabel 10-03-2010

Stripbeurs Breda presenteert het nieuwe album van De Partners

Stripbeurs Breda presenteert het nieuwe album van De Partners

Tijdens de Stripbeurs in Breda werd het 16de deel uit de Partners reeks gepresenteerd. Uitgever Rob van Bavel overhandigde het eerste exemplaar van dit album aan tekenaar Carry Brugman.

Het album is vanaf heden in hardcover (formaat: 23 x 31,5 cm) versie in de Eppo webshop te bestellen voor eur 17,95.

"Danny MacDonald, de playboy directeur van multinational Bilderberg Inc. heeft een kasteel in Schotland gekocht met de bedoeling om er een conferentieoord van te maken. Wat hij niet weet, is dat het kasteel al sinds de Tweede Wereldoorlog een groot geheim verbergt. Een geheim dat al vele tientallen jaren een wereldwijd spoor van bloederige zelfmoordacties achterlaat. Maar ook Bilderberg Inc. kent een groot geheim. Samen met Gravin Katia Diaghilev van de Cooperatie stelt Danny alles in het werk om deze geheimen te ontrafelen en ze ontdekken dat de vijand dichterbij is dan ze vermoeden!"

Isabel 08-03-2010

Eppo presenteert Stripbeurs Breda

Eppo presenteert Stripbeurs Breda

Op 6 en 7 maart wordt in het Racketcentrum in Breda opnieuw de grootste stripbeurs van Nederland georganiseerd. Voor de editie van dit jaar komen de grootste namen uit de stripwereld naar Breda. Stripmakers die hun komst hebben bevestigd zijn o.a.: Mike Mignola (Hellboy), Achdé (Lucky Luke), Romano Molenaar en Jorg de Vos (Storm), Henk Kuijpers (Franka), Mark Schultz (Dinosaurs and Cadillacs), Martin Lodewijk (Agent 327), Adi Granov (Iron Man), Paul Geerts (Suske en Wiske), Paul Renaud (Red Sonja), Mark Retera (Dirkjan), Robert van der Kroft (Sjors & Sjimmie en Claire), Barry Kitson (Batman), Carry Brugman (De Partners), Minck Oosterveer (Ronson Inc.) en Eric Heuvel (January Jones). Al deze auteurs zijn twee dagen aanwezig en zullen daar hun nieuwste uitgaves signeren.

ATTRACTIES Naast de vele signeersessies en presentaties zijn er ook speciale attracties voor jong en oud. Zo tekenen stripmakers karikaturen bij 'Is dat mijn smoel', kunnen kinderen de fraaiste ruimteschepen knutselen bij 'Wie maakt het mooiste Star Wars voertuig?' zijn er twee indrukwekkende stripveilingen en worden de Nederlandse kampioenschappen 'Stripschaken' gehouden.

HAPPY HOUR Het leukste programmaonderdeel is absoluut 'Happy Hour voor kinderen'. Hierbij mogen kinderen ongehinderd voorkruipen bij de lange rij wachtenden, om zo een tekening van hun favoriete stripmaker te bemachtigen. Voor kinderen komt trouwens ook het Suske en Wiske springkasteel naar Breda en is er op beide dagen een professionele schminkploeg o.l.v. Saskia de Wit aanwezig.

NIEUWE UITGAVES Tijdens de beurs worden er ook veel nieuwe uitgaves gepresenteerd zoals deel 25 van Storm, een speciale comic van Hellboy, nieuwe delen uit de series De Partners en Ronson Inc, deel 3 uit de serie Red Sonja en het fotoboek Draw and Shoot - waarvoor meer dan 70 stripmakers uit Nederland zijn geportretteerd.

INTERNATIONALE BEKENDHEID Stripbeurs Breda is inmiddels een begrip binnen de Internationale stripgemeenschap. Vandaar dat er veel gasten en bezoekers uit binnen- en buitenland hun weg naar Breda zullen vinden. Meer dan 200 auteurs en 150 standhouders, waaronder Eppo Stripblad, Uitgeverij Standaard, Silvester, Glenat en Casterman, staan weer garant voor een weergaloos evenement.

FEESTELIJKE OPENING De opening van de stripbeurs wordt op zaterdag 6 maart om 10.00 uur gedaan door wethouder Willemse van Breda. Daarna gaan de deuren open en kan men beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur genieten van alle striphelden en hun makers.

www.stripbeursbreda.nl

Isabel 02-03-2010

Jan Kruis - Marten Toonderprijs en tentoonstelling in Het Nederlands Stripmuseum Groningen

Jan Kruis - Marten Toonderprijs en tentoonstelling in Het Nederlands Stripmuseum Groningen

Vrijdag 26 februari was een bijzondere dag voor striptekenaar Jan Kruis. Hij ontving deze dag in Het Nederlands Stripmuseum Groningen de eerste Marten Toonderprijs. Daarmee is zijn hele oeuvre bekroond.
Tegelijkertijd opende het Stripmuseum de expositie ‘Het Theater van Jan Kruis’. De tentoonstelling laat zien dat Jan Kruis naast een begaafde striptekenaar ook een echte kunstenaar is. Vanzelfsprekend komen de karakters uit Jan, Jans en de kinderen uitgebreid aan bod. Deze strip verschijnt al bijna veertig jaar in weekblad Libelle en behoort daarmee tot één van de populairste Nederlandse strips aller tijden. Ook de Rode Kater, die sinds kort ook in dagblad Spits verschijnt, komt aan bod.
Daarnaast is werk te zien met een wat meer kunstzinnig karakter, zoals de prachtige illustraties uit Woutertje Pieterse en de geschilderde portretten van beroemde Nederlanders. De tentoonstelling loopt tot en met 5 september.
www.stripmuseum.nl

RS 01-03-2010

Daniel van den Broek tekent Rode Kater voor Spits

Daniel van den Broek tekent Rode Kater voor Spits

Daniel van den Broek is een druk baasje. Behalve met het tekenwerk voor de nieuwe Eppo strip Uuterwaerdt - Fout in de oorlog (op tekst van Herman Roozen, hun eerste samenwerking), houdt hij zich ook al wat jaartjes bezig met het tekenen van Jan, Jans en de Kinderen. En sinds dit jaar... de Rode Kater! De rode je-weet-wel kater uit Jan, Jans en de Kinderen heeft nu ook een eigen strip, en staat met zijn overpeinzingen iedere dag in dagblad Spits. Dus als je deze gratis krant in handen hebt, lees dan ook even de Rode Kater, getekend door Daniel. En de Rode Kater strip verschijnt ook wekelijks in Libelle.

RS 24-02-2010

Primeur op Stripbeurs Breda: Fotoboek over Nederlandse stripmakers

Primeur op Stripbeurs Breda: Fotoboek over Nederlandse stripmakers

In de afgelopen twee jaar hebben Karin Ceulemans en Jan Magito van Jakari Productions voor hun tweede Draw & Shoot boek meer dan 11.000 kilometer door Nederland afgelegd om vele duizenden foto’s te nemen van meer dan 70 stripmakers. Inmiddels is de Nederlandse Draw & Shoot gedrukt en onderweg naar België. Het boek telt 152 bladzijden, telkens twee per stripmaker, en is in kleur op groot A4 formaat.

Het boek zal op 6 maar t officieel worden gepresenteerd tijdens Stripbeurs Breda en daarna verkrijgbaar zijn voor de prijs van eur 29,95 in de betere (internet)stripwinkel en uiteraard ook bij Jakari Productions op de stripevenementen die zij in 2010 gaan bezoeken. Om te beginnen op Stripbeurs Breda. In de stand van Jakari zullen enkele bekende stripmakers uit zowel de Belgische Draw & Shoot als de Nederlandse Draw & Shoot het boek komen signeren.

Het boek is vanaf 8 maart 2010 ook te koop in de eppo webshop!

Isabel 22-02-2010

Striphelden van Toen

Striphelden van Toen

Op zaterdag 6 februari ging op Radio 5 een nieuw programma van Teleac van start. De naam van het programma is 'Helden van Toen'. Het komt in de plaats van het programma Verre Verwanten Radio.

De bedoeling van het programma is om in het gesprek met de held van toen een tijdsperiode uit het recente verleden te schetsen, aangevuld met historische Polygoon geluidsfragmenten uit die tijd en met de favoriete muziek van de held.

De presentatie is in handen van Ben Kolster, die ook al de presentator was van Verre Verwanten Radio en Nederland Familieland. 'Helden van Toen' wordt opgenomen in de Teleac Studio in Hilversum. Naast de radio-opname wordt het gesprek ook vastgelegd op video voor de website van Teleac.

Voor die eerste aflevering op 6 februari was striptekenaar en illustrator Dik Bruynesteyn te gast. Dik heeft voor het programma zijn favoriete muziek uitgezocht en dat is de Italiaanse opera. Het programma is te beluisteren en te zien op de website van Teleac maar ook op Diks eigen website, die overigens wordt verzorgd door twee enthousiaste liefhebbers van zijn werk, Diks Digitale Domein Team oftewel Jan Ferwerda en Ruud Gosse. Alles wat je altijd al over Dik Bruynesteyn wilde weten, is op deze website te vinden, >www.dikbruynesteyn.nl

MW 12-02-2010

Nieuw in Eppo: 40 hours

Nieuw in Eppo: 40 hours

Vorig jaar september werd tekstschrijver Eric Hercules door striptekenaar Dick Heins benaderd met het verzoek samen een strip te ontwikkelen. Tijdens een dagje brainstormen ontstond de eerste aanzet voor 40 hours!

40 hours gaat over de betrekkelijke reuring op een kantoor. Er wordt met papier geschoven, computers misbruikt, nukkig of flirterig omgegaan met collega's en vooral veel koffie gedronken. En dat is zo ongeveer de aard van het werk, lamlendigheid ten top!

Eric en Dick hebben het gevoel dat ze met 40 hours iets in handen hebben dat zeker nog moet groeien, maar waar in de basis veel potentie zit voor grappen en situaties die voor een groot publiek herkenbaar zijn.

Lees 40 hours iedere twee weken in Eppo Stripblad!!

Isabel 09-02-2010

Striptekenaar Jacques Martin overleden

Striptekenaar Jacques Martin overleden

De Franse striptekenaar Jacques Martin is op 21 januari 2009 op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Casterman.

Martin raakte vooral bekend als de bedenker van de Gallo-Romeinse held 'Alex'. Martin was ook bekend van de stripreeks 'Lefranc' en van zijn medewerking aan diverse avonturen in het weekblad 'Kuifje'.

De striptekenaar werd op 25 september 1921 in Straatsburg geboren. Op 25-jarige leeftijd trok Martin naar België. Samen met Hergé en Edgar Pierre Jacobs ('Blake en Mortimer') vormden ze de drie grootste vertegenwoordigers van de zogenaamde "Brusselse school" en de geestelijke vaders van de 'klare lijn'.

In 1948 is Alex voor het eerst te bewonderen in het weekblad Kuifje (met het avontuur 'Alex de Onversaagde'). In datzelfde weekblad kan men in 1952 zijn nieuwe creatie Lefranc bekijken ('Het sein staat op rood').

In 1953 trad hij toe tot de studio Hergé, waar hij 19 jaar lang zal werken aan diverse avonturen van Kuifje. In 1984 schrijft hij de scenario's voor 'Xan/Tristan Madoc' en voor 'Arno'. Recente initiatieven van Martin, tijdens zijn laatste levensjaren nagenoeg blind en veroordeeld het tekenwerk aan anderen over te laten, waren 'Keos' en 'Orion', die zich afspelen in het antieke Griekenland en Egypte, en 'Lois', gesitueerd aan het hof van Lodewijk XIV.

Van de strip 'Alex', avonturen ten tijde van de ook herhaaldelijk in de strip opduikende Julius Caesar, zijn in heel Europa meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

Gedurende de laatste jaren van zijn leven was de striptekenaar nagenoeg blind. Martin schreef in deze periode nog wel scenario's maar liet het tekenen aan anderen over.

Isabel 22-01-2010

Wie is de Grootste Stripheld van Nederland?

Wie is de Grootste Stripheld van Nederland?

Die vraag werd op maandag 11 januari beantwoord in een met stripmakers en stripliefhebbers volgepakt Paradiso in Amsterdam door de grootste striptekenaar van Nederland, Jan Kruis. Tijdens een speciaal voor deze gelegenheid georganiseerd feestje voor de Nederlandse stripwereld werd de trofee voor de Grootste Stripheld van Nederland officieel door Jan Kruis uitgereikt aan Henk Kuijpers, want Franka is de Grootste Stripheld van Nederland geworden. Onze felicitaties gaan naar Henk Kuijpers, de geestelijk vader van deze populaire stripheldin. Franka maakte 35 jaar geleden haar entree in het stripweekblad Pep en beleeft nu haar avonturen in Eppo Stripblad, dat momenteel het slot publiceert van de honderdvijftig pagina’s tellende Ishtar trilogie, Het zilveren vuur.

Franka en Henk, nogmaals gefeliciteerd!

MW 12-01-2010

De Grootste Stripheld van Nederland

De Grootste Stripheld van Nederland

De stemmen zijn geteld en wie de Grootste Stripheld van Nederland is geworden maken we tijdens een sfeervolle presentatie bekend op 11 januari in Paradiso Amsterdam (aanvang 14.00 uur). De presentatie is in handen van Howard Komproe met acts van Lamelos. De Grootste Stripheld van Nederland Award zal uiteindelijk worden uitgereikt door Jan Kruis.

Wil je hier als Eppo-lezer bij zijn? Stuur dan een email naar info@eppo.nu en je ontvangt een toegangskaart voor 1 persoon. Opgeven kan tot 9 januari 2010.

RvB 05-01-2010

  Elsje