WINKELWAGEN0
€ 0,00
2009 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2010 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2011 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2012 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2013 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2019 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2020 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Jan Kruis expositie in Drents Museum

Jan Kruis expositie in Drents Museum

Het werk van striptekenaar Jan Kruis staat vanaf zaterdag 19 december centraal op een speciale Kerst expositie in het Drents Museum in Assen.

Jan Kruis is de geestelijk vader van onder meer de strip Jan, Jans en de kinderen. Onlangs kreeg hij de Marten Toonderprijs toegekend voor zijn hele oeuvre. Op vrijdag 18 december werd de laatste hand gelegd aan de inrichting van een tentoonstelling en ook Jan Kruis zelf hielp mee. RTV Drenthe was erbij en dat verslag is op hun website te zien en te horen.

Jan Kruis signeert zijn albums voor het publiek op tweede kerstdag van 14.30 tot 16.30 uur. De tentoonstelling in het Drents Museum is nog tot 3 januari te zien.

De tekening van Jan Kruis is uit Woutertje Pieterse.

MW 22-12-2009

Tijdreizen met Co Loerakker in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Tijdreizen met Co Loerakker in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Voor hun bezoekerscentrum aan de Nieuwkoopse Plassen was Bob Hartog van Natuurmonumenten op zoek naar een illustrator die het Nederlandse landschap en de Nederlandse geschiedenis op een humoristische manier kan tekenen. Vanaf het begin had Bob Hartog maar één tekenaar op het oog, de tekenaar van Nul tot Nu, Co Loerakker.

Vanaf september sieren grote reproducties van de vijf tekeningen die Co Loerakker heeft gemaakt de geschiedeniswand van het bezoekerscentrum en is op die typische Co Loerakker manier te zien hoe het wetland zich heeft ontwikkeld van de Romeinse tijd tot nu.

MW 21-12-2009

Stripveiling voor 3FM Serious Request in Stripmuseum

Stripveiling voor 3FM Serious Request in Stripmuseum

Op zaterdag 19 december, vanaf 14.00 uur vindt in het Nederlands Stripmuseum in Groningen een Stripveiling plaats waarvan de opbrengst naar de 3FM Serious Request-aktie zal gaan. Het betreft hier een brede veiling met werk aangeboden door diverse Nederlandse stripmakers en stripuitgeverijen.

Cartoonist Hallie Lama is de initiatiefnemer, en op de weblog vind je de lijst met kavels en updates over de veiling.

Er zitten 'grote' werken tussen die een leuk bedrag op moeten kunnen leveren, maar er zijn eveneens genoeg 'kleinere' stukken bij, zodat je ook voor een tientje (of twee) het Rode Kruis kan steunen en met een leuk gesigneerd boekje of tekeningetje naar huis mag gaan. Kom op zaterdag 19 december gezellig langs (en bieden natuurlijk) in het Stripmuseum. Kun je dat ook meteen even bezoeken!

Nederlands Stripmuseum Groningen - Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl) - Tel: + 31 (0)50 - 317 8470

Website: www.stripmuseumgroningen.nl/

E-mail: receptie@stripmuseumgroningen.nl

Robin 17-12-2009

Milo Manara alsnog naar Turnhout (9 & 10 januari 2010)

Milo Manara alsnog naar Turnhout (9 & 10 januari 2010)

Het door Europa warende griepspook trof ook het Strip Turnhout-festival, dat afgelopen weekend werd gehouden. Een van de eregasten, de Italiaanse stripmaker Milo Manara, is geveld door de griep en kon niet aanwezig zijn op het festival. De tentoonstelling over zijn werk in het Turnhoutse cultuurcentrum opende wel zoals voorzien.

Milo Manara heeft al persoonlijk aan de organisatie laten weten dat hij tijdens het weekend van 9 en 10 januari 2010, het laatste weekend dat de tentoonstelling over zijn werk loopt, alsnog naar Turnhout zal komen voor ontmoetingen met zijn fans, interviews en een signeersessie.

De Milo Manara tentoonstelling loopt t/m zondag 10 januari in de Warande, Warandestraat 42. Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag van 14 tot 18u. Zaterdag en zondag van 10 tot 18u. Toegang is gratis.

Kijk voor meer info op: >'http://www.stripturnhout.be/festival/milo-manara/

Robin 15-12-2009

Strip Turnhout 2009

Strip Turnhout 2009

De Italiaanse striplegende Milo Manara en de Vlaamse stripmakers Willy Linthout en Urbanus zijn op 11, 12 en 13 december de eregasten van Strip Turnhout, het oudste en grootste stripfestival van Vlaanderen.

In het Turnhoutse cultuurcentrum de Warande wordt zowel een grote tentoonstelling gewijd aan de strips van Linthout en Urbanus als aan het werk van Milo Manara. Manara zelf komt naar Turnhout voor publieke interviews, een signeersessie en ontmoetingen met zijn lezers. Hij reikt op zaterdagavond 12 december ook de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip uit aan Willy Linthout.

Verder is er een boekenbeurs met veel stripmakers uit Nederland en België.
Voor meer informatie klik hier!

MW 09-12-2009

Suske en Wiske - De fantasievolle vertellers

Suske en Wiske - De fantasievolle vertellers

Suske en Wiske worden volgend jaar vijfenzestig. Maar ze hebben de eeuwige jeugd. Hun avonturen spreken steeds opnieuw jonge lezers aan. Suske en Wiske verbinden generaties.

Van 16 oktober 2009 tot en met 19 september 2010 pakt het Limburgs Museum in Venlo uit met een grote jubileumtentoonstelling over deze striphelden, die als titel heeft: Suske en Wiske – De fantasievolle vertellers. In het museum stap je binnen in de wereld van Suske en Wiske. Er komen veel aspecten aan bod. Allereerst is er de strip zelf. Hoe ontwikkelde die zich in de loop van de jaren? Hetzelfde geldt voor de hoofdrolspelers en bijfiguren. De verschillende tekenaars worden voorgesteld en hun inspiratiebronnen. De avonturen die Suske en Wiske beleven, zijn namelijk vaak geïnspireerd door de geschiedenis. Maar de historische feiten zijn altijd aangenaam gemixt met vrolijke fantasieën die zijn ontsproten aan het creatieve brein van Willy Vandersteen en zijn opvolgers. Over het stuivertje wisselen tussen feit en fictie gaat het ook in de tentoonstelling.

MW 07-12-2009

Jan Kruis is de eerste winnaar van de Marten Toonderprijs

Jan Kruis is de eerste winnaar van de Marten Toonderprijs

Striptekenaar Jan Kruis wint als eerste de Marten Toonderprijs. De jury, bestaande uit tekenaar Peter van Straaten, CPNB-directeur Henk Kraima en Meta Knol, directeur van Museum de Lakenhal in Leiden waren unaniem in hun keuze voor de tekenaar en schepper van Jan, Jans en de kinderen.

De jaarlijkse prijs van €25.000 is ingesteld door de intendant strips van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB) en wordt 26 of 27 februari 2010 uitgereikt door minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het Stripmuseum in Groningen. De Marten Toonderprijs is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een striptekenaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal, en daarmee ook aan het Nederlands cultureel erfgoed. Daaraan voldoet Jan Kruis in geruime mate: iedereen kent de Rode Kater.

Jan Kruis (geboren 1933 in Rotterdam) tekende van 1970 tot 1998 maar liefst 1139 afleveringen van Jan, Jans en de kinderen voor het weekblad Libelle. Zijn persoonlijke (gezins)leven vormde de belangrijkste inspiratiebron voor de wekelijkse strippagina in het weekblad. Jan, Jans en de kinderen, uitgegeven door Sanoma Uitgevers, is met de verkoop van 125.000 albums per jaar nog steeds de succesvolste Nederlandse strip. Naast Jan, Jans en de kinderen maakte Jan Kruis ook veel portretten van beroemde Nederlanders, onder wie Simon Carmiggelt en Marten Toonder. Hij werkte de laatste vijf jaar aan een geïllustreerde versie van Multatuli’s geschiedenis Woutertje Pieterse. Het tweede en laatste deel daarvan verschijnt volgend jaar bij Uitgeverij De Bezig Bij.

De Marten Toonderprijs is in Nederland de eerste oeuvreprijs voor een striptekenaar waar een aanzienlijk geldbedrag bij hoort. De instelling van de prijs onderstreept het belang van de Nederlandse strip. Bij de prijs hoort een tentoonstelling in het Stripmuseum in Groningen.

MW 02-12-2009

Argus

Argus '09 nu te koop in de Eppo shop

'Argus 09' bevat een selectie van de leukste cartoons bij het nieuws van 2009.
Geniet dus van de Mexicaanse griep, het DSB-debacle, de kromme komkommers, de dood van Michael Jackson, de JSF, de PVV en de EU-race van Balkenende.

In 'Argus 09' staan niet alleen de cartoons die je eerder op de Argus-website hebt kunnen lezen, maar ook enkele cartoons die niet eerder zijn gepubliceerd!

Klik hier om het inkijkexemplaar van het nieuwe album te bekijken!

Argus '09
Auteur: René Leisink
Uitgeverij: Noodweer
Prijs: 8,95
20 x 20 cm, full colour, 60 pagina`s, paperback
ISBN 978-90-808374-7-8

Isabel 25-11-2009

Friestalige Sinterklaasstrip wordt televisieserie

Friestalige Sinterklaasstrip wordt televisieserie

Sinterklaas is in het land en hij doet natuurlijk ook Friesland aan. In de dagen na de intocht van de Goedheiligman in Leeuwarden heeft hij alle kinderen die in deze gemeente in groep 3 tot en met 6 op school zitten een stripboekje gegeven. Maar liefst 5000 exemplaren van het Friestalige stripboek Sinteklaas en de Ferstekling werden door de Sint uitgedeeld. Het boekje is geschreven en getekend door Aart Cornelissen, die ook de populaire Friestalige strip Hotze Klots maakt. De Friese Pers Boekerij heeft het boekje in samenwerking met de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden geproduceerd. Diverse overheden en fondsen hebben een bijdrage geleverd om dit geschenk mogelijk te maken.

Extra leuk is dat Omrop Fryslân het project heeft omarmd en een speciale televisiebewerking van het verhaal heeft gemaakt. Hiervoor is een bijzondere techniek gebruikt waarbij de tekeningen digitaal zijn omgezet en er een gelaagd effect ontstaat. Maar liefst 26 acteurs hebben de stemmen ingesproken, onder andere de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, als zichzelf. Van 30 november tot en met 5 december is Sinteklaas en de Ferstekling elke dag om 17.50 uur te zien op Omrop Fryslân (via digitale tv ook in de rest van het land te zien).

Slechts duizend exemplaren van het boekje zijn voor de markt beschikbaar, verkrijgbaar in de boekhandel of op www.friesepersboekerij.nl, voor € 4,95. ISBN 9789033008573.

MW 24-11-2009

Stripalbum ‘Strijd om New York’ gepresenteerd aan de ambassadeur en de minister

Stripalbum ‘Strijd om New York’ gepresenteerd aan de ambassadeur en de minister

Op maandagochtend 16 november werd de Engelse editie van ‘Strijd om New York’gepresenteerd aan de Amerikaanse ambassadeur mevrouw Hartog Levin. Tekenaar Marc Verhaegen en scenarist Jan Kragt overhandigden het stripalbum tijdens de officiële viering in het kader van Dutch-American Heritage Day in Den Haag.

Dezelfde middag nog ontving ook Minister Verhagen uit handen van beide auteurs de Nederlandstalige editie van het stripalbum ‘Strijd om New York’ in aanwezigheid van groep 8 van basisschool De Wilgenhof uit Middelburg. De leerlingen bestudeerden aan de hand van het stripboek vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse betrekkingen. Zij brachten de minister daarvan verslag uit en zij spraken met hem over de band tussen beide landen en over het leven als minister van Buitenlandse Zaken.

Het stripalbum ‘Strijd om New York’ volgt Henry Hudson bij zijn ontdekking van Manhattan en geeft een indringend beeld van de strijd om het bestaan van de eerste kolonisten. Het stripalbum, gemaakt door voormalig Suske & Wiske tekenaar Marc Verhaegen en scenarist Jan Kragt, gaat vergezeld van een lespakket. Alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland krijgen een exemplaar van het boek. Het stripalbum is nu ook overal in Nederland te koop en bestelbaar bij de boekhandel en stripwinkels.

MW 23-11-2009

Rijksmuseum van Oudheden viert 50ste verjaardag van Asterix en Obelix

Rijksmuseum van Oudheden viert 50ste verjaardag van Asterix en Obelix

Op zaterdag 21 en zondag 22 november viert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de 50ste verjaardag van Asterix en Obelix. Tijdens het verjaardagsfeest zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Iedereen die net als Asterix en Obelix in 2009 50 jaar is geworden mag gratis naar binnen, net als kinderen tot en met 12 jaar.

Naast lezingen over Galliërs en Romeinen zijn er Asterix-films, lopen Romeinse soldaten door het museum, kunnen bezoekers met de jarige striphelden op de foto, Gallische en Romeinse hapjes proeven, op consult bij een Romeinse arts of een stripboek laten signeren door Asterix-vertaler Frits van der Heide. De Museumshop heeft tijdens dit weekend een uitgebreid Asterix-assortiment en het Museumcafé serveert de toverdrank van Panoramix.

Het museum en de legendarische stripfiguren zijn goede bekenden van elkaar. Zo hadden Asterix en Obelix de hoofdrol in de succesvolle tentoonstellingen ‘Asterix en Europa’ (2000) en ‘Asterix en de Romeinen’ (2007). Hun verjaardag (officieel op 29 oktober 2009) wordt daarom in het museum uitbundig gevierd.

MW 21-11-2009

Paul Teng signeert op 21 november bij stripwinkel Dick Bos

Paul Teng signeert op 21 november bij stripwinkel Dick Bos

Ter gelegenheid van het verschijnen van 'De telescoop' (zijn nieuwste boek, op tekst van Jean van Hamme!) zal striptekenaar Paul Teng een bezoek brengen aan stripwinkel Dick Bos in Rotterdam voor een unieke signeersessie op zaterdag 21 november van 14.00-17.00 uur. De hele middag zal de auteur zijn nieuwe boek voorzien van (hand)tekeningen. Uiteraard worden de bezoekers daarbij ook nog eens getrakteerd op een hapje en een drankje. Paul Teng (1955) debuteerde in 1981 met de indianenreeks Delgadito (vier delen). Vanaf 1986 stortte hij zich als één van eersten in Nederland op graphic novels. In de loop van de tijd verschenen de grafische romans Libertair intermezzo (1986), De vrienden van Igor Steiner (1989), Sint Vladimir – De stralende zon (1992) en Alexander Nevsky (1995). De laatste twee werken op scenario van de Frans-Russische schrijver Vladimir Volkoff. Van 1998-2002 was Teng verantwoordelijk voor het tekenwerk van de vijfdelige serie Shane, op tekst van Jean-François di Giorgio. En van 2004-2008 verschenen er vijf delen van De oneven orde, naar scenario's van Cristina Cuadra en Rudi Miel. Dick Bos is gevestigd aan de Burgemeester Baumannlaan 119a, Rotterdam (Overschie). www.stripwinkeldickbos.nl

Robin 21-11-2009

De nieuwe Elsje is uit!

De nieuwe Elsje is uit!

Deze week verschijnt bij uitgeverij Complot het derde deel uit de reeks Elsje "Even doorzetten en dit wordt een warme jeugdherinnering".

Er loopt ook een actie met het tweede album. Als je deel 2 en 3 nu samen koopt, krijg je een korting van maar liefst 3 euro! Meteen bestellen dus!

"Elke dag volgen miljoenen krantenlezers het woelige leven van Elsje. Een pittige meid die de wereld naar haar hand zet, schattig, maar ook stekelig... Elsje dolt met haar vriendinnetje Nadia, de nieuwe buurjongen GaitJan en het verzonnen broertje George. Ook al warmt het klimaat op, hakt de recessie er in en slaat de Mexicaanse griep toe - van Elsje krijg je nooit genoeg!"

Isabel 18-11-2009

Beyond the final fantasy

Beyond the final fantasy

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond presenteert tot en met 22 november 2009 de foto-expositie Beyond the final fantasy van de Vlaams fotografe Charlotte Lybeer. Lybeer maakte een reeks beelden over LARP (Live Action Role Playing); portretten van mensen die in de huid kruipen van fantasy figuren. Te zien zijn twintig LARP-ers in character-outfit in hun eigen huiselijke Vlaamse en Nederlandse omgeving.

Klik hier voor meer informatie over de expositie.

MW 16-11-2009

Suck my Geek!

Suck my Geek!

Een film van Tristan Schulmann en Xavier Sayanoff

Zaterdag 14 november om 21.15 uur op Nederland 3

Wat hebben Quentin Tarantino, Bill Gates, Sam Raimi, Alexander Astier en Japanse tienerfans van stripboeken met elkaar gemeen? Ze maken allemaal deel uit van de grote internationale 'Geek Community'. We duiken in het universum van deze science fiction-maniakken en ontdekken hun ongebreidelde passie voor superhelden, zombies, en hobbits. De documentaire 'Suck my Geek' neemt de kijker mee op een waanzinnige tocht om de echte geeks te ontmoeten. Wikipedia omschrijft een geek als 'een vreemd of excentriek individu, die geobsedeerd is door één of meerdere zaken waaronder intellectuele hobbies en electronica'. De geeks in 'Suck my Geek' zijn gefascineerd door superhelden, zombies, robots en hobbits. Welkom in hun wereld!

De makers van de film laten de geeks aan het woord over hun leven en over hun subcultuur om erachter te komen waarom deze jonge mensen zich met lichaam en ziel in alternatieve werelden storten. Het blijkt dat zich achter de grapjes en uitgebreide verhalen een gemeenschap verbergt van hypergevoelige types die weinig kunnen met de huidige maatschappij. Zij zijn vastbesloten om hun horizon te verbreden, om een wereld te vinden die groter is dan de simpele werkelijkheid. Helaas voor de geeks zijn stripboeken, science fiction en horrorfilms tegenwoordig niet meer hun exclusieve terrein. Al deze zaken maken tegenwoordig deel uit van de massacultuur en dat berooft de geeks van een stuk identiteit.

De makers van 'Suck my Geek' willen met hun documentaire het cliché van de sociaal gehandicapte, van bizarre hobby's bezeten geek ontkrachten en een speels en 'cool' portret schetsen van een multimediale generatie, met als belangrijkste ingrediënt de verhalen van de geeks zelf.

MW 13-11-2009

Willie Wortel heeft nu ook eigen tijdschrift

Willie Wortel heeft nu ook eigen tijdschrift

Na Donald Duck en Katrien heeft nu ook Duckstadbewoner Willie Wortel zijn eigen tijdschrift. Het 'vrolijke weetjesblad' is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen de jeugdbladen Donald Duck en Zo Zit Dat.

Het blad staat natuurlijk vol strips met Willie Wortel en zijn maatje Lampje, maar ook met weetjes over planeten, uitvindingen, dieren en gladiatoren. Willie geeft antwoord op brandende vragen van lezers en leert kinderen bijvoorbeeld hoe ze zelf een kompas moeten knutselen. Tenslotte staan er ook nog puzzels en raadsels in.

Om de 'uitvinding' van de uitgave (én de 15de verjaardag van Zo Zit Dat) te vieren was er 28 oktober een feestje in Science Center NEMO. Kinderen kregen de kans om hùn uitvinding te presenteren aan een jury onder leiding van presentator Ewout Genemans (Willem Wever). Geert Talsma won de Willie Wortel Trofee. Hij mocht samen met Ewout het nieuwe tijdschrift lanceren.

Willie Wortels eigen tijdschrift, uitgegeven door Sanoma Uitgevers, ligt nu in de winkel voor €2,99.

Robin 09-11-2009

Werk Barbara Stok vanaf 15 november in het Nederlands Stripmuseum Groningen

Werk Barbara Stok vanaf 15 november in het Nederlands Stripmuseum Groningen

Dit najaar won ze de Stripschapprijs en mag haar naam terecht naast nationale stripteken-grootheden als Marten Toonder en Hans Kresse worden geplaatst: Barbara Stok. In haar strips vertelt ze op een luchtige en openhartige manier over haar dagelijkse belevenissen en beslommeringen. Op zondag 15 november opent haar tentoonstelling ‘Barbaraal’ in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. In zes onderdelen worden de meest bijzondere platen uit de Barbaraal-stripboeken getoond.

Vanaf zondag 15 november is het werk van de Groningse stripmaakster Barbara Stok, die in het verleden tekende voor het Dagblad van het Noorden, te zien in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Vanaf 15.30 uur opent de tentoonstelling ‘Barbaraal’ met de meest bijzondere strips uit het werk van Stok. Barbara Stok schrijft en tekent over ‘gewone’ gebeurtenissen waarin zij zelf als hoofdpersoon fungeert, zoals een biertje teveel gedronken of een mislukte versierpoging. Juist deze kleine gebeurtenissen maken de strips van de Groningse stripmaakster herkenbaar en origineel. In de serie strips – die inmiddels uit zes delen bestaat – maken de lezers kennis met een jonge studente die probeert op te groeien tot een volwassen vrouw, maar die liever het kind in zich wil behouden. Ze stelt zichzelf daarbij telkens vragen over de zin en onzin van wat ze doet en wat ze meemaakt. In de tentoonstelling ‘Barbaraal’ wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling vanaf de eerste Barabaraal strips en is een bloemlezing van het losse tekenwerk van Barbara Stok te zien. Het Nederlands Stripmuseum Groningen (Westerhaven 71, Groningen) is op deze dag geopend tot 17.00 uur. De expositie eindigt op 7 februari 2010.

Isabel 06-11-2009

Hans G. Kresse Fandag op 28 november 2009

Hans G. Kresse Fandag op 28 november 2009

Op zaterdag 28 november 2009 zal alweer de vierde Hans G. Kresse Fandag worden gehouden. Locatie is café Qwibus in De Bilt, van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Liefhebbers van Eric de Noorman, Vidocq, De Indianenreeks en Satanseiland (om enkele Kresse-strips te noemen), alsmede Kresse's fantastische illustratiewerk, kunnen zich opgeven bij Eric Planting door hem een mail te sturen. Graag vóór 13 november, maar liever zo spoedig mogelijk.

Het belooft een ontspannen samenzijn te worden, met een ruilbeursje en uiteraard is er ruimte om over het werk van Hans G. Kresse te praten.

Kijk voor meer info op www.ericdenoorman.nl.

Robin 04-11-2009

Minck Oosterveer: The Man and The Unknown Trunk

Minck Oosterveer: The Man and The Unknown Trunk

Onlangs is Minck Oosterveer geïnterviewd door het Amerikaanse on-line magazine Comics Bulletin. In het interview komen zijn stripverleden en zijn Amerikaanse serie "The Unknown" aan de orde. Maar ook "Ronson Inc." zal de revue passeren, met name in beeld! Ronson Inc. is een compleet nieuwe strip geschreven door Willem Ritstier en getekend door Minck. Iedere 2 weken verschijnt er weer een nieuwe aflevering van deze western strip in Eppo. Lees het interview met Minck hier!! .

Isabel 01-11-2009

Eric Heuvel signeert 31 oktober bij Dick Bos in Rotterdam

Eric Heuvel signeert 31 oktober bij Dick Bos in Rotterdam

January Jones-tekenaar Eric Heuvel zal een bezoek brengen aan Rotterdam voor een unieke signeersessie, op zaterdagmiddag 31 oktober van 14.00-17.00 uur in Stripspeciaalzaak Dick Bos in Overschie.

De hele middag zal de auteur zijn boeken voorzien van (hand)tekeningen. Tevens is een speciale luxe genummerde en gesigneerde gelegenheidsprent te koop in een zéér beperkte oplage.

Uiteraard worden de bezoekers daarbij ook nog eens getrakteerd op een hapje en een drankje!

Stripspeciaalzaak Dick Bos
Burgemeester Baumannlaan 119a
3043 AJ Rotterdam (Overschie)

www.stripwinkeldickbos.nl

Robin 30-10-2009

Patrice Pellerin signeert op vrijdag 30 oktober in Den Bosch

Patrice Pellerin signeert op vrijdag 30 oktober in Den Bosch

Eind oktober verschijnt eindelijk de gebundelde uitgave van De Havik 7. Ter gelegenheid van de release zal tekenaar Patrice Pellerin 30 oktober zijn nieuwe boek signeren bij stripwinkel Silvester te 's-Hertogenbosch. Pellerin signeert van 13.00 tot 18.00 uur. Wees op tijd.

Stripwinkel Silvester vind je in de Snellestraat 8, nabij de Grote Markt in het centrum van Den Bosch.

Tot vrijdag 30 oktober!

MW 29-10-2009

Eerste editie van de kunststripbeurs in de Janskerk in Utrecht

Eerste editie van de kunststripbeurs in de Janskerk in Utrecht

Op zaterdag 7 november wordt tussen 10.00 en 17.00 uur voor de eerste keer de kunststripbeurs gehouden in de Janskerk in Utrecht. Met strips en hun tekenaars, kunst en hun kunstenaars. Met animatiefilmmakers en illustratoren, met een speciaal programma in samenwerking met het Holland Animation Film Festival. En het startschot voor de prijs voor beste beeldverhaal. De prijs is een initiatief van uitgeverij De Vliegende Hollander en nrc.next.

De kunststripbeurs wordt georganiseerd door de intendant strips van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. De kunststripbeurs telt een kleine honderd deelnemers onder wie gevestigde namen en minstens zo interessante (jonge) tekenaars.

Uitgeverij De Vliegende Hollander geeft uitleg over de nieuw in te stellen (en volgend jaar uit te reiken) prijs voor het beste beeldverhaal van de Lage Landen: Nederland én België. De uitgeverij wil hiermee de productie van een eigen Nederlandstalige graphic novel stimuleren. De prijs is voor jonge ambitieuze verhalenvertellers. Publicatie van hun werk in nrc.next, wat bij de prijs hoort, biedt ze een podium.

Robin 28-10-2009

Manga dag in Groningen

Manga dag in Groningen

Op zaterdag 14 november organiseert het Nederlands Stripmuseum in Groningen een manga-dag. Op deze dag is er een stripbeurs van Nederlandse dojinshi-cirkels en een kleine expositie. Verder zijn er lezingen van:

• Aimée de Jongh over verleden, heden en toekomst van manga;
• Gerard Suurmeijer over het vertalen van Tezuka;
• Ward Linthout en Marthe Jonkers over de Japanse manga academie.

Ook zijn er diverse workshops en is er een cosplay wedstrijd! Bij een cosplay wedstrijd verkleden mensen zich als een manga figuur. Op deze dag hoopt het Stripmuseum het reguliere strippubliek met manga bekend te maken.

En de tentoonstelling 'Nederland volgens Sigmund' zal trouwens nog tot 1 november te zien zijn het Stripmuseum!

Robin 26-10-2009

Asterix viert verjaardag met nieuw album

Asterix viert verjaardag met nieuw album

De onoverwinnelijke Galliër viert zijn vijftigste verjaardag en dat wordt gevierd met de 34ste aflevering in de reeks. Onder de titel 'De verjaardag van Asterix en Obelix: Het gouden album' schreven en tekenden Albert Uderzo en zijn medewerkers een reeks kortverhalen waarin alle personages uit de voorbije avonturen van Asterix en Obelix voorkomen.

Asterix, de Galliër, verscheen voor het eerst op 29 oktober 1959 in het Franse stripblad Pilote. In 50 jaar zijn sindsdien al meer dan 325 miljoen albums verkocht.

De verjaardag gaat gepaard met tentoonstellingen, spektakels, colloquia... Op 29 oktober, de geboortedag van Asterix, zal een grote manifestatie worden gehouden onder de titel 'De Galliërs bezetten Lutetia' (oude naam van Parijs) in het centrum van de Franse hoofdstad, waar een tiental sites zullen ingericht worden, op l'Ile de la Cité, le Champs de Mars of la place de la Concorde.

In 50 jaar tijd werden de avonturen van Asterix en zijn onafscheidelijke vriend Obelix vertaald in 107 talen en dialecten. De reeks blijft een van de grootste successen in de geschiedenis van de stripwereld.

'De verjaardag van Asterix en Obelix: Het gouden album' verschijnt in een oplage van 3 miljoen exemplaren.

Isabel 23-10-2009

Jef Nys overleden

Jef Nys overleden

De Belgische stripauteur Jef Nys is op 20 oktober overleden. De geestelijke vader van stripheld Jommeke werd 82. Dat melden verschillende media dinsdag. Sinds enkele jaren tekende Nys de verhalen van Jommeke niet meer zelf, maar werkte hij samen met tekenaars Gert Van Loock en Hugo De Sterk, en scenaristen Jan Ruysbergh en Gert Van Loock.

Nys, die op 30 januari 1927 werd geboren in Berchem, studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en blonk daar al snel uit met zijn tekentalent. Kort na de Tweede Wereldoorlog viel hij op tijdens een wedstrijd van het satirische weekblad 't Pallieterke. Daarmee raakte zijn carrière helemaal gelanceerd.
De eerste stripverhalen van Jef Nys waren de avonturen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad (1948). Hij tekende ook de avonturen van Langteen en Schommelbuik (1963), maar Nys waar werd vooral bekend als schrijver en tekenaar van de reeks Jommeke. Die stripfiguur verscheen voor het eerst in 1955, in het weekblad Kerkelijk Leven. Het eerste echte vervolgverhaal - 'De Jacht op een voetbal' - werd vier jaar later uitgebracht. Nys was intussen al overgestapt naar Het Volk en maakte in totaal 300 stripverhalen. De avonturen van Jommeke verschijnen nu nog altijd in Het Nieuwsblad.

Meer dan vijftig jaar later is Jommeke uitgegroeid tot een monument in de Belgische stripgeschiedenis. Het is ook de op een na best verkochte stripreeks in Vlaanderen, na Suske en Wiske. In 2005 kreeg Jef Nys nog een Gouden Adhemar als bekroning voor zijn hele carrière.

Een rouwregister voor Jef Nys vind je via deze link.

Robin 20-10-2009

DirkJan lookalike!

DirkJan lookalike!

Veronica Magazine is op zoek naar de lookalike van DirkJan:

"Tien jaar lachen we al om onze stripheld DirkJan en daarom gaan we op zoek naar lookalikes van onze blonde vriend. Lijk jij op DirkJan of ken jij iemand die zijn tweelingbroer kan zijn? Upload dan een foto, de beste lookalike komt in Veronica Magazine te staan!"

Klik HIER om een foto te uploaden!

Isabel 14-10-2009

Gerard Leever over de Stripdagen in Houten

Gerard Leever over de Stripdagen in Houten

Ook Gerard Leever ontkwam niet aan onze reporter Robin Schouten. Op de vraag hoe hij de afgelopen Stripdagen in Houten heeft beleefd antwoordde Gerard:

"Voor mij is het deze keer één stripdag geworden omdat mijn zoon Daan zondag zijn 16e verjaardag vierde. Ik heb een mooie en eigenlijk wel rustige stripdag gehad. Eerst signeren bij Eppo. Tot mijn verbazing kwam Mars Gremmen naast me zitten, en we wisselden de gebruikelijke beledigingen uit. Sommige van zijn opmerkingen kon ik niet pareren, en dat deed hem duidelijk deugd. Mars en ik hebben al 5 jaar zogenaamd ruzie sinds ik de Penning voor het beste jeugdalbum in 2004 voor zijjn neus wegkaapte. Daarna heb ik mijn broer die een stand op de ruilbeurs had even afgelost, en ondertussen dronk ik een biertje met mijn oude dienstmaat Richard. Later die middag ook nog even bij Silvester getekend, en met Wilma en mijn dochters Lonneke en Kelly die inmiddels waren gearriveerd in de bar, de uitreiking van de prijzen afgewacht.

Het hoogtepunt was voor mij het binnenslepen van de penning voor het beste jeugdalbum voor Suus & Sas deel 5 in het bijzijn van familie, vrienden en mensen van Donald Duck/Tina. Daarnaast was toch ook een hoogtepunt het geluk dat van het gezicht afstraalde van Mars, omdat ik geen antwoord had op sommige van zijn sneren."

Robin 13-10-2009

Anders deel 1

Anders deel 1

Deze week verscheen het eerste deel van de serie Anders, "Lucas", geschreven door Willem Ritstier (Nicky Saxx,, Ronson Inc, Soeperman) en getekend door Erwin Suvaal (Stripschrift).

Een korte samenvatting:
ANDERS deel 1 : “LUCAS”.
Anders is anders dan anders
Lucas is anders.
Lucas lijkt niet op zijn moeder en ook niet op zijn vader.
Lucas heeft ook zo’n rare huidskleur en haar op zijn hoofd.
Lucas is spuuglelijk.
Lucas is een monster.
Bijna iedereen op school pest hem daarmee.
Behalve zijn beste vriend, Osram.

Lucas’ moeder maakt zich zorgen om haar zoon en pleegt een vreemd telefoontje met een bedrijf, Grayer Research. Daarna wordt Lucas ontvoerd …

Anders is een klassieke fullcolour avonturenstrip met veel humor en avontuur voor alle leeftijden. Begin 2010 verschijnt het tweede deel.

Isabel 12-10-2009

Winnaars Conan prijsvraag

Winnaars Conan prijsvraag

In Eppo 16 organiseerde de uitgever van Conan, Dark Dragon Books, in samenwerking met Eppo Stripblad een prijsvraag waarmee een barbaars Conan prijzenpakket te winnen viel. De vraag was: wie is de geestelijk vader van Conan de Barbaar? Het antwoord hierop moest natuurlijk zijn: Robert E. Howard! En de winnaars zijn:

• Buste van Conan: Robert Noorlander (Haarlem)
• Conan kit: Paul Jong (’t Veld) – Huib Swarts (Eindhoven)
• Conan Zippo: Peter Miesijerus (Arnhem) – Martijn Dargel – Huub Cuppen (Helmond)
• Boek Phenomenom: Henk Hendriks – P. van Hees (Alphen a/d Rijn) – Reinier Malasch (Amsterdam) – Kees Huijer (Haarlem)
• Lunch box: Wilmar Taal (Koog a/d Zaan) – René de Koeijer – Wout Jut (Harmelen) – Steven Seelen – Geoffrey Meijerman (Amsterdam)
• Conan de Barbaar deel 1: Jack Scheepers (Weert) – Jeen de Swart (Hallum) – Tim Sträter – Otto Tieleman (Lienden) – Ernst van Elsäcker (Breda) – Robert Pathuis (Berkel en Rodenrijs) – Jean-Pierre van Gasselt (Kessel-Eik) – Mark Otsen (Den Haag) – Gert Winkelman (Enschede) – Ruud Koek (Utrecht)

Als jij een van de gelukkigen bent, hoor je binnenkort van de uitgever Dark Dragon Books waar je jouw prijs kunt ophalen.

Het derde deel uit de reeks is inmiddels te koop via de Eppo webshop!!

Isabel 10-10-2009

Mars Gremmen over de Stripdagen in Houten

Mars Gremmen over de Stripdagen in Houten

Onze reporter Robin Schouten was benieuwd hoe Mars Gremmen de afgelopen Stripdagen in Houten heeft beleefd. Hier het antwoord van Mars:

"Persoonlijke hoogtepunten tijdens De Stripdagen 2009 in Houten waren een collega die vertelde dat ik één van de drie stripmakers was om wiens tekeningen hij hardop heeft moeten lachen (dat doet de ouwe Gremmen goed), de burgemeester van Houten die een spectaculaire buiteling maakte toen hij hij zich verstapte bij het betreden van het podium, het van doodsangst vertrokken gezicht van minister Plasterk toen hij omhelsd werd door karikatuurtekenaar Stanley Heinze (ongeveer 250 kilo schoon aan de haak) en de ongelooflijke hoeveelheid tekenattributen die cartoonist Lectrr in verschillende van zijn lichaamsopeningen wist te steken. Volgend jaar ga ik één dagje één uurtje signeren en de rest van de dag in de VIP-bar hangen want daar kwam deze editie weinig van."

Robin 09-10-2009

De beste stripalbums van het jaar

De beste stripalbums van het jaar

Op 26 september werden op De Stripdagen in Houten de prijzen uitgereikt voor de beste stripalbums van het afgelopen jaar.

In de categorie Nederlands Jeugd is dat geworden Suus & Sas: Zzzzeur Meyer door Gerard Leever.

In de categorie Nederlands Avontuur en Vermaak ging de prijs naar Dirkjan 14 door Mark Retera.

In de categorie Nederlands Literair is de gelukkige winnaar Avonturen, avonturen door Berend Jan Vonk.

In de categorie Buitenlands is het beste album Een tweede jeugd door Pascal Rabaté en tenslotte ging in de categorie Productie, de prijs naar Rob van Bavel voor Karl the Viking –the collection-.

De P. Hans Frankfurtherprijs voor bijzondere verdiensten ging naar Hanco Kolk, Jean-Marc van Tol en minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De Bulletje en Boonestaak Schaal ging naar Donald Duck tekenaar Eddy van Schuijlenburg. Barbara Stok kreeg de Stripschapprijs.

Alle winnaars gefeliciteerd!

Isabel 02-10-2009

Uitslag Spirit prijsvraag

Uitslag Spirit prijsvraag

Deze week werden de winnaars van The Spirit prijsvraag uit Eppo nummer 13 bekend gemaakt.
Sony Pictures Home Entertainment stelde 3 DVD's beschikbaar die mochten worden verloot onder de lezers die konden vertellen welk belangrijk Spirit character wel in de strip zit, maar niet in de film voorkomt. Het goede antwoord is Ebony White, de gekleurde partner van The Spirit.

De DVD's zijn gewonnen door:
Geert Sprokholt uit Mill
Jeroen Schiffer uit Enkhuizen
Peter Hanegraaf uit Houten

Ben jij een van de gelukkige winnaars, dan van harte gefeliciteerd. De DVD krijg je binnenkort toegestuurd. Dit keer niets gewonnen? Binnenkort staat er weer een nieuwe prijsvraag in Eppo Stripblad.
De uitslag van de Conan prijsvraag volgt snel! Alvast veel succes!

Isabel 19-09-2009

AWVN viert jubileum met stripboek over arbeidsverhoudingen

AWVN viert jubileum met stripboek over arbeidsverhoudingen

De geschiedenis van de arbeidsverhoudingen is het verhaal van groeiend vertrouwen of juist wantrouwen tussen werkgevers en vakbonden. Ter gelegenheid van het 90-jarige jubileum van AWVN verschijnt dit verhaal in stripvorm. AWVN presenteert ’Het Van Walraven Testament’ tijdens haar jubileumcongres op 1 oktober.

Frank Jonker en tekenaar Eric Heuvel maakte dit album in opdracht van AWVN. Het Van Walraven Testament is het fascinerende verhaal van twee families die elkaar in de loop van de 20e eeuw en aan het begin van de 21e voortdurend tegenkomen. De familie Volder is van generatie op generatie actief in de vakbond. De Van Walravens vormen een geslacht van werkgevers en zijn steeds de tegenspelers van de Volders.

Voor kenners van de Nederlandse arbeidsverhoudingen wordt het AWVN-stripalbum zonder twijfel een moet-ik-hebben-boek. Een volwassen stripboek dus, dat niet misstaat niet in de boekenkast van de Nederlandse HR-manager.

Lees meer over het jubileum stripboek in dit artikel.

Isabel 18-09-2009

Catullus lanceert Fokke & Sukke Iphone app!

Catullus lanceert Fokke & Sukke Iphone app!

Sinds kort is Fokke & Sukke ook te lezen op je iPhone of iPod Touch. Dagelijks de nieuwe Fokke & Sukke cartoon én een archief van de laatste twee weken zodat je nooit wat mist, ook niet als je onderweg bent.

En het beste van dit alles? Het is helemaal GRATIS!

Klik HIER om de app te dowloaden. Ruim 40.000 man ging je voor!

Isabel 15-09-2009

André Testa nieuwe voorzitter van stichting het Nederlands Stripmuseum

André Testa nieuwe voorzitter van stichting het Nederlands Stripmuseum

Vanaf 2 september 2009 is André Testa de nieuwe voorzitter van de Stichting Het Nederlands Stripmuseum. André Testa heeft een rijke historie als stripliefhebber en ambassadeur van de Nederlandse strip. Zo was hij voorzitter van de Stichting Beeldverhaal Nederland en organisator van de Stripdagen Haarlem. Hij bracht als directeur de jaarverslagen van de NZH uit met strips als illustratie. Ook heeft hij een aanzienlijke verzameling bijzondere strips.

André Testa volgt Bert Brink op. In 1993 is Bert Brink een van de initiatiefnemers die besluiten Het Nederlands Stripmuseum op te richten. Sinds 1997 is hij voorzitter van het stichtingsbestuur. Tijdens zijn voorzitterschap is in 2004 Het Nederlands Stripmuseum Groningen geopend. Het bestuur van de Stichting Het Nederlands Stripmuseum is bijzonder verheugd met André Testa als nieuwe voorzitter. Met zijn uitgebreide netwerk van contacten in combinatie met zijn grote kennis van de stripwereld, zal hij zonder twijfel bijdragen aan het verder verstevigen en uitbreiden van de positie van het stripmuseum als centraal punt voor strips in Nederland.

Meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen is te vinden op www.stripmuseum.nl

Isabel 14-09-2009

Conan prijsvraag

Conan prijsvraag

Vanaf september is Conan terug in een nieuwe reeks albums. Het gaat om nieuwe avonturen gemaakt door Kurt Busiek, Cary Nord en Dave Stewart. Voor het komende najaar staan er drie albums op de planning.

In samenwerking met uitgever Dark Dragon Books organiseert Eppo Stripblad een Conan prijsvraag met een fantastisch prijzenpakket. We geven het volgende weg:

1x buste van Conan
2x bouwpakket
3x Conan Zippo
4x boek Phenomenom
5x Lunch box
10 x Conan deel 1

Geef antwoord op de volgende vraag: Wie is de geestelijk vader van Conan de Barbaar?

Mail je oplossing naar redactie@eppo.nu onder vermelding van Conan en doe dit voor 11 september 2009. De winnaars kunnen hun prijzen ophalen bij een stripwinkel naar keuze.

rvb 26-08-2009

De Eppo Box is klaar!

De Eppo Box is klaar!

Na een aantal weken is de Eppo box nu eindelijk klaar! Eind deze week zullen de pakketten met de gereserveerde Eppo Boxen verstuurd gaan worden. Heb jij dus onlangs een box gereserveerd, dan kun je die deze week of begin volgende week verwachten.

Voor iedereen die de box nog niet besteld heeft, het kan nog! Ga snel naar de Eppo shop en bestel de box nu tijdelijk voor eur 12,95 in plaats van eur 14,95!

Isabel 10-08-2009

Sapperdeflap! Pipo in Kampen!

Sapperdeflap! Pipo in Kampen!

Vooruitlopend op het 11e Kamper Stripspektakel werd op woensdag 5 augustus door Jan Kruis de tentoonstelling Sapperdeflap! Pipo in Kampen! geopend. De tentoonstelling laat schilderijen, illustraties en strips zien van Jan van der Voo, jarenlang de tekenaar van de strips Pipo de Clown en Ketelbinkie in Donald Duck. De tentoonstelling is tot en met 28 augustus te zien in de Koornmarktpoort aan de IJsselkade in Kampen. Uiteraard is het museum ook open op 15 augustus tijdens het 11e Kamper Stripspektakel in de historische binnenstad van Kampen.

MW 09-08-2009

De tekenaar van De Rode Ridder wint Gouden Potlood

De tekenaar van De Rode Ridder wint Gouden Potlood

Op zaterdag 1 augustus vond in Middelkerke Het Gala van het Gouden Potlood plaats. Claus Scholz mocht de striptrofee in ontvangst nemen.

Het Gala van het Gouden Potlood wordt jaarlijks georganiseerd als bekroning van het Milky Way Stripfestival in Middelkerke. Tijdens de gala-avond wordt een striptekenaar gevierd en wordt zijn werk bekroond. Het Gouden Potlood wordt gezien als een van de belangrijkste striptrofeeën van Vlaanderen. Dit jaar viel de tekenaar van De Rode Ridder, Claus Scholz, in de prijzen. Na de dood van Karel Biddeloo werd Claus de nieuwe tekenaar van De Rode Ridder. Het eerste album van zijn hand heet De grot van de beer. De teksten van De Rode Ridder worden geschreven door Martin Lodewijk.

Claus nam de prijs met een grote glimlach in ontvangst. In dit jaar waarin De Rode Ridder zijn 50e verjaardag viert, is het Gouden Potlood een mooie erkenning!

Een reactie van winnaar Claus Scholz vindt u via deze link. Tijdens vorige edities vielen onder andere Marc Sleen, Merho, Dirk Stallaert en Paul Geerts al in de prijzen.

MW 08-08-2009

Oktoknopie stopt

Oktoknopie stopt

ARNHEM - Juist een jaar voordat Oktoknopie 25 jaar in jeugdblad Taptoe zou staan, stopt dit blad met de strip. Taptoe start met een nieuwe formule waarin geen plaats is voor Oktoknopie.

Oktoknopie is een knuffel die, als hij tot leven komt, de wensen van het jongetje Jopie en zijn hondje Dopie in vervulling doet gaan. Daaronder vallen ook de bezoekjes aan de Beeweetjes op de planeet Zwarps.

De stripfiguur, te herkennen aan zijn roze, eivormige lijf met paarse stippen, is een creatie van striptekenaar Gerard Leever, die bekend staat als dè jeugdstriptekenaar van Nederland. Voor die rol in de stripwereld won Leever in 2006 de Stripschapprijs.

Ook Oktoknopie zelf viel in de prijzen. Het eerste stripalbum van deze figuur won in 2000 de Stripschappenning voor het beste jeugdalbum van dat jaar. Al die jaren is de strip ingekleurd door de ook al bekroonde Wilma Leenders.

Vele kinderen en jonge volwassenen zijn opgegroeid met de strip die 24 jaar lang onafgebroken in Taptoe stond en lang op de prominente achterpagina prijkte.

Isabel 05-08-2009

Stripbeurs Breda 2010

Stripbeurs Breda 2010

Terwijl de voorbereidingen in volle gang zijn, heeft de organisatie van Stripbeurs Breda alvast een paar namen bekend gemaakt van stripmakers die tijdens de stripbeurs in maart 2010 aanwezig zullen zijn.

Allereerst is dat de nieuwe tekenaar van Lucky Luke, Achdé, die ook de festivalposter heeft getekend. Op scenario van Laurent Gerra voltooide Achdé onlangs een derde verhaal van Lucky Luke, De man van Washington. Gerra en Achdé hebben inmiddels bewezen waardige opvolgers te zijn van Goscinny en Morris, die van Lucky Luke de beroemdste stripcowboy ter wereld hebben gemaakt.

De tweede striplegende die heeft toegezegd naar Breda te komen is Mike Mignola, de tekenaar van Hellboy. Met zijn creatie Hellboy en zijn minimalistische tekenstijl heeft hij aan de Amerikaanse comic-scene een geheel nieuwe richting gegeven. Mignola heeft maar liefst 12 Eisner Awards op zijn naam staan en is naast striptekenaar en schrijver ook betrokken bij diverse filmprojecten zoals de film The Hobbit van Guillermo del Toro.

De Stripbeurs Breda wordt volgend jaar voor de tweede maal georganiseerd op 6 & 7 maart in het Racketcentrum in Breda.
www.stripbeursbreda.nl

Isabel 29-07-2009

Interview Ronson Inc. door Stripelmagazine

Interview Ronson Inc. door Stripelmagazine

Willem Ritstier en Minck Oosterveer zijn onlangs geïnterviewd door Kurt Morissens van Stripelmagazine.

Stripelmagazine schrijft:

"Als vaste lezer van Stripelmagazine kon u al vermoeden dat wij nogal wild enthousiast zijn over de Eppo, het stripblad dat dit jaar nieuw leven werd ingeblazen. Eén van de voordelen van zo'n stripblad is dat tekenaars en scenaristen terug de kans krijgen om eens aan een langer verhaal te werken. Zo'n initiatief zou elke stripliefhebber moeten toejuichen en zeker wanneer aan Willem Ritstier en Minck Oosterveer de kans wordt gegeven om een langer verhaal te maken. Jaja, de heren die u wellicht nog wel kent als makers van o.a. Nicky Saxx en Trunk staan sinds de negende Eppo in het blad te blinken met hun gloednieuwe westernstrip Ronson Inc. en kan op vele banken op meer dan goedkeurend gemompel rekenen. Tijd dus om de heren uit de saloon te halen en uit te dagen tot een heus vragenduel. Wij verloren maar konden nog net - vooraleer helemaal in te storten - de antwoorden registreren en u te schenken. Shoot!"

Lees het hele interview hier!!

Isabel 15-07-2009

Brussel-Zuid viert de 50ste verjaardag van Bollie en Billie

Brussel-Zuid viert de 50ste verjaardag van Bollie en Billie

Van 17 juni tot 15 juli is in Brussel-Zuid, het belangrijkste internationale station van België, de verjaardagstentoonstelling van de striphelden van Jean Roba en Laurent Verron te zien.
In 36 themapanelen vieren Bollie en Billie hun 50ste verjaardag. Deze Brusselse stripserie, bedacht door Jean Roba en later voortgezet door Laurent Verron, geniet een grote populariteit in heel Europa.

De tentoonstelling, die exclusief voor België in Brussel-Zuid is te zien, is een productie van het Internationale Festival van het Stripverhaal in Angoulème en gaat na Brussel op tournee door Frankrijk. De keuze van het station Brussel-Zuid als expositieruimte bewijst dat stations belangrijke aantrekkingspolen zijn in het hart van de stad.

MW 12-07-2009

Provocatieve therapie en Sigmund in het Nederlands Stripmuseum in Groningen

Provocatieve therapie en Sigmund in het Nederlands Stripmuseum in Groningen

Tijdens een eenmalige interactieve provocatieve groepssessie op zaterdag 11 juli in het Nederlands Stripmuseum in Groningen legt psycholoog Jeffrey Wijnberg, bekend van zijn column in De Telegraaf en een grote fan van Sigmund, uit wat de therapie behelst en waarom Sigmund per ongeluk toch goed bezig is: “De kleine man doet eigenlijk precies datgene wat psychologisch te categoriseren is onder provocatieve therapie. De therapeut plaagt en kietelt en heeft daar zichtbaar plezier in. Hij zegt wat hij denkt. Een provocatieve therapeut is een geweldige sparring-partner en weet je als geen ander op ludieke wijze weer in beweging te brengen. Een provocatieve therapeut schudt je op onnavolgbare wijze door elkaar en stelt je in staat om rigoureus korte metten te maken met ongewenste en achterhaalde patronen in je leven.” Wijnberg is een van de goeroes van de therapie en publiceerde recent zijn boek De kunst van het kwetsen - Hoe te overleven op het bloederige strijdtoneel van menselijke relaties. Wijnberg zal ook enkele bezoekers uitnodigen voor een therapiesessie.

De sessie begint om 11.00 uur en duurt tot 12.15 uur. De Marten Toonder Zaal is open om 10.30 uur.

Het Nederlands Stripmuseum Groningen is op dit moment toneel voor de expositie Nederland volgens Sigmund – de stand van onze mores en sores. Uit de ruim 5.000 strips die Peter de Wit tekende voor De Volkskrant is een selectie gemaakt rondom thema’s zoals werk, geluk en gezondheid. Hart van de tentoonstelling is Sigmunds therapiemachine. Tegelijk met de tentoonstelling is een website gelanceerd www.nederlandvolgenssigmund.nl waar veel aanvullende info te vinden is over de expositie, Sigmund en Peter de Wit.

MW 07-07-2009

Reserveer de luxe Eppo Box NU!!

Reserveer de luxe Eppo Box NU!!

In Eppo 12 kondigen we hem al aan. De Eppo Box! Je Eppo's zullen nu niet meer door het huis slingeren, nu je ze netjes in een prachtig vormgegeven box kunt opbergen.

Vanaf week 31 wordt de box verstuurd, maar je kunt hem nu al in de Eppo shop bestellen. Je ontvangt dan meteen een flinke korting, want voorbestellers betalen slechts eur 12,95 in plaats van eur 14,95!

In de Eppo box gaat maar liefst een compleet jaargang van de nieuwe Eppo, maar ook de oude Eppo past prima in de cassette. Dat wordt straks een mooie plank in je boekenkast!

RVB 01-07-2009

Stad van Oranje, geillustreerd door Jorg de Vos

Stad van Oranje, geillustreerd door Jorg de Vos

Veel striptekenaars doen ook illustratiewerk, zoals Haas-tekenaar Fred de Heij. En René Follet, die naast Steven Severijn en zijn andere stripwerk, veel heeft geïllustreerd voor o.a. de Nederlandse Donald Duck.
Ter afwisseling van die kleine stripplaatjes, maar ook om den brode. Zo heeft bijvoorbeeld Martin Lodewijk vrijwel altijd naast zijn stripwerk reclamewerk gedaan. Storm-tekenaar Jorg de Vos vindt het ook prettig om zijn stripwerk af te wisselen met illustratiewerk, zoals voor het in mei verschenen historische jeugdboek Stad van Oranje, geschreven door Coen Reuvers. De eerste oplage van het boek is al uitverkocht, ongetwijfeld mede door de prachtige illustraties van Jorg!

RS 28-06-2009

Danier bij Dick Bos

Danier bij Dick Bos

Zaterdag 27 juni signeert Daan Jippes bij Stripwinkel Dick Bos. Hij zal in de daar aangeschafte Havank albums een tekening maken!

Speciaal voor deze gelegenheid wordt er ook een gelimiteerde prent uitgegeven.

Danier is in de winkel aanwezig van 2 tot 5 uur. Iedereen is van harte welkom!

Kijk voor meer informatie en het bezoekadres op de website van Dick Bos.

MW 26-06-2009

De Plastieken Plunk

De Plastieken Plunk

Ook in 2009 slaan Pulp Deluxe en Plots Stripmagazine de handen in elkaar voor de uitreiking van de Plastieken Plunk!

De Plastieken Plunk is een jaarlijkse prijs in België voor het beste korte stripverhaal en is bij deze aan de tweede editie toe. Vorig jaar won het stripverhaal Aleize van Pinda de prijs. De jury bestaat dit jaar uit: Michel Kempeneers, Linda Torfs, Koen Van Rompaey, David Steenhuyse en Luc Cromheecke.

De bokaal is een mooi beeldje, ambachtelijk gesculpteerd door de geestesvader van Plunk, Luc Cromheecke. Daarnaast gaat de winnaar naar huis met een geldbedrag van 250 euro. Met de geldprijs willen Plots Stripmagazine en Pulp Deluxe het belang van het korte beeldverhaal voor de Vlaamse cultuur benadrukken.

De Plastieken Plunk zal dit jaar uitgereikt worden op de gepatenteerde PéPé Soirée op 19 september 2009 in Stripwinkel Mekanik te Antwerpen.

Isabel 25-06-2009

Feestelijke presentatie stripalbum Elsje op EcoMare

Feestelijke presentatie stripalbum Elsje op EcoMare

Woensdag 24 juni wordt op EcoMare te Texel het stripalbum OENK! gepresenteerd. Hoofdpersonages in het album zijn een zeehondenpup en Elsje, een stripfiguur bekend uit alle regionale dagbladen. In het verhaal OENK! vindt Elsje een zeehond op het strand en komt er vervolgens niet meer vanaf.

Reden genoeg om voor de presentatie van het album EcoMare te kiezen, waar zeehondenopvang ook een deel van de activiteiten is. De top van het wetenschappelijk zeehondenonderzoek zal ook aanwezig zijn. Bovendien is stripfiguur Elsje sinds 2008 prominent aanwezig in de expositie Hot/Cool te EcoMare, een expo over klimaatsveranderingen.

Het eerste exemplaar van het stripalbum OENK! wordt overhandigd door Henriëtte de Waal, hoofd marketing en communicatie van EcoMare aan Rob van Bavel, hoofdredacteur van het Stripblad Eppo. Rob van Bavel is een van de aanjagers van de Nederlandse strip. Onlangs blies hij het stripblad Eppo nieuw leven in. Daarnaast is hij de drijvende kracht achter de Stripbeurs Breda.

De makers Gerben Valkema en Eric Hercules zullen bij de presentatie natuurlijk ook aanwezig zijn. Valkema (tekeningen) werkt naast Elsje voor de Donald Duck. Hercules (scenario) is ondermeer schrijver voor Jan, Jans en de Kinderen. De albums van Elsje verschijnen bij Complot Uitgevers Texel.

Het nieuwe album is nu ook te bestellen in de Eppo Webshop!

Isabel 22-06-2009

Disney Fraude

Disney Fraude

Walt Disney heeft ons toch jaren met succes voor de gek gehouden. De tekenfilmfiguren lijken allemaal uniek, maar ze zijn gerecycled in verschillende Disney films. Als je de verschillende fragmenten met elkaar vergelijkt, dan zie je, dat de figuurtjes op exact dezelfde manier bewegen. Bekijk hier het filmpje.

Isabel 20-06-2009

Rembrandt

Rembrandt

Het eerste album van Rembrandt, de populaire strip van Herman Roozen en Pieter Hogenbirk, ligt nu in de winkel en is vanaf volgende week ook te bestellen via de Eppo webshop. Het album telt 88 pagina’s en is in zwart-wit.

In het album zijn alle stroken opgenomen die destijds zijn gemaakt voor de Stripstrijd van Het PAROOL met alle schetsen van die stroken. Behalve leuk om te lezen, laat het album ook zien hoe de strip Rembrandt wordt gemaakt. Voor de liefhebbers van het werk van Herman Roozen en Pieter Hogenbirk is dit album het helemaal!

Meer weten? Neem dan een kijkje op www.cartoony.nl en weblog: www.pieterh.blogspot.com

MW 18-06-2009

Het engste boek van het jaar

Het engste boek van het jaar

Op 26 juni verschijnt bij Uitgeverij De Vliegende Hollander het engste boek van het jaar "De Meester" van Guillermo del Toro & Chuck Hogan. "Ze zijn er altijd al geweest, teruggetrokken in het donker. Afwachtend. Nu is hun tijd gekomen.

Na de landing op JFK Airport valt de elektriciteit van een Boeing 777 weg en wordt al het radiocontact verbroken. Aan boord is het donker en dodelijk stil. Hulpdiensten verzamelen zich. In de spierwit uitgelichte romp verschijnt een zwarte streep. Een deur opent zich traag...".

Zo begint een escalerende, epische strijd tussen mens en monster van de visionaire regisseur Guillermo del Toro en bestsellerauteur Chuck Hogan. Del Toro balt zijn encyclopedische kennis van bovennatuurlijke verhalen samen. Hogan brengt unieke biologische en historische details in en levert een adembenemende pageturner.

Guillermo del Toro is een van Hollywoods spraakmakendste filmmakers. Hij regisseerde Pan’s Labyrinth, Mimic, Hellboy en Blade II. Momenteel werkt hij aan de verfilming van Tolkiens The Hobbit.

De Meester is het eerste deel van een trilogie. Het tweede deel verschijnt voorjaar 2010. De rechten van De Meester zijn aan meer dan 30 landen verkocht. Op 26 juni wordt de speciale website www.deltoro.nl gelanceerd. Nieuwsgierig geworden? Klik hier om alvast de angstaanjagende boektrailer bekijken!

RVB 15-06-2009

Internationaal succes voor educatieve strips van Eric Heuvel

Internationaal succes voor educatieve strips van Eric Heuvel

Het gaat goed met de educatieve strips 'De Ontdekking' en 'De Zoektocht' van Eric Heuvel. Naast de ontwikkeling in Duitsland naar aanleiding van de aldaar gehouden 'pilot' waar werd onderzocht of de albums ook in het Duitse onderwijs kunnen worden gebruikt, zijn er de laatste maanden meer vertalingen bij gekomen. Inmiddels is overeen gekomen dat de strip in het Engels zal verschijnen zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk.

Nog niet eerder is dit met werk van zijn hand gelukt! Zelfs January Jones, dat indertijd bijna het gehele continent 'veroverde', wist niet door te dringen tot de Britse Eilanden... laat staan tot de USA.

Wat ook niet lukte met JJ; doordringen in Italië, is wel gelukt met 'De Zoektocht'. In het Italiaans heet de strip 'La Stella di Esther'.
Verder is Eric ook trots op de resultaten die de Anne Frank Stichting boekte bij de verkoop van de strips naar landen als Japan, Portugal (met Brazilië), Frankrijk en Israël. Staatsorganisatie Yad Vashem had al een tijdje geleden haar stempel van goedkeuring op de strip geplaatst, maar dat de strip nu ook in het Hebreeuws zal verschijnen is een enorme erkenning van het medium en daarmee het bewijs dat een dergelijk gevoelig onderwerp door middel van een strip verteld kan worden.

Isabel 12-06-2009

Parijs 25/44 wordt verfilmd.

Parijs 25/44 wordt verfilmd.

De strip "Parijs 25/44" van Dick Matena wordt verfilmd. De filmrechten zijn verkocht aan LEV Pictures. De film wil dicht bij de beeldroman van Matena met maquettes, 3D-animatie en reallife action. In Europa is nooit eerder op zo’n manier van een graphic novel een film gemaakt.

Parijs 25/44 beschrijft een fictieve ontmoeting tussen de jonge Jean-Paul Sartre en Ernest Hemingway in het Parijs van 1925. Beiden raken betrokken bij het leven van Eva, een meisje dat aan lager wal is geraakt en probeert te ontsnappen aan de duistere kant van de stad.

Dick Matena (1943) had al vele beeldverhalen getekend en geschreven, voordat hij met zijn bewerking van "De Avonden" van Gerard Reve doorbrak bij een breed literair publiek. Daarvoor kreeg hij in Turnhout zelfs de Bronzen Adhemar Prijs. Zonet is van Matena nog "De teloorgang van oude Knudde" verschenen, naar de verhalen van A. den Dooier, en dat is Matena zelf. Deze graphic novel gaat over de knoestige werkelijkheid van het arme boerenbestaan aan het begin van de twintigste eeuw.

Isabel 11-06-2009

Nederland volgens Sigmund

Nederland volgens Sigmund

Dat is de titel van de tentoonstelling die op 18 mei door minister Plasterk werd geopend in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. De strip Sigmund van Peter de Wit bestaat dit jaar 15 jaar en dat moet worden gevierd. Een betere plek om dat te doen is er niet, vandaar dat het museum alles uit de kast heeft gehaald om er iets bijzonders van te maken.

De tentoonstelling Nederland volgens Sigmund is zelf door Peter de Wit samengesteld in samenwerking met collega Frans Le Roux van het museum. De tentoonstelling werpt een amusante blik op allerlei maatschappelijke en sociale ontwikkelingen van de laatste jaren. De lezers van Eppo Stripblad kennen Peter de Wit natuurlijk vooral van Stampede, Familie Fortuin, Mannetje & Mannetje, Gilles de Geus en het redactiestripje. Sinds 1994 schrijft en tekent hij Sigmund dagelijks voor de Volkskrant.

MW 10-06-2009

Op bezoek bij Gerard Leever

Op bezoek bij Gerard Leever

In het kader van het project Leesleeuw is een bezoek aan stripmaker Gerard Leever vastgelegd op video. Daarin vertelt hij o.a. over zijn loopbaan als striptekenaar en hoe een strip ontstaat. Ook maakt hij voor de camera een strip voor Leesleeuw, die zijn vrouw Wilma Leenders vervolgens inkleurt. Zeg maar een kijkje in de keuken van een striptekenaar.

Je kunt deze video hier bekijken. Voor meer informatie over Gerard Leever kun je een kijkje nemen op zijn website www.gleever.nl

Isabel 08-06-2009

Trendvolger

Trendvolger

De nieuwe glossy Donald is een uniek personality tijdschrift, en haakt daarmee in op de trend die jouw Eppo Stripblad heeft gezet. Het is namelijk een Donald Duck voor volwassenen, met geen jongens, maar mannen-onder-elkaar items, dus aandacht voor: vrouwen, auto’s, food, crime en art. Donald is de eerste 'afwijkende' Donald Duck ter wereld, met uiteraard een extra lang, literair stripverhaal, dat speciaal voor deze uitgave is geschreven en getekend.

Donald kreeg medewerking van heuse BN’ers en toont bijdragen van bekende striptekenaars, zoals Henk Kuijpers, Floor de Goede en Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke).

Het fraaie magazine kost eur 4,95 en wanneer er genoeg interesse voor bestaat komt er in het najaar een tweede Donald!

RVB 05-06-2009

Daan Jippes signeert de nieuwe Havank bij Stripwinkel Lambiek

Daan Jippes signeert de nieuwe Havank bij Stripwinkel Lambiek

Op zaterdag 6 juni signeert Daan Jippes vanaf 14.00 uur het tweede album van Havank, De Schaduw op de tast, bij Stripwinkel Lambiek in Amsterdam. Het verhaal werd de afgelopen maanden voorgepubliceerd in Eppo Stripblad.

Van het verhaal zijn verschillende albumedities verschenen. Speciaal voor deze signeersessie heeft Stripwinkel Lambiek een luxe prent van de alternatieve cover van dit album, genummerd en gesigneerd door de auteur, in een oplage van 40 exemplaren. De prijs bedraagt € 13,-.

MW 03-06-2009

Yves Duval overleden

Yves Duval overleden

Op 22 mei is de Belgische scenarist Yves Duval overleden. Duval heeft een enorm groot oeuvre achtergelaten. Hij heeft samengewerkt met vrijwel alle striptekenaars van de stripbladen Kuifje en Robbedoes. Voor Eppo heeft hij drie verhalen geschreven van Johnny Goodbye: Het Ananassyndicaat, Gangsters voor het voetlicht en Het Olympisch Goud. Deze verhalen werden uiteraard getekend door Dino Attanasio. Duval was ook filmer, fotograaf en tekstschrijver voor theater en televisie. Yves Duval is 75 jaar geworden.

MW 02-06-2009

Hergé-museum

Hergé-museum

Stripliefhebbers die er de komende zomer een dagje uit willen, moeten naar Leuven.  Daar is een museum geopend over de overleden Kuifje-tekenaar Hergé. Het gebouw in Louvain-la-Neuve bij Leuven is het ontwerp is van de Franse architect Christian de Portzamparc.

Het museum biedt een overzicht van het leven van Georges Remi, de echte naam van Hergé (1907-1983). Behalve Kuifje-tekenaar was hij ook kunstverzamelaar, schrijver en reclametekenaar. Er zijn acht zalen met telkens een ander thema waarin het museum kan uitpakken met ontelbaar veel foto's, voorwerpen, schaalmodellen en originele tekeningen.

De opening voor het grote publiek vind plaats op 2 juni 2009. Er is ook een speciale museumcatalogus gedrukt waarin het complete oeuvre van Hergé nauwkeurig wordt toegelicht.
Het museum is geopend van dinsdag 2 juni 2009 tot donderdag 31 december 2009, van 10u tot 18u.

Isabel 31-05-2009

Is de graphic novel de redding van de Nederlandse strip?

Is de graphic novel de redding van de Nederlandse strip?

Over dat thema werd donderdag 28 mei gediscussieerd door stripmakers, stripjournalisten en stripliefhebbers tijdens de Boekensalon 2009 van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Aan de discussietafel zat een panel van deskundigen, bestaande uit striptekenaar Hans van Oudenaarden van Bob Evers, Erik Noomen van het striptijdschrift Eisner en de recensenten Peter Breedveld van Vrij Nederland en Chris Bajema van de NRC. In de zaal zaten onder andere de stripmakers Jean-Marc van Tol van Fokke & Sukke en Kort & Triest, Floris Oudshoorn van Swampthing en Fred de Heij van het striptijdschrift Pulpman en natuurlijk de nieuwe strip Haas.

Conclusies werden er niet getrokken maar het panel sprak de hoop uit dat de media aandacht voor de graphic novel, zeg maar de literaire strip, een positieve invloed heeft op de toekomst van de traditionele avonturen - en gagstrips in Nederland. Gelukkig heeft Eppo Stripblad over media aandacht niet te klagen, maar het kan natuurlijk altijd beter!

MW 29-05-2009

Suske en Wiske

Suske en Wiske

Op 1 juli 2005 werd via een persbericht bekend gemaakt dat Suske en Wiske en hun vrienden opnieuw te zien zullen zijn op het bioscoopscherm. Na de "live-action" film "De duistere diamant" wordt er nu gewerkt aan een serie hoogwaardige 3D-animatiefilms. Standaard Uitgeverij en de erven van Willy Vandersteen hebben hierover een overeenkomst bereikt met het Vlaamse productiehuis Skyline Film & Television.

Aan de Nederlandse versie van de film hebben onder andere de volgende BN-ers meegewerkt: Pierre Bokma, Jeroen van Koningsbrugge, Jeroen van der Boom, Jennifer Hofman, Daniël Boissevain, Javier Guzman en Xander de Buisonjé.

Volgens planning zal De Texas Rakkers vanaf eind juli 2009 in de bioscoopzalen te zien zijn. Skyline Film & Television wil vervolgens elk jaar een nieuwe Suske en Wiske animatiefilm maken.

Isabel 28-05-2009

Perfecte Mix: Eppo en FHM

Perfecte Mix: Eppo en FHM

Nu in de winkel! Een pakket met daarin de nieuwe Eppo (nummer 8) en het juni nummer van FHM. Wat een mooie combinatie. De smeuïge artikelen en sexy babes van FHM met de humor en actie van de strips in Eppo. Dit speciale pakket ligt maar even in de winkel, dus wees er snel bij. Ook de prijs is spectaculair, want je betaalt maar eur 6,75 in plaats van eur 9,05. Ruim 30% korting!!!

rvb 18-05-2009

Strips uit Gelderland: het beste werk van 18 Gelderse stripmakers

Strips uit Gelderland: het beste werk van 18 Gelderse stripmakers

Mars Gremmen, de huistekenaar van Eppo Stripblad en Jeroen Steehouwer vroegen hun Gelderse collega’s een selectie te maken uit hun beste werk. Het resultaat is een boek dat de grote diversiteit van de Gelderse stripcultuur toont. Bekende striphelden als DirkJan, Tiels Flipje, Oktoknopie en Eugène delen de pagina’s met o.a. een literatuurbewerking, dagboekontboezemingen, horrorverhalen en humoristische seksfantasieën. Zeventien tekenaars, waaronder Mark Retera, Gerard Leever, Rene Leisink, Jan Dirk Barreveld en één scenariste laten zien dat er in Gelderland prachtig stripwerk wordt gemaakt. Hopelijk zien we daar ook weer veel van terug in Eppo!

'Strips uit Gelderland' is een uitgave van Hildebrand Comix en Strips in Gelderland .

Isabel 14-05-2009

Nieuwe webshop

Nieuwe webshop

Bij een vernieuwde website hoort natuurlijk ook een eigen webshop! Hier zijn de producties van de verschillende artiesten die voor Eppo tekenen/schrijven te koop. We zijn natuurlijk nog maar net begonnen met het inrichten van ons winkeltje, maar deze zal steeds aangevuld worden met nieuwe producties of herdrukken. Dus nu allemaal naar de shop en... bestellen maar!!

Isabel 10-05-2009

Eppo ook in 2010!

Eppo ook in 2010!

Geweldig nieuws: We gaan door!! Eppo gaat ook volgend jaar iedere twee weken in de brievenbus vallen. We hebben ruimschoots de grens van het aantal benodigde abonnees behaald, wat betekent dat we weer 25 nummers kunnen vullen met de beste strips van eigen bodem!

Via deze website kun je jezelf nog steeds als abonnee aanmelden of iemand verblijden met een cadeauabonnement. Je ontvangt dan naast de Eppo ook gratis het exclusieve Eppo Forever album! Voor dit album maakten Martin Lodewijk, Jorg de Vos, Romano Molenaar, Henk Kuijpers, Dick Matena en Carry Brugman 4 nieuwe korte verhalen van hun helden. Eppo Forever telt 48 pagina's en is fraai gebonden in een stevige hardcover. Het album is exclusief voor Eppo lezers gemaakt en is niet in de winkel te koop.

Isabel 08-05-2009

These are the voyages…

These are the voyages…

Meer dan veertig jaar nadat Gene Roddenberry deze historische woorden schreef voor de allereerste aflevering van de oorspronkelijke Star Trek televisieserie, zijn Kirk en Spock weer terug. Niet met hun zoveelste missie in space… the final frontier, want in de nieuwe Star Trek film gaan Kirk en Spock helemaal terug naar het begin. Naar het moment dat ze elkaar voor het eerst ontmoeten op de Starfleet Academy. Daar leren zij ook Scotty, McCoy, Uhura en Chekov kennen, nog niet wetend welke avonturen op hen liggen te wachten.

Van de oude crew van de Enterprise keert alleen Leonard Nimoy terug voor een bescheiden maar belangrijke rol. De Nederlandse wereldkampioene boksen en kickboksen Lucia Rijker speelt verrassend de rol van een Romulaanse commandant.

Isabel 30-04-2009

De Godfather wordt 70

De Godfather wordt 70

Martin Lodewijk is de peetvader van de Nederlandse stripwereld Na de Tweede Wereldoorlog was Marten Toonder vele tientallen jaren de peetvader van de Nederlandse strip met zijn Toonder Studio’s. Vanaf 1974 kreeg Martin Lodewijk die rol, toen hij werd gevraagd om art-director van het stripweekblad Eppo te worden. Zijn opdracht was om nieuwe strips voor het blad te ontwikkelen en de stripmakers te begeleiden. In die rol is hij daarna verder gegaan.

Tot op de dag van vandaag adviseert en stimuleert hij Nederlandse en soms ook buitenlandse stripmakers. Martin Lodewijk mag dan ook terecht gezien worden als de peetvader van de Nederlandse stripwereld.

Isabel 29-04-2009

Storm tentoonstelling

Storm tentoonstelling

Op zondag 3 mei wordt er in de bovenzaal van restaurant De Zalm in Gouda een fraaie Storm tentoonstelling ingericht. De tentoonstelling valt samen met de beurs Strips op de markt, die voor de derde keer rondom het stadhuis van Gouda wordt georganiseerd. Dit is jouw kans om origineel werk van Don Lawrence, Romano Molenaar en Jorg de Vos te zien. Daarnaast zijn er veel Storm collectibles en speciale uitgaves te zien.

Het is niet de eerste keer dat het originele artwork van Storm aan het grote publiek wordt getoond. Eerder waren er tentoonstellingen in Rijswijk, Breda, Amsterdam, Groningen, Antwerpen, Lucca en Brighton. Op dit moment wordt er ook gedacht over een Stormtentoonstelling in het Stripmuseum in Groningen. Die zal echter pas eind 2009 / begin 2010 ingericht worden.

De tentoonstelling in Gouda is alleen op zondag 3 mei te bezichtigen. Jorg de Vos zal van 10.00 tot 17.00 aanwezig zijn om de Storm albums die van zijn hand afkomstig zijn te signeren. Op de markt is Eppo Stripblad van de partij en kun je al je vragen en opmerkingen kwijt.

isabel 28-04-2009

De nieuwe Eppo website online!

De nieuwe Eppo website online!

Onze nieuwe Eppo website is een feit. Achter de schermen werd hier de afgelopen maanden hard aan gewerkt. Naast veel informatie over Eppo vind je ook het laatste stripnieuws, Eppofacts en een uitgebreide shop.

Het begin is gemaakt, maar er gaan nog veel meer spannende dingen op deze site gebeuren. Check dus regelmatig www.eppo.nu, maar natuurlijk ook het enige echte stripblad van Nederland: Eppo!

isabel 28-04-2009

  Douwe Dabbert