WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Jan Kruis expositie in Drents Museum

Jan Kruis expositie in Drents Museum

Het werk van striptekenaar Jan Kruis staat vanaf zaterdag 19 december centraal op een speciale Kerst expositie in het Drents Museum in Assen.

Jan Kruis is de geestelijk vader van onder meer de strip Jan, Jans en de kinderen. Onlangs kreeg hij de Marten Toonderprijs toegekend voor zijn hele oeuvre. Op vrijdag 18 december werd de laatste hand gelegd aan de inrichting van een tentoonstelling en ook Jan Kruis zelf hielp mee. RTV Drenthe was erbij en dat verslag is op hun website te zien en te horen.

Jan Kruis signeert zijn albums voor het publiek op tweede kerstdag van 14.30 tot 16.30 uur. De tentoonstelling in het Drents Museum is nog tot 3 januari te zien.

De tekening van Jan Kruis is uit Woutertje Pieterse.

MW 22-12-2009

Tijdreizen met Co Loerakker in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Tijdreizen met Co Loerakker in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Voor hun bezoekerscentrum aan de Nieuwkoopse Plassen was Bob Hartog van Natuurmonumenten op zoek naar een illustrator die het Nederlandse landschap en de Nederlandse geschiedenis op een humoristische manier kan tekenen. Vanaf het begin had Bob Hartog maar één tekenaar op het oog, de tekenaar van Nul tot Nu, Co Loerakker.

Vanaf september sieren grote reproducties van de vijf tekeningen die Co Loerakker heeft gemaakt de geschiedeniswand van het bezoekerscentrum en is op die typische Co Loerakker manier te zien hoe het wetland zich heeft ontwikkeld van de Romeinse tijd tot nu.

MW 21-12-2009

Stripveiling voor 3FM Serious Request in Stripmuseum

Stripveiling voor 3FM Serious Request in Stripmuseum

Op zaterdag 19 december, vanaf 14.00 uur vindt in het Nederlands Stripmuseum in Groningen een Stripveiling plaats waarvan de opbrengst naar de 3FM Serious Request-aktie zal gaan. Het betreft hier een brede veiling met werk aangeboden door diverse Nederlandse stripmakers en stripuitgeverijen.

Cartoonist Hallie Lama is de initiatiefnemer, en op de weblog vind je de lijst met kavels en updates over de veiling.

Er zitten 'grote' werken tussen die een leuk bedrag op moeten kunnen leveren, maar er zijn eveneens genoeg 'kleinere' stukken bij, zodat je ook voor een tientje (of twee) het Rode Kruis kan steunen en met een leuk gesigneerd boekje of tekeningetje naar huis mag gaan. Kom op zaterdag 19 december gezellig langs (en bieden natuurlijk) in het Stripmuseum. Kun je dat ook meteen even bezoeken!

Nederlands Stripmuseum Groningen - Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl) - Tel: + 31 (0)50 - 317 8470

Website: www.stripmuseumgroningen.nl/

E-mail: receptie@stripmuseumgroningen.nl

Robin 17-12-2009

Milo Manara alsnog naar Turnhout (9 & 10 januari 2010)

Milo Manara alsnog naar Turnhout (9 & 10 januari 2010)

Het door Europa warende griepspook trof ook het Strip Turnhout-festival, dat afgelopen weekend werd gehouden. Een van de eregasten, de Italiaanse stripmaker Milo Manara, is geveld door de griep en kon niet aanwezig zijn op het festival. De tentoonstelling over zijn werk in het Turnhoutse cultuurcentrum opende wel zoals voorzien.

Milo Manara heeft al persoonlijk aan de organisatie laten weten dat hij tijdens het weekend van 9 en 10 januari 2010, het laatste weekend dat de tentoonstelling over zijn werk loopt, alsnog naar Turnhout zal komen voor ontmoetingen met zijn fans, interviews en een signeersessie.

De Milo Manara tentoonstelling loopt t/m zondag 10 januari in de Warande, Warandestraat 42. Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag van 14 tot 18u. Zaterdag en zondag van 10 tot 18u. Toegang is gratis.

Kijk voor meer info op: >'http://www.stripturnhout.be/festival/milo-manara/

Robin 15-12-2009

Strip Turnhout 2009

Strip Turnhout 2009

De Italiaanse striplegende Milo Manara en de Vlaamse stripmakers Willy Linthout en Urbanus zijn op 11, 12 en 13 december de eregasten van Strip Turnhout, het oudste en grootste stripfestival van Vlaanderen.

In het Turnhoutse cultuurcentrum de Warande wordt zowel een grote tentoonstelling gewijd aan de strips van Linthout en Urbanus als aan het werk van Milo Manara. Manara zelf komt naar Turnhout voor publieke interviews, een signeersessie en ontmoetingen met zijn lezers. Hij reikt op zaterdagavond 12 december ook de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip uit aan Willy Linthout.

Verder is er een boekenbeurs met veel stripmakers uit Nederland en België.
Voor meer informatie klik hier!

MW 09-12-2009

Suske en Wiske - De fantasievolle vertellers

Suske en Wiske - De fantasievolle vertellers

Suske en Wiske worden volgend jaar vijfenzestig. Maar ze hebben de eeuwige jeugd. Hun avonturen spreken steeds opnieuw jonge lezers aan. Suske en Wiske verbinden generaties.

Van 16 oktober 2009 tot en met 19 september 2010 pakt het Limburgs Museum in Venlo uit met een grote jubileumtentoonstelling over deze striphelden, die als titel heeft: Suske en Wiske – De fantasievolle vertellers. In het museum stap je binnen in de wereld van Suske en Wiske. Er komen veel aspecten aan bod. Allereerst is er de strip zelf. Hoe ontwikkelde die zich in de loop van de jaren? Hetzelfde geldt voor de hoofdrolspelers en bijfiguren. De verschillende tekenaars worden voorgesteld en hun inspiratiebronnen. De avonturen die Suske en Wiske beleven, zijn namelijk vaak geïnspireerd door de geschiedenis. Maar de historische feiten zijn altijd aangenaam gemixt met vrolijke fantasieën die zijn ontsproten aan het creatieve brein van Willy Vandersteen en zijn opvolgers. Over het stuivertje wisselen tussen feit en fictie gaat het ook in de tentoonstelling.

MW 07-12-2009

Jan Kruis is de eerste winnaar van de Marten Toonderprijs

Jan Kruis is de eerste winnaar van de Marten Toonderprijs

Striptekenaar Jan Kruis wint als eerste de Marten Toonderprijs. De jury, bestaande uit tekenaar Peter van Straaten, CPNB-directeur Henk Kraima en Meta Knol, directeur van Museum de Lakenhal in Leiden waren unaniem in hun keuze voor de tekenaar en schepper van Jan, Jans en de kinderen.

De jaarlijkse prijs van €25.000 is ingesteld door de intendant strips van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB) en wordt 26 of 27 februari 2010 uitgereikt door minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het Stripmuseum in Groningen. De Marten Toonderprijs is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een striptekenaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal, en daarmee ook aan het Nederlands cultureel erfgoed. Daaraan voldoet Jan Kruis in geruime mate: iedereen kent de Rode Kater.

Jan Kruis (geboren 1933 in Rotterdam) tekende van 1970 tot 1998 maar liefst 1139 afleveringen van Jan, Jans en de kinderen voor het weekblad Libelle. Zijn persoonlijke (gezins)leven vormde de belangrijkste inspiratiebron voor de wekelijkse strippagina in het weekblad. Jan, Jans en de kinderen, uitgegeven door Sanoma Uitgevers, is met de verkoop van 125.000 albums per jaar nog steeds de succesvolste Nederlandse strip. Naast Jan, Jans en de kinderen maakte Jan Kruis ook veel portretten van beroemde Nederlanders, onder wie Simon Carmiggelt en Marten Toonder. Hij werkte de laatste vijf jaar aan een geïllustreerde versie van Multatuli’s geschiedenis Woutertje Pieterse. Het tweede en laatste deel daarvan verschijnt volgend jaar bij Uitgeverij De Bezig Bij.

De Marten Toonderprijs is in Nederland de eerste oeuvreprijs voor een striptekenaar waar een aanzienlijk geldbedrag bij hoort. De instelling van de prijs onderstreept het belang van de Nederlandse strip. Bij de prijs hoort een tentoonstelling in het Stripmuseum in Groningen.

MW 02-12-2009

  January Jones